Ihmiset ja suhteet

Samu Haber hieroi bisneksiä Espanjassa, kunnes poliisi kehotti häntä palaamaan Suomeen

Muusikko Samu Haber asui neljä vuotta Espanjassa. Tekstiviestit äidille olivat napakoita.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Samu Haberin kotialbumi, Otavamedia

Muusikko Samu Haber on iloinen siitä, että uskalsi lähteä nuorena maailmalle.

Muusikko Samu Haber asui neljä vuotta Espanjassa. Tekstiviestit äidille olivat napakoita.

“Tämä kuva on otettu ennen vuosituhannen vaihdetta Fuengirolassa Espanjan Aurinkorannikolla. Matkustin sinne parikymppisenä. Reissu venähti neljän vuoden mittaiseksi, sillä rakastuin paikalliseen nuoreen naiseen.

Kuvassa olen luultavasti vääntämässä jotain bisneksiä puhelimessa, minulla nimittäin oli Espanjassa kovat lomaosake- ja diskobisnekset. Uskoin valtavasti omiin kykyihini ja suureen huomiseen.

Äitini otti tämän kuvan lennettyään moikkaamaan minua, eli käytännössä tarkistamaan, olinko hengissä ja miten pärjäsin.

Tuohon aikaan maailmalle lähteminen oli erilaista kuin nykyään, koska kellään ei ollut Whatsappia tai Instagramia. Minulla ei ollut edes sähköpostiosoitetta.

Tekstiviesti Suomeen maksoi viisi markkaa, ja siihen mahtui 160 merkkiä. Minulla oli varaa lähettää vain yksi viesti viikossa, ja usein se oli tällainen: ’Hei äiti, rah lop, lähetä lisää.’

Tuo reissu osoitti sen, että pärjään yksin. Onneksi uskalsin lähteä.

Lue Anna.fi: Samu Haber on huomannut, ettei menestys vie pois surua ja pelkoa: ”Hetken voi kuvitella olevansa jotakin suurta, mutta sitten alkaa ahdistaa”

Jos Samu Haber voisi nyt neuvoa parikymppistä itseään, hän sanoisi: ”Sinulla on vain tämä yksi elämä, joten nauti täysillä ja yritä olla kolhimatta muita matkalla.”
Jos Samu Haber voisi nyt neuvoa parikymppistä itseään, hän sanoisi: ”Sinulla on vain tämä yksi elämä, joten nauti täysillä ja yritä olla kolhimatta muita matkalla.”

Poliisi kehotti lähtemään kotiin

Jossain vaiheessa huomasin kuitenkin sotkeutuneeni hurjiin porukoihin. Lopulta jouduin palaamaan poliisin kehotuksesta Suomeen. Suosittelen jokaista, joka muuttaa neljän vuoden jälkeen takaisin Suomeen, valitsemaan marraskuun sijasta jonkin muun paluuajankohdan.

Aurinkorannikolla oli 25 astetta lämmintä, eikä Espoon Viherlaakso tuntunut varsinaiselta Miamilta. Paluu oli karu, sillä minun oli tarkasteltava itseäni ja valintojani peilistä.

Onneksi sain huomata, että suomalaisessa yhteiskunnassa ihmisille annetaan uusi mahdollisuus. Oivalsin, että kotini ja sydämeni ovat aina täällä, vaikka seikkaileminen maailmalla onkin iso osa minua.

Olen ytimeltäni edelleen aika lailla sama kaveri kuin kuvassakin. Uskon yhä itseeni ja unelmoin isosti. Haluaisin sanoa, että olen saanut enemmän järkeä päähäni, mutta enpä tiedä siitä.

En ha­luaisi antaa kuvan sankarille mitään neuvoja, sillä tuo kundi ei muiden ohjeita kuunnellut. Jokaisen kuuluu tehdä virheensä, joten sanoisin vain, että anna palaa.”

Samu Haber, 48, on yksi Mieli ry:n mielenterveyskampanjan tämän vuoden keulakuvista. Hänen englanninkielinen sooloalbuminsa julkaistaan lokakuussa.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 21/2024.


X