Seksielämä

Keski-ikäinen nainen, onko seksuaalinen itsetuntosi kunnossa?

Keski-iässä seksuaalisen itsetuntemuksen pitäisi olla huipussaan ja seksielämänkin sujua täydellisesti kuin Strömsössä. Entä jos näin ei olekaan? Estoista voi ja kannattaa päästä eroon.

Teksti:
Riina-Maria Metso

Oikean tunnelman löytäminen on tärkeää hyvän seksielämän kannalta.

Keski-iässä seksuaalisen itsetuntemuksen pitäisi olla huipussaan ja seksielämänkin sujua täydellisesti kuin Strömsössä. Entä jos näin ei olekaan? Estoista voi ja kannattaa päästä eroon.

Estotonta, vapautunutta, mahtavinta ikinä. Sellaista seksi on keski-iässä. Tai niin meidän ainakin annetaan ymmärtää.

Taustalla on ajatus, että keski-ikäinen nainen tuntee itsensä, minkä takia hän myös nauttii enemmän kuin nuorena. Epävarmuus on jäänyt taakse.

Näin se voi parhaassa tapauksessa mennä. Ei kuitenkaan läheskään jokaisen kohdalla, sanoo seksuaaliterapeutti Anu Kinnunen.

– Seksuaalisuus on elämänmittainen asia, johon mahtuu paljon erilaisia vaiheita. Kaikki eivät mene samassa rytmissä samalla tavalla. Estot tai estottomuus liittyvät ennen kaikkea elämänkokemukseen.

Jos naisen elämässä on ollut toistuvasti hyviä seksikokemuksia, on helpompaa tutkia omaa seksuaalisuuttaan syvemmin ja saada hyviä kokemuksia lisää. Valitettavasti myös huonot kokemukset kasaantuvat.

– Jos huonoja seksikokemuksia ja suhteita on kerääntynyt paljon, keski-ikä voi olla hyvinkin haastavaa.

Ero voi haavoittaa seksuaalista itsetuntoa

Kumppani ja parisuhdehistoria vaikuttavat merkittävästi naisen seksuaaliseen itsetuntoon ja estoihin. Kinnusen mukaan epäharmoninen parisuhde voi johtaa siihen, että oma seksuaalisuus ei toteudu lainkaan. Ja jos on huonoja kokemuksia ja tulee ero, voi olla vaikeaa löytää kumppania, kun pelkää joutuvansa uudelleen loukatuksi.

– Näin negatiivinen kuorma kasaantuu. Jos nainen saa kolauksia esimerkiksi eron tullessa, mielessä voi aktivoitua isoja teemoja, joiden käsittelyyn ei ole ollut aikaa ruuhkavuosissa. Joskus täytyy työstää kaukaa menneisyydestä vaikuttavia asioita, jotta pystyy saamