Harry oli noin kuuden vuoden ajan on-off-suhteessa Chelsy Davyn kanssa. Nyt prinssi on kääntänyt rakkauselämässään uuden sivun.
Kuninkaalliset

Vihdoin onnea traagisen lapsuuden jälkeen! Löysikö raikuliprinssi Harry tosirakkauden?

Raikuliprinssin maineen saanut prinssi Harry on haikaillut hellyyttä monen kaunottaren kainalosta villeinä poikamiesvuosinaan. Joko koittaa tosirakkauden aika?
Teksti: MIRVA SAUKKOLA Kuvat: Bulls Press

Ison-Britannian prinssi Harryn, 32, rinnalle on veikkailtu vuosien ajan sen oikean ilmestymistä. Nyt toiveet ovat korkeammalla kuin koskaan. Pukumiehet-televisiosarjasta tuttu amerikkalaisnäyttelijä Meghan Markle, 35, on saanut Harryn pauloihinsa.

Suhteen vakavuudesta kertoo se, että brittihovi julkaisi marraskuun 8. päivä tiedotteen, jossa prinssin ja Meghanin seurustelusta ilmoitettiin. Suhteen alkumetreillä prinssi on ollut myös huolesta häkeltynyt, ja rakkaus on saanut hänen suojelijanvaistonsa heräämään: samaisessa Kensingtonin palatsista tulleessa tiedotteessa vedottiin lehdistöön, että se kunnioittaisi Harryn ja Meghanin yksityisyyttä jo turvallisuussyistä. Romanssi kun kiehtoo kansaa niin kovasti, että paparazzit piirittävät Harrya ja tämän näyttelijätärrakasta liki yhtä vimmaisesti kuin aikoinaan Harryn edesmennyttä Diana-äitiä. Tiedotteen mukaan prinssi on syvästi pettynyt siitä, ettei ole kyennyt suojelemaan tyttöystäväänsä median ahdistelulta. On sanomattakin selvää, että tilanne repii auki Harryn menneisyyden arvet ja muiston äidin traagisesta kuolemasta.

Amerikkalaisnäyttelijä Meghan Markle on voittanut Harryn sydämen.

Britit kuitenkin haaveilevat prinssihäistä. Kuva äitinsä Dianan arkkua syyskuussa 1997 saattavasta, lohduttoman näköisestä avioerolapsi Harrysta on syöpynyt kansakunnan tajuntaan. Isoveli William on jo onnensa löytänyt ja nyt sen soisi vihdoin Harrylle.

Prinssi Harry juorujen varjossa

Prinssi Harry syntyi syyskuussa 1984. Jo silloin hänen vanhempiensa avioliitto tarpoi toivottomassa suossa. Prinssi Charles oli lumoutunut rakastajattarestaan Camillasta, josta sittemmin tuli hänen vaimonsa. Diana reagoi uskottomuuteen syömishäiriöllä ja etsi myös epätoivoisesti rakkautta. Hän hurmaantui esimerkiksi upseeri James Hewittistä, joka sittemmin laverteli kaiken suhteestaan prinsessaan muistelmateoksessaan Love and War. Rakastajan kuparinhohtoisten kutrien vuoksi pahat kielet myös kalkattivat tämän olevan punapäisen pikkuprinssin biologinen isä. Huhut on kuitenkin teilattu. Dianan uskottu, henkivartija Ken Wharfe totesi muistelmateoksessaan Diana: Closely Guarded Secret, että intohimo katalaan Hewittiin roihahti vasta reilusti Harryn syntymän jälkeen.

Taustalla kytevistä avio-ongelmista huolimatta molemmat vanhemmista pyrkivät takaamaan pojilleen mahdollisimman onnellisen lapsuuden. Charles opasti heitä siniverisen herrasmiehen perinteiseen rooliin, kun taas Diana halusi lastensa kokevan ikätovereidensa kanssa samanlaisia asioita ja vei nämä siksi niin Disney Worldiin kuin McDonaldsiinkin. Hän myös halusi istuttaa poikiin myötätunnon ja auttamisen siemenen. Siksi nuoret herrat vierailivat Dianan vanavedessä niin asunnottomien yömajassa kuin hiv-positiivisten potilaidenkin luona.

