Ihmiset ja suhteet

Milloin kertoa erosta avoimesti kaikille? Tietyt asiat kannattaa sopia tulevan eksän kanssa ensin

Paripsykoterapeutti kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin kertoo erosta ulkopuolisille. Eron etenemisestä kannattaa sopia konkreettisesti – ja lapsille kertoa vasta, kun muutkin saavat luvan tietää.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
iStock

Erostaan vaikenemisen taustalla saattaa olla ajatus, että päätös tuomitaan.

Paripsykoterapeutti kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin kertoo erosta ulkopuolisille. Eron etenemisestä kannattaa sopia konkreettisesti – ja lapsille kertoa vasta, kun muutkin saavat luvan tietää.

Ero aiheuttaa aina monet yhtäaikaiset tunteet – joku saattaa kokea erosta surun lisäksi pettymystä tai syyllisyyttä. Toiselle suhteen päättyminen voi olla helpotus. Ero on aina kriisi, mutta joskus se on sitä myös osapuolten läheisille. Suurten tunteiden vuoksi saatetaan miettiä, milloin kannattaa ja voi kertoa erosta parisuhteen ulkopuolisille.

Missä vaiheessa eroprosessi on? Tätä kysymystä psykologi ja erityistason paripsykoterapeutti ja Parisuhdekeskus Kataja ry toiminnanjohtaja Suvi Laru kehottaa pohtimaan, kun miettii koska erosta kannattaa kertoa avoimesti.

– Ollaanko tilanteessa, että ero on jo sovittu ja tiedetään käytännön asiat vai että sitä vasta pohditaan, sanoo Laru.

Nämä ovat kaksi eri asiaa, etenkin jos pariskunta on ollut naimissa. Avioeron voi saada puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen tai sen jälkeen, kun puolisot ovat asuneet erillään keskeytyksettä viimeiset kaksi vuotta.

Eropohdinnat voivat kestää pitkään ja ne voivat tulla pariskunnan osapuolille eri aikaan. Omien toiveiden ja halujen selvittäminen vaatii omaa aikaa ja tilaa. Silloin voi olla parempi, että asiasta ei kerrota ulkopuolisille tai ainakaan perheen pienille lapsille, kun prosessi on vielä kesken.

Kaikki eropohdinnat eivät myöskään pääty eroon, joten nyrkkisääntönä toimii tämä: erosta kannattaa puhua julkisena asiana vasta, kun siitä on konkretian tasolla sovittu.

Kuka jää mihin osoitteeseen ja milloin toinen muuttaa? Erosta voi olla hyvä puhua julkisen avoimesti vasta, kun sen toteuttamisesta on konkreettisesti sovittu.

Kukaan ei tiedä parisuhteesta paremmin kuin he itse

Eroon ja sen eri vaiheiden tunteita ja pohdintoja olisi tärkeä pystyä jakamaan omille luottoihmisille. Ulkopuolisten mielipiteitä eropäätöksestä ei kannata kuitenkaan kovin tarkalla korvalla kuunnella. Kukaan ulkopuolinen ei tiedä parisuhteen tilaa paremmin kuin pari itse.

– Olemme aina parisuhteen vuorovaikutuksessa erilaisia kuin mitä olemme muissa ihmissuhteissamme, eikä kukaan ulkopuolinen tiedä, mitä kenenkin suhteen sisällä ja vuorovaikutuksessa tapahtuu, sanoo Laru.

Ammattilaiselle voi kertoa suoraan, että nyt haluamme työskennellä mahdollisimman hyvän eron eteen.

Jos kaipaa eroonsa ulkopuolista näkemystä, sitä kannattaa pyytää läheisten sijaan puolueettomalta maaperältä. Ammattilaisen kanssa voi keskustella yksin tai yhdessä ja se voi toimia tärkeänä peilinä pohdinnoille.

