Seksielämä 27.12.2016

6 seksiasentoa, joita jokaisen selkäkivuista kärsivän kannattaa kokeilla

Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock
Selkäkipu voi tehdä rakastelusta tuskallista. Seksistä ei kuitenkaan tarvitse luopua, kun muokkaatte asentoja ergonomisiksi. Tärkeintä on selvittää, aiheuttaako selän notkistaminen vai pyöristäminen kipua.

Yli kolmannes työikäisistä suomalaisista kärsii selkäkivuista. Yleisin vaiva on alaselkäkipu. Se johtuu usein välilevyn pullistumasta eli iskiaksesta tai selkäydinkanavan ahtaumasta.

Iskias johtuu selkärangan alanikamien välissä olevan välilevyn vauriosta. Välilevy pullistuu selkäydinkanavaan ja sieltä lähteviin hermoihin aiheuttaen kipua. Selkärangan pyöristäminen voi sattua, mutta selän suoristaminen ja takakenoon taivuttaminen helpottavat kipua. Välilevynpullistumasta kärsivän pitäisikin välttää seksiasentoja, joissa vartalo taipuu eteenpäin.

Selkäydinkanavan ahtaumassa selkänikamien renkaiden muodostama selkäydinkanava ahtautuu ja puristaa hermoja. Tällöin selän taivuttaminen taaksepäin pahentaa kipua. Selkäydinkanavan ahtaumasta kärsivälle sopivat asennot, joissa hän kumartuu eteenpäin. Näin kanava väljentyy ja kipu hellittää.

Listasimme parhaat seksiasennot erilaisista selkävaivoista kärsiville. Tärkeintä on tunnistaa, aiheuttaako selän notkistaminen vai pyöristäminen kipua.

Kokeile näitä asentoja, jos selän pyöristäminen sattuu:

1. Lähetyssaarnaaja

Lähetyssaarnaaja sopii välilevynpullistumasta kärsivälle miehelle. Tässä asennossa hän voi nousta käsivarsiensa varaan ja taivuttaa itseään taaksepäin. Miehen alaselkään tulee notko, joka helpottaa kipua.

Lähetyssaarnaaja sopii myös iskiaksesta kärsivälle naiselle. Alustan on oltava napakka, jotta naisen selkä ei pyöristy. Kokeilkaa asentoa lattialla maton päällä. Nainen voi laittaa alaselkänsä alle myös tyynyn tai pyyherullan, joka pitää selän notkolla.

Naisen ei kannata nostaa jalkojaan miehen harteille tai vetää niitä koukussa leukaansa kohti, sillä tällöin selkä pyöristyy.

2. Ratsastusasento

Asento, jossa nainen ratsastaa miehen päällä, sopii sekä iskiaskivusta kärsivälle naiselle että miehelle.

Jos miehellä on selkäsärkyä, olkaa kovalla ja tukevalla alustalla, esimerkiksi lattialla maton päällä. Miehen selkä ei pyöristy, kun hän ei uppoa alustaan. Voitte laittaa tyynyn tai pyyherullan miehen alaselän alle, jotta selkä notkistuu.

Jos nainen kärsii selkäkivuista, kokeilkaa asentoa tuolilla. Nainen voi ottaa käsillään tukea tuolin selkänojasta, jotta selkä pysyy suorana eikä pyöristy. Naisen ei myöskään tarvitse kurottua eteenpäin suutelemaan miestä. Mies taas voi kallistaa naista taaksepäin ja tukea hänen selkäänsä käsillään.

3. Koira-asento vatsallaan maaten

Tavallinen koira-asento voi olla tuskallinen niin naiselle kuin miehellekin, sillä tässä selkä pyöristyy tässä asennossa helposti.

Kummankaan selkä ei pyöristy, kun nainen ei ole kontillaan, vaan makaa vatsallaan. Vatsan alle asetettu tyyny tai pyyherulla pitää naisen selän notkolla ja kohottaa hänen takapuoltaan, jotta miehen on helpompi työntyä häneen.