Harry ja William vanhempiensa prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin kanssa vuonna 1985.

Vuodet 1996 ja 1997 mullistivat poikien elämän. Ensin vanhemmat erosivat, sitten Diana kuoli auto-onnettomuudessa. Harry koteloi tuskan sisälleen ja vaikeni äitinsä kuolemasta täysin aina vuoteen 2013 asti.

– Nyt kadun vaikenemistani. Julkisessakin roolissa esiintyvä henkilö, kuten kuningashuoneen jäsen tai urheilija, voi kärsiä mielenterveyden ongelmista traumojensa vuoksi. Se pitää silti hyväksyä, hän totesi BBC:lle heinäkuussa antamassaan haastattelussa.

Teini-iässä Harry kipuilikin tavallista kovemmin. Törkytabloidi The News of the World esimerkiksi paljasti 16-vuotiaan nuorukaisen pössytelleen kannabista ja vetäneen kunnon kännit. Sittemmin hovi ilmoitti, että prinssi ohjattiin keskustelemaan ammattiauttajien kanssa päihteiden käytöstään.

Nuorukaisen käytös ei kuitenkaan muuttunut heti hillitymmäksi. Vielä nuorena aikuisena 2005 hän aiheutti skandaalin esiintymällä naamiaisissa natsiunivormussa. Raskaita uhrauksia toisessa maailmansodassa Saksalle tekemään joutuneille briteille prinssin huono käytös oli kuin isku vasten kasvoja. Hovi häpesi, ja Harry oli hämillään.

Upseeri vaan ei herrasmies?

Vaikenemisestaan huolimatta Harry on vaalinut äitinsä perintöä sydämessään. Välivuotensa aikana hän suuntasi rutiköyhään Lesothoon tekemään vapaaehtoistyötä aidsorpojen hyväksi. Siellä elämä näyttäytyi täysin erilaisena kuin palatsin ikkunasta tiirailtuna. Nuori mies alkoi purkaa myös suonissaan kuohuvaa adrenaliinia uunoilun ohella urheiluun, kuten rugbyyn, poolon pelaamiseen ja motocrossiin.

Ulkoilmassa viihtyvä urheilullinen prinssi hakeutui urallaan sotilastehtäviin. Suoritettuaan upseerikoulutuksensa Harry palveli kuninkaallisille hyvin epätyypilliseen tapaan keskellä vaaravyöhykkeitä muun muassa Afganistanissa ja Irakissa. Molemmissa hän kohtasi väkivaltaa ja inhimillistä kärsimystä. Helikopterilentäjänä palvellut prinssi kuitenkin kovetti itsensä liialta herkistelyltä.

– Joskus on riistettävä vihollisen henki, jotta saa suojeltua viattomien elämää, hän totesi The Guardian -sanomalehden haastattelussa tammikuussa 2013.

Hän myös karisti itsestään hovin hienostelun.

– Isäni jaksaa muistuttaa minua taustastani, mutta armeijassa olen vain yksi mies muiden joukossa. Jokaisella on samanlainen univormu ja velvollisuutensa sotilaana, Harry puolustautui The Guardianille, sillä hänen karski jätkämäisyytensä oli jo kohotuttanut kulmakarvoja kuninkaallisissa piireissä.

Harry palveli Afganistanissa vuonna 2012.

