Ihmiset ja suhteet

Mikael Jungner erosi, kun Karoliina-tytär oli vuoden vanha: ”Avioeron aikaan näytti siltä, että kuolen hyvin pian”

Mikael Jungner oli juuri tullut isäksi, kun hän kuuli sairastavansa syöpää. – Olin iloinen siitä, että Karoliina ehti syntyä.

Teksti:
Annan toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

Mikael Jungner oli juuri tullut isäksi, kun hän kuuli sairastavansa syöpää. – Olin iloinen siitä, että Karoliina ehti syntyä.

Jälkikasvu oli aina Mikael Jungnerin suunnitelmissa, mutta perheen perustaminen venyi. Ensin piti opiskella, sitten ura vei mennessään. Mikael on ehtinyt työskennellä muun muassa kolmen ministerin erityisavustajana, Ylen pääjohtajana ja kansanedustajana. Nyt hän on viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja.

Kun aika tuntui viimein olevan oikea lapsentekoon, tapahtui jotakin järkyttävää. Mikaelin 18-vuotias pikkuveli teki itsemurhan. Surusta toipuminen vei aikansa. Mikael oli jo liki nelikymppinen Karoliinan ilmoittaessa tulostaan. Kun Karoliina oli vuoden vanha, Mikael ja Karoliinan äiti erosivat.

Mikael: Asuimme Helsingin keskustassa, ja muutin muutaman sadan metrin päähän. Kuulostaa ehkä dramaattiselta, mutta avioeron aikaan näytti siltä, että kuolen hyvin pian. Minulla oli diagnosoitu eturauhassyöpä, ja pahimmillaan elinaikaa arveltiin olevan vain muutamia kuukausia. En nähnyt suuresti eroa siihen, muutanko muualle ennen kuolemaani, koska olin poistumassa joka tapauksessa.

Karoliina: Minusta avioero on paljon parempi vaihtoehto kuin se, että vanhemmat pysyisivät yhdessä mutta olisivat huonoissa väleissä. Olen nähnyt, että ero ei ole maailmanloppu.

Mikael: En murehtinut sitä, että kuolisin tultuani vastikään isäksi. Päinvastoin, olin iloinen siitä, että Karoliina ehti syntyä. Hänellä oli huippuäiti ja neljä isovanhempaa, jotka varmasti huolehtisivat hänestä. En muutenkaan kokenut erityistä itsesääli- tai pillitysvaihetta. Ajattelin, että tällaista elämä vain on – ei auta kuin sopeutua. Vastoin odotuksia toivuin syövästä ja jatkoimme elämää kahdessa osoitteessa. Minun näkökulmastani meillä oli hyvä ero. Vältyimme huoltajuuskiistoilta ja sovimme, että Karoliina käy luonani muutaman kerran viikossa.

Karoliina: Muistan, että kerran minulle tuli yhtäkkiä kauhean ikävä isää. Soitin hänelle, ja tapaaminen järjestyi saman tien.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Jutussa Mikael ja Karoliina Jungner kertovat muun muassa siitä, miten kävi, kun isä yritti kasvattaa tyttärestään kapinallisen. Lue koko juttu Annasta 13/2023 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X