Kuninkaalliset

Vaiettu perhetragedia varjostaa Kaarle Kustaan ja hänen siskojensa elämää: ”Hoviympäristö ei ole aina paras pohja onnelliseen elämään”

Isän kuolema varjosti Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan ja hänen neljän isosiskonsa Margarethan, Birgittan, Désiréen ja Christinan lapsuutta. Aikuisina prinsessat ovat kohdanneet useita tragedioita rakkaudessa.

Teksti:
Rosanna Marila
Kuvat:
Mvphotos

Prinsessat Christina (vas.), Birgitta ja Désirée juhlivat veljentyttärensä Victorian 40-vuotispäiviä kesällä 2017. Prinsessa Margaretha (oik.) on sisaruksista vanhin ja asuu Englannissa, Oxfordshiressa Lontoon ulkopuolella. Huhtikuussa 2016 hän osallistui pikkuveljensä, kuningas Kaarle XVI Kustaan 70-vuotispäivien juhlallisuuksiin Tukholmassa.

Isän kuolema varjosti Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan ja hänen neljän isosiskonsa Margarethan, Birgittan, Désiréen ja Christinan lapsuutta. Aikuisina prinsessat ovat kohdanneet useita tragedioita rakkaudessa.

Huhtikuun 30. päivänä vuonna 1946 koko Ruotsi pidätti hengitystään. Maahan oli syntynyt uusi kuninkaallinen, jonka toivottiin olevan poika. Ruotsin perintöprinssi Kustaa Aadolf ja puoliso, prinsessa Sibylla olivat jo aiemmin synnyttäneet neljä tytärtä eli Margarethan, Birgitan, Désiréen ja Christinan, mutta silloisen perustuslain mukaan vain mies sai nousta Ruotsin valtaistuimelle.

Koska lapsi oli vanhemmilleen jo viides, mahdollisuus poikaan saattoi olla viimeinen. Miten monarkian kävisi?

Lapsen sukupuoli paljastettiin kansakunnalle tykinlaukausten määrällä: tytölle kunnialaukauksia ammuttaisiin 42, pojalle 84. Kello 10.20 laukaukset alkoivat kajahdella. Silminnäkijät kertovat koko Tukholman hiljentyneen odottamaan. 41, 42, 43… Prinssi! Kaupungin kaduilla hurrattiin ja riemuittiin onnesta: tuleva kuningas Kaarle XVI Kustaa oli syntynyt.

kaarle kustaa ja isosiskot
Prinsessa Desirée (vas.), prinsessa Margaretha, kruununprinssi Carl Gustaf, prinsessa Christina ja prinsessa Birgitta Sollidenissä vuonna 1954.

Nyt 73 vuotta myöhemmin vanhempien tytärten sivuuttaminen kruununperimysjärjestyksessä kuulostaa vanhanaikaiselta ja epätasa-arvoiselta. Lakia onkin sittemmin korjattu ja kruununperimyslakia muutettu niin, että Kaarle Kustaan esikoistytär, kruununprinsessa Victoria tulee jonakin päivänä perimään isänsä paikan valtaistuimella.

Heidän isänsä oli kuollut, eikä asiasta sen koommin keskusteltu

Nuoren Kaarle Kustaan ja siskojen lapsuus Haagan linnassa oli onnellinen ja suojattu. Tammikuussa 1947 tapahtui kuitenkin perhetragedioista surullisin: isä kuoli yllättäen 41-vuotiaana lentokoneonnettomuudessa Kööpenhaminassa.

Prinssi Kustaa Aadolf oli palaamassa Tukholmaan metsästysretkeltä ja Hollannin-vierailulta, kun kone syttyi palamaan ja räjähti. Kaikki 22 koneessa ollutta matkustajaa kuolivat.

Sibylla-äiti kertoi tapahtuneesta lapsilleen toteamalla, että heidän isänsä oli kuollut, eikä asiasta sen koommin keskusteltu. Kaarle Kustaa, joka oli onnettomuuden aikaan vielä vauva, sai kuulla isän kuolintavasta vasta seitsemänvuotiaana.

Aikuisena isosisko Birgitta on kertonut Expressen-lehden haastattelussa, ettei äidin tyyli käsitellä asiaa vaikenemalla ollut paras mahdollinen.

– Se oli äitimme tapa selvittää tilanne – tapa, jolla hän kykeni jatkamaan elämäänsä. Se ei tietenkään ollut hyväksi meille lapsille. Olisi ollut huomattavasti helpompaa, jos olisimme saaneet puhua isän kuolemasta, Birgitta kertoi.

Murskaavasta menetyksestä huolimatta Ruotsin kuninkaallisten lasten elämä oli etuoikeutettua ja ylellistä mutta myös eristettyä. He kävivät kotikoulua Tukholman kuninkaallisessa linnassa eivätkä olleet juurikaan kosketuksissa tavallisiin ruotsalaisiin.

– Konservatiivinen ja valvottu hoviympäristö ei ole aina paras pohja onnelliseen elämään. Kun rajoitetaan ihmisen oikeutta päättää siitä, kenen kanssa avioituu, rajoitetaan myös hänen mahdollisuuttaan onneen. Prinsessojen avioliitot eivät ole aina sujuneet hyvin, hoviasiantuntija Fabian Persson on kommentoinut.

Artikkelissa on käytetty lähteenä Ursula Pohjolan-Pirhosen kirjaa Ruotsin kuninkaalliset tänään (1971).

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa kerrotan Kaarle Kustaan ja hänen isosiskojensa tarina. Lue lisää Kaarle Kustaan siskon rakkaussuhteista Annasta 30/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X