Raskas työ vaati myös rankat rentoutumistavat. Harry ikuistettiin tuolloin harvoin herraskaisissa huveissa. Sen sijaan paparazzit onnistuivat bongaamaan nuoren upseerin raikulilomalta Las Vegasista talvella 2012. Siellä hiprakkainen Harry kekkuloi ilman rihmankiertämää Wynn-hotellin uima-altaalla nuorten ja nakujen naisten seurassa. Lomareissu maksoikin reippaasti. Pelkkä hotelliyö Wynnissä kustansi noin 7 000 euroa, minkä lisäksi meni vielä maine.

Deittikaruselli

Tähän mennessä prinssi Harry ei ole juuri osoittanut merkkejä halusta siirtyä ukkomiessäätyyn. Tyttöystäviä toki on riittänyt. Varakkaan zimbabwelaisliikemiehen tyttären Chelsy Davyn kanssa Harry kuherteli jo kouluaikoina. Suhde sievän vaaleaverikön kanssa päätyi vähän väliä varikolle, mutta kaiken kaikkiaan Harry ja Chelsy kuitenkin deittailivat kuutisen vuotta. Ajanjaksoon mahtui huoletonta luksuselämää poolopeleineen ja safarimatkoineen Chelsyn kotikonnuille Afrikkaan. Vaikka pariskunnalle tuli ryppy rakkauteen vuonna 2010, Chelsy on kuitenkin edelleen pysynyt perheystävänä. Hänet kutsuttiin muun muassa Harryn William-veljen ja tämän morsiamen Katen mahtipontisiin kuninkaallisiin häihin huhtikuussa 2011.

Malli Florence Brudenell-Bruce astui Harryn elämään pikaisesti heti sen jälkeen, kun tämä oli eronnut Chelsystä. Florencen odotukset eivät kuitenkaan täyttyneet sitoutumishaluttoman Harryn rinnalla, ja niinpä neito vaihtoi heilaa lennossa. Jo kesällä 2013 hän solmi avioliiton multimiljonääri Henry St. Georgen kanssa.

Kesällä 2012 Harryn serkku, prinsessa Eugenie hoiti amorin virkaa ja tutustutti prinssin ystäväänsä Cressida Bonasiin. Villi ja boheemi tanssinopiskelija viihtyi bilettämässä, ja rakastavaiset bongattiinkin esimerkiksi Glastonburyn kuuluisilta rockfestareilta. Romanssi ei kuitenkaan kestänyt kuin kaksi vuotta.

Monen kaunottaren nimi on yhdistetty Harryyn myös virheellisesti. Esimerkiksi näyttelijä Jenna Colemania on aprikoitu Harryn mielitietyksi samoin kuin laulaja Ellie Gouldingia, joka on prinssin hyvä ystävä.

Vuonna 2014 Fox-televisiokanava jopa tuotti – hovin paheksunnasta piittaamatta – Suomessakin esitetyn televisiosarjan Prinssi Harrylle morsian. Siinä Harryn kaksoisolento onnistui vakuuttamaan joukon prinssipuolisosta haaveilevia kilpailijoita aitoudestaan. Seurasi raivoisia kissatappeluita, viettely-yrityksiä ja luonnollisesti lopussa mehukas pettymys, kun punapäinen komistus paljastuikin pelkäksi feikiksi.

Prinssi Charles on pyrkinyt opettamaan pojalleen kuninkaallista herrasmiesetikettiä.

Seesteinen pari

Marraskuun alussa annetun lausunnon mukaan Harryn ja Meghanin tapailu oli kestänyt jo joitakin kuukausia. Yhteisten ystävien – samaan kaveripiiriin kuuluvat muun muassa rempseät prinsessat Eugenie ja Beatrice – kautta tavannut pari on bongattu kuhertelemassa Lontoossa. Meghan kuvattiin marraskuussa myös lontoolaisessa luomumarketissa, josta hän suuntasi ruokakassi kädessään kohti Kensingtonin palatsin alueella sijaitsevaa Harryn kotia, Nottingham Cottagea. Suhde näyttää seesteiseltä, ja vaikka kumpikin romanssin osapuoli on vaiennut suhteesta tahdikkaasti, uusi onni hehkuu heistä.

