Prinsessa Birgitta
Prinsessa Birgitta pukeutui näyttävästi kummipoikansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häihin.
Kuninkaalliset

Victorialle läheinen prinsessa Birgitta, 80, synnyinmaastaan: ”Ruotsissa on pimeää ja kylmää”

Mallorcalla asuva prinsessa Birgitta jätti väliin niin Victorian, Madeleinen kuin Carl Philipinkin lasten ristiäiset. Nyt Birgittan 80-vuotisjuhlat kokoavat Ruotsin kuninkaallisen suvun jäsenet pitkästä aikaa koolle. Onko välimatka vaikuttanut Birgitan ja muun suvun väleihin?
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Bulls Press

Vaikka Ruotsin prinsessa, kuningas Kaarle Kustaan sisko, prinsessa Birgitta muutti jo 56 vuotta sitten pois Ruotsista, ei häntä ole unohdettu.

Osoituksena tästä on se, että kuningas päätti järjestää isosiskolleen suuret 80-vuotissyntymäpäiväjuhlat Drottningolmin linnassa sukulaisten ja ystävien kesken.

Värikästä elämää viettänyt Birgitta on kertonut odottaneensa juhlia innolla, koska pääsee pitkästä aikaa tapaamaan läheisiään.

Mallorcalla asuva prinsessa Birgitta onkin viime vuosina ollut Ruotsissa harvinainen vieras, sillä hän on jättänyt monet kuningasperheelle tärkeät tapahtumat välistä.

”En ole ihminen, joka peruu sovittuja tapahtumia”

Birgittaa ei nähty prinsessa Leonoren ristiäisissä vuonna 2014, ei prinssi Nicolaksen ristiäisissä vuonna 2015, eikä viime vuonna prinssi Oscarin tai prinssi Alexanderin ristiäisissä.

Oscarin ristiäisten aikaan Birgitan kaikki lapset olivat kyläilemässä Mallorcalla.

– Sitä ei tapahdu usein ja siksi olen mieluummin täällä, en Tukholmassa, Birgitta selitti Expressen-lehdelle.

Myös prinssi Alexanderin ristiäiset jäivät välistä, vaikka Birgitta on prinssi Carl Philipin kummitäti. Birgitta on aktiivinen golfaaja, ja Alexanderin ristiäisten kanssa samalle päivälle sattui golfturnaus, jota Birgitta oli järjestämässä.

Prinssi Nicolaksenkin ristiäiset jäivät välistä päällekäisten aikataulujen takia.

– Samana päivänä oli yksityistilaisuus, johon olin jo yli vuosi sitten luvannut osallistuvani. En ole sellainen ihminen, joka muuttaa sovittuja suunnitelmia siksi, koska jotain hauskempaa ilmaantuu, Birgitta kertoi Svensk Damtidning -lehdelle.

Prinsessa Estelle on ainut kuninkaallisen perheen nuorista jäsenistä, jonka ristiäisiin Birgitta on osallistunut.

Prinsessa Birgitta ja Vickan ovat läheisiä keskenään

Vaikka Birgitta on ollut paljon poissa, eivät hänen välinsä Bernadotten sukuun näytä viilenneen. Kaarle Kustaan ja Birgitan suhteen on kerrottu olevan läheinen.

– Puhumme usein puhelimessa. Mutta hän on kuten monet muut kiireiset miehet, eikä hänellä aina ole niin paljon aikaa, Birgitta on sanonut.

Myös ”Hagan prinsessat” eli Margareta, Birgitta, Désirée ja Christina ovat pitäneet yhtä, ja kaikkien siskojen on vahvistettu olevan koolla Birgitan syntymäpäiväjuhlilla. Se, että vakavasti sairas prinsessa Christinakin jaksaa osallistua juhliin, on osoitus siitä, että siskokset ovat yhä tärkeitä toisilleen pitkästä välimatkasta huolimatta.

Svensk Damtidningin mukaan myös prinsessa Victoria on läheinen tätinsä ”Bigganin” kanssa, mistä kertoo esimerkiksi se, että Vickan osallistui aktiivisesti Birgitan syntymäpäiväjuhlien järjestelyihin.

Syntymäpäiväjuhlallisuuksien jälkeen Birgitta palannee takaisin Mallorcalle golfin pariin. Hänellä ei ole aikomuksia muuttaa takaisin synnyinmaahansa.

– Ruotsissa on pimeää ja kylmää, Birgitta on kertonut selitykseksi.

Lähteet: Expressen, StoppapressarnaSvensk Damtidning

Lue myös:

Kuningatar Silvian terveys huolestuttaa – hovilta hämmentävä lausunto kuningattaren terveydentilasta

Ketkä kuninkaallisista ovat sukua keskenään? Tutustu yllättävään sukupuuhun

Kaarle Kustaa 70 vuotta – Muistatko vielä nämä kriisit ja skandaalit?

X