Pariterapiassa ja ammattilaisten kanssa voidaan yrittää luoda myös uutta yhteyttä kadonneen tilalle tai keskittyä pohtimaan eroon liittyviä teemoja – silloinkin, kun pari on eroamassa tai jo päättänyt erota. Ammattilaiselle voi kertoa suoraan, että nyt haluamme työskennellä mahdollisimman hyvän eron eteen.

Milloin kertoa erosta lapsille?

Lapsille ei kannata kertoa erosta ennen kuin asia on oikeasti päätetty.

– Siinä kohtaa kun kerrotaan lapsille, pitäisi olla valmis kertomaan myös muille ihmisille, painottaa Laru.

Ero voi olla lapselle hyvin hämmentävä asia. Lapsen ikä vaikuttaa: varsinkaan pienet lapset eivät osaa hahmottaa aikaa pitkälle eteenpäin.

Esiin saattaa nousta esimerkiksi kysymys, kumman luokse lapsi eron jälkeen muuttaa. Laru suositteleekin ottamaan eron esiin lasten kanssa vasta, kun on jotain konkreettista kerrottavaa ja osaa vasta lasten kysymyksiin esimerkiksi asumisesta.

Alle kouluikäisille lapsille kannattaa asiasta kertoa vasta muutamaa viikkoa ennen jotain konkreettista, kuten esimerkiksi muuttoa. Nuoret puolestaan ymmärtävät asioita paremmin, joten heille voi asiasta kertoa aiemmassa vaiheessa.

Lapsi saattaa nähdä riitelyä ja aistia ikävän tunnelman kotona. Jos hän kysyy asiasta, voi hänelle kertoa, että nyt on aikuisten välisissä suhteissa hankalaa. Valehtelemaan ei kannata ryhtyä.

Laru toivoo, että molemmat vanhemmat olisivat paikalla yhtä aikaa, kun lapsille kerrotaan erosta, Tärkeintä on muistaa, että lapsi ei saisi ikinä joutua olemaan vanhempiensa terapeutti tai kantamaan heidän salaisuuksiaan.

Tarkkoja sääntöjä siihen, miten tulisi toimia, ei ole. Olennaista on se, missä kohtaa pariskunta on eroprosessissa ja että yhdessä toimitaan samalla tavalla.

Kannattaako erosta kertoa työpaikalla?

Erosta kannattaa ehdottomasti mainita töissä, suosittelee Laru. Ero on yleensä valtava muutos, joka vaikuttaa koko elämään.

– Aina ihmiset eivät koe, että on luottamusta ja turvaa tuoda esiin hankalia asioita työnantajalle, mutta se olisi ideaalitilanne, sanoo Laru.

Voi olla kuitenkin loppujen lopuksi helpottavaa kertoa esihenkilölle tilanteesta, koska se vaikuttaa kuitenkin aina jollain tapaa esimerkiksi työn ja perheen yhteensovittamiseen.

Monet kipeät tunteet vaikeuttavat erosta puhumista

Eroon liittyy luonnollisesti surua, kun tietty elämänvaihe päättyy. Parisuhteeseen on voinut latautua suuria odotuksia elämänkumppanuudesta ja perheestä. Jos parisuhde päättyykin ja tulee ero, voi kokea sen epäonnistumisena.

– Näinhän se ei ole, vakuuttaa Laru.

Erosta puhuminen voi tuntua erityisen vaikealta, jos se ei ole ollut molempien toive. Silloin olisi hienoa, mikäli kumppanit pystyisivät antamaan toisilleen aikaa tottua ajatukseen.

– Olisi kuitenkin kauhean tärkeätä, että jos ero tapahtuu, se tuodaan näkyväksi avoimesti myös lähipiirille, Laru sanoo.

Puhumattomuuden taustalla voi olla myös pelko siitä, että joku tuomitsee eropäätöksen. Se on Larun mukaan erityisen surullinen tilanne, koska vaikeissa tilanteissa läheisten tuki olisi ensisijaista.

X