− Työni on minulle tärkeää, mutta haluan myös perheen. Kaiken ytimessä on tasapainon tavoittaminen niiden välillä, kertaalleen jo avioeron läpi käynyt Meghan haaveili taannoin Lifestyle-lehden haastattelussa.

Kaunis ja kunnianhimoinen Meghan voi tuoda Harryn elämään tasapainoa ja uutta sisältöä. Meghanin juuret ovat osittain afroamerikkalaisessa kulttuurissa, ja hänen tiedetään rakastavan ruoanlaittoa. Meghanin Instagram-tili täyttyy kuvista, jotka kielivät onnellisen perheen kiitospäivän viettämisestä, hauskasta tyttöjen illasta hänen bestiksiinsä kuuluvan intialaisnäyttelijä Priyanka Chopran kanssa – sekä lukuisista ruokakuvista. Niin täydellisen sushiannoksen metsästäminen kuin kullankeltaisen kiitospäiväkalkkunan kypsentäminenkin vaikuttavat kiinnostavan maanläheistä nuorta naista pintaliitelyä enemmän. Meghanin rakkaisiin harrastuksiin kuuluu myös kalligrafia, jolla hän hankki nuorena näyttelijänä lisätienestejä tekstaamalla kutsukortteja. Sydäntä lähinnä ovat kuitenkin tasa-arvo ja kehitysmaiden naisten aseman parantaminen.

Prinssi Harry siirtyi sotilasvuosiensa jälkeen työskentelemään palatsin palveluksessa. Hänen tehtävänään on tukea kuningatarta esimerkiksi tämän työmatkoilla ja ahertaa hyväntekeväisyyshankkeissa. Etenkin lasten ja nuorten mielenterveyteen liittyvät hankkeet, kuten koulukiusaamisen vastustaminen, ovat lähellä Harryn sydäntä. Meghan puolestaan jatkaa Pukumiehet-sarjan tekemistä. Pari pyrkii näkemään toisiaan niin usein kuin hovin ja kuvausten aikataulut vain antavat myöten.

Joulukuusiostoksilla

Joulukuun alussa Harry reissasi Karibian saarelta toiselle isoäitinsä, kuningatar Elisabetin seuralaisena tämän virallisella vierailukiertueella.

The Telegraphin mukaan risteilyn päätteeksi Harry ei istahtanutkaan Lontoon-koneeseen, johon hänen olisi pitänyt mennä kuninkaallisen protokollan mukaan, vaan hän osti omilla rahoillaan lipun Torontoon päästäkseen tapaamaan rakastaan kolmen viikon erossaolon jälkeen.

Viime viikolla myös Ison-Britannian kansa sai vihdoin, mitä se halusi, kun Harry ja Meghan ikuistettiin ensimmäistä kertaa samaan kuvaan Lontoossa. Hyväntuulinen pari nähtiin maanantaina joulukuusiostoksilla, ja keskiviikkona heillä oli teatteri-ilta.

Herttuatar Catherine ja prinssi William ovat Harryn läheisimpiä ihmisiä.

Daily Mail -lehden mukaan Meghan ei kuitenkaan osallistu Harryn kanssa kuninkaallisen perheen perinteiseen joulunviettoon Sandringhamissa, vaan hän lentää takaisin kotiinsa jouluksi.

Neljä vuotta sitten CBS-uutiskanavalle antamassaan haastattelussa Harry totesi, ettei ole kiinnostunut löytämään naista, joka haluaa täyttää hänen asemansa mukana tulevan roolin, vaan joka hyväksyy sen Harryn kaupanpäällisenä. Voisiko Meghan olla tämä nainen?

Lue myös:

Syö kuin Vickan, Kate ja Madde – tällainen on prinsessadieetti

Herttuatar Catherine ja pikkusisko Pippa – Pippan tuleva avioliitto on helpotus Katelle

X