Ihmiset ja suhteet

Raili Hulkkonen hätkähti, kun näki lomalla lapsenlapsensa drinkin: ”Tajusin, että nyt minun on vain pakko luottaa”

Ehdotonta rakkautta, vankkumatonta tukea ja parasta matkaseuraa. Raili Hulkkonen ja tyttärentytär Lotta viettävät mieluusti aikaa keskenään.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Sampo Korhonen, Raili Hulkkosen kotialbumi

Raili Hulkkonen viettää mieluusti aikaa tyttärentyttärensä kanssa. – Meillä on aina ollut omat yhteiset juttumme

Ehdotonta rakkautta, vankkumatonta tukea ja parasta matkaseuraa. Raili Hulkkonen ja tyttärentytär Lotta viettävät mieluusti aikaa keskenään.

Lotta Mikkonen, 18: ”Olen oppinut mummilta jämäkkyyttä”

Tunnistan Raili-mummin äänestä. Viimeksi eilen olin omassa huoneessani, kun kuulin hänen äänensä telkkarista. Ja siellä hän oli, meikkaamassa Nyt jos koskaan -ohjelman päähenkilöä.

Mummi on syntynyt Kurikassa, ja hänestä löytyy pohjalaista tahtoa, eikä hän pelkää sanoa mielipiteitään ääneen. Minussa on enemmän sukumme hämäläistä luonteenlaatua, en ole yhtä kipakka. Me täydennämmekin hyvin toisiamme.

Mummin numero on puhelimeni suosikit-valikossa. Soittelemme usein, ja keskustelu saattaa jatkua puhelun jälkeen vielä viestein. Koen, että mummi on aina tukenut minua ja voimme puhua kaikesta.

Kun mummi säksättää huoneeni siisteydestä, se on hänen huolenpitoaan. Tiedän, että hän tarkoittaa sillä hyvää, mutta joskus annan säksätyksen tulla toisesta korvasta sisään ja mennä toisesta ulos.

Olen oppinut mummiltani jämäkkyyttä. Hän on aina ollut aikainen herääjä ja ajattelee, että jos haluaa saada päivässä jotakin aikaiseksi, kannattaa nousta aikaisin ylös.

Tästä meillä on joskus ollut e­riäviä mielipiteitä, mutta tänä talvena olen asettanut herätyskelloni herättämään minut varhain aamulla, koska luen paraikaa kevään ylioppilaskokeisiin.

”En ole yhtä kova uskomaan horoskooppeihin”

On ihailtavaa, että mummi löysi oman juttunsa jo aikaisessa vaiheessa ja on menestynyt urallaan meikkitaiteilijana. Itse en vielä tiedä, mikä minusta tulee isona. Haluaisin työn, jossa pääsee matkustamaan.

Mummi harrastaa horoskooppeja ja sanoo, että matkusteleminen onkin tyypillistä minunlaisilleni jousimiehille. En ole yhtä kova uskomaan horoskooppeihin – ehkä ne ovat vanhemman sukupolven juttu.

Mummilla on hyvä tyyli ja aina huulipunaa. Tai jos ei ole, hän toteaa: ’Ai kauheeta, mulla ei ole huulipunaa!’ Mökki taitaa olla ainoa paikka, jossa mummi ei meikkaa lainkaan. Mutta kun on aika lähteä Virtain keskustaan kaupoille, hän vähintäänkin punaa huulensa.

Mummin lailla pidän kauniista vaatteista ja tykkään laittautua, mutta paljon häntä harvemmin.

Kun mummi vieraili Arto Nybergin ohjelmassa, hän oli valinnut motokseen ’huulipuna ei estä sauvakävelyä’. Se kuvaa mummiani hyvin.”

Lotta ja Raili vuonna 2009. – Olen onnellinen siitä, että sain yhden tyttären, joka teki minulle kolme lapsenlasta.
Lotta Mikkonen ja Raili Hulkkonen vuonna 2009. – Olen onnellinen siitä, että sain yhden tyttären, joka teki minulle kolme lapsenlasta.

Raili Hulkkonen, 77: ”Silloin mielessäni kävi, että tottuukohan Lotta liialliseen luksukseen” 

”Minulla ja Lotalla on aina ollut omat yhteiset juttumme. Tykkäämme käydä syömässä, shoppailemassa ja kampaajalla. Ja mummi maksaa!

Lotalla on silmää tyylille, ja olen kateellinen hänen kauniista kulmakarvoistaan. Lotan pyynnöstä olen meikannut häntä vuosien varrella, esimerkiksi vanhojen tansseihin, ja annan mielelläni meikki- ja ihonhoitovinkkejä. Rakastan neuvojen antamista ylipäänsä!

Olemme matkustelleet paljon Espanjassa perheen ja suvun kanssa sekä Lotan kanssa kahdestaan. Viime kesänä otin hänet mukaani työmatkalle Comoon, Pohjois-Italiaan. Sillä välin kun minä meikkasin asiakkaita, Lotta vietti aikaa ystävättärieni seurassa shoppaillen ja hurvitellen.

Silloin mielessäni kävi, että onkohan nyt vaara, että Lotta tottuu liialliseen luksukseen. Mutta se oli kyllä ihana matka.

Comossa näin ensimmäistä kertaa Lotan kädessä drinkin, kun virvoittelimme kylmillä juomilla Italian helteessä. Tajusin, että nyt pienestä tyttärentyttärestäni on tullut täysi-ikäinen ja minun on vain pakko luottaa siihen, että hän pärjää.

Viimeksi jouduin harjoittamaan luottamusta, kun Lotta oli kaverinsa kanssa kahdestaan Kyproksella. Onneksi nuorilla on kielitaitoa, puhelimet taskussa ja järkeä päässä.

Raili Hulkkonen on ylpeä lapsenlapsestaan

Olen ylpeä ja iloinen siitä, että Lotta on osoittanut päättäväisyyttä ja ahkeruutta opiskelujensa suhteen. Ihailen myös hänen innokkuuttaan urheilla, hän käy kaveriporukan kanssa päivittäin kuntosalilla luku-rupeaman päätteeksi.

Lotta noudattaa terveellistä ruokavaliota, josta joskus olen mummina vähän huolissanikin. Kyselen, että saahan hän varmasti kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet.

Minusta on aina ihana saada perhe yhteen. Seuraavat isot juhlat ovatkin Lotan ylioppilasjuhlat. Meinasin saada hepulin, kun tajusin työmatkani osuvan lähelle valmistujaispäivää. Ei olisi tullut kuuloonkaan, että en olisi päässyt osallistumaan!”

X