Iskiaksesta kärsivä mies voi kohottautua tässä asennossa käsiensä varaan. Näin selkä suoristuu ja kallistuu hieman taaksepäin.

Koira-asento vatsallaan on myös nautinnollisempi naiselle. Konttausasennossa miehen työnnöt voivat osua kivuliaasti kohdunkaulaan. Kun nainen makaa, työntymiskulma on lempeämpi, ja penis osuu paremmin naisen g-pisteeseen.

Kokeile näitä asentoja, jos selän notkistaminen sattuu:

1. Koira-asento

Koira-asento on hyvä valinta, jos selän pyöristäminen helpottaa miehen selkäkipua. Ollessaan takana mies voi köyristyä selkä pyöreänä naisen päälle. Myös lantion liikuttaminen on tässä asennossa helppoa.

Jos nainen haluaa pyöristää selkäänsä, kokeilkaa versiota, jossa nainen ei ole kontillaan, vaan käpertyy pallomaiseen asentoon. Voitte testata myös villimpää variaatiota, jossa nainen seisoo suorana ja kumartuu alaspäin kädet lattiaa kohti. Nainen voi ottaa käsiensä alle tuolin, jos lattiaan asti taipuminen aiheuttaa huimausta tai sattuu takareisiin.

2. Lähetyssaarnaaja naisen jalat ylhäällä

Lähetyssaarnaaja, jossa nainen nostaa jalat miehen harteille, helpottaa naisen selkäkipua. Naisen selkä pyöristyy ja hän saa orgasmin helpommin, sillä penis osuu g-pisteeseen paremmin kuin tavallisessa lähetyssaarnaajassa.

Nainen voi myös koukistaa jalkansa ja vetää niitä leukaansa kohti. Tässä asennossa alaselkä pyöristyy vielä enemmän, ja mies pääsee työntymään todella syvälle.

3. Lusikka-asento

Seksi kyljellään eli lusikka-asento sopii sekä selkäkivusta kärsivälle naiselle että miehelle. Asento on hellä, ja molempien on helppo taivuttaa vartaloaan eteenpäin.

Molempien selät pyöristyvät erityisen voimakkaasti, kun nainen koukistaa jalkansa ja vetää itsensä kippuraan. Tässä asennossa vagina tuntuu todella tiukalta, ja penis osuu hyvin g-pisteeseen. Molemmat voivat siis saada lusikasta nautintoa, vaikka asento on rauhallinen ja selälle hellä.

Seksistä stressaaminen voi pahentaa kipua

Stressi voi tutkitusti pahentaa selkäkipuja. Särystä stressaaminen voi vaikeuttaa seksiä entisestään, kun selkäpotilas jännittää, onnistuuko yhdyntä.

On tärkeää, että selkäkivusta kärsivä yrittää rentoutua niin henkisesti kuin fyysisesti. Seksiä pitäisi harrastaa aina rauhallisesti potilaan ehdoilla. Esileikin voi aloittaa hieronnalla, joka helpottaa lihaskipuja ja rentouttaa mielen. Kokeilkaa rauhassa eri asentoja ja tukekaa vartaloitanne tyynyillä ja peitoilla.

Älkää lannistuko, vaikka yhdyntä ei onnistuisi. Yhdyntä on vain yksi seksuaalisuuden muoto, ja mielihyvää voi tuottaa lukuisilla muilla tavoilla. Kokeilkaa suuseksiä, yhdessä masturbointia, leluleikkejä, seksifilmien katselua ja eroottisten tarinoiden lukemista yhdessä.

Lähteet: Duodecim, Selkäkanava, Spine Universe

Lähteet: Selkäkanava, Spine-health, Spine Universe, Terveyskirjasto

Lue myös:

Vaivaako selkäkipu? Selkä ja niska kuntoon helpoilla keinoilla

Koska selkäsärystä pitää mennä lääkäriin? 10 kysymystä selkäkivusta

Parantaako aika iskiaksen? 10 kysymystä iskiaskivusta

Keskustele:

Hyviä venytys- ja jumppaliikkeitä alaselän vaivoihin

Aiheuttiko kiropraktikko iskiaskivun?

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi