Ruotsin ja Englannin kuninkaalliset
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia sekä Englannin kuningatar Elisabet ja prinssi Philip ovat luotsanneet perheitään läpi koronavuoden.
Kuninkaalliset

Vuosi 2020 oli kumma myös kuninkaallisille: muistatko kaikki kohut ja ilot? 

Kuninkaallisten työtä on kohdata ihmisiä, edustaa näyttävästi ja luoda ripaus taikapölyä kansalaisten elämään, mutta tänä vuonna kohtaamiset, esiintymiset sekä juhlat on suurimmaksi osaksi peruttu. Poikkeukselliseen vuoteen on mahtunut niin kohuja kuin ilouutisia.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: MV photos

Ruotsin kuninkaallista vuodenkiertoa rytmittävät säännöllisesti toistuvat merkkipäivät ja juhlat, mutta tänä vuonna esimerkiksi kruununprinsessa Victorian maaliskuiset nimipäivät ja kuninkaan vapunaattona vietettävät syntymäpäiväjuhlallisuudet jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi.

Heinäkuussa myös Victorian Sollidenin linnan puistossa perinteikkäästi juhlitut syntymäpäivät vietettiin etäyhteyksin. Syyskuussa peruttiin sekä Nobel-palkintojen jako että näyttävät juhlaillalliset, joiden pukuloisto on aina loppuvuoden seurattu uutinen.

Kuningas ja kuningatar Silvia muuttivat maaliskuun lopulla Stenhammarin linnaan ja Tukholman kuninkaallinen linna suljettiin yleisöltä. Victoria ja prinssi Daniel sekä prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia ovat jatkaneet työntekoa vuoroin tapaamalla ihmisiä, vuoroin etäyhteyksin. Erityisesti tunnollinen Victoria halusi keväällä päättäväisesti jatkaa työntekoa entiseen malliin. Hän sai tästä kritiikkiä, koska Daniel kuuluu riskiryhmään yksitoista vuotta sitten tehdyn munuaissiirtoleikkauksen vuoksi.

Yksi pandemiavuoden kuninkaallista perhettä koskettava poikkeus on ollut se, että Floridassa asuva prinsessa Madeleine ei ole koko vuonna päässyt Ruotsiin.

Lue myös: Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia odottavat kolmatta lastaan – kuningashuone julkaisi onnellisesta parista herkän yhteiskuvan

Britanniassa eroja, häät ja vauva

Britanniassa vuosi alkoi ikävillä uutisilla, sillä helmikuussa kuninkaallisessa perheessä saatiin peräti kaksi avioerouutista. Ensin erostaan kertoivat kuningatar Elisabetin vanhin lapsenlapsi, prinsessa Annen poika Peter Phillips ja tämän vaimo Autumn, ja vain viikkoa myöhemmin erouutisen julkaisivat kuningattaren sisarenpoika, Snowdonin jaarli David ja tämän vaimo, kreivitär Serena.

Suurin uutispaukku saatiin kuitenkin aivan vuoden alussa. Tammikuun 8. päivä Sussexin herttuapari, prinssi Harry ja herttuatar Meghan, ilmoitti luopuvansa työstään ja asemastaan kuningashuoneessa ja muuttavansa pois Britanniasta. Yllätys oli suuri ja järkytys valtava, eritoten koska pariskunta ei ollut kertonut suunnitelmistaan etukäteen kuningattarelle eikä muulle perheelle.

Korona ei säästellyt Britanniankaan hovia: prinssi Charlesilla todettiin koronatartunta maaliskuussa, ja hän siirtyi eristykseen Skotlantiin Birkhallin tilalle. Vasta marraskuussa uutisoitiin, että myös prinssi William oli saanut huhtikuussa koronatartunnan. The Sun -lehden mukaan virus aiheutti Williamille muun muassa hengitysvaikeuksia. Prinssi ei kertonut sairastumisestaan keväällä, koska ei halunnut huolestuttaa ihmisiä.

Eriskummallisen vuoden ilouutisia sen sijaan olivat prinsessa Beatricen häät sekä prinsessa Eugenien raskaus. Ja jos pandemiatilanne suo, ensi vuonna juhlitaan prinssi Philipin 100-vuotispäiviä sekä kuningatar Elisabetin 95-vuotispäiviä.

Luit juuri lyhennelmän Annan 51-52/2020 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Marja-Terttu Yli-Sirniö. Jutussa kerrotaan muun muassa, miten Victoria juhli syntymäpäiviään ja ketä prinsessa Madeleine erityisesti kaipaa Ruotsista. Entä mitä Harrylle, Meghanille ja heidän Archie-pojalleen kuuluu nyt? Minkä kohun keskelle herttuatar Catherine joutui? Lue koko artikkeli numerosta 51-52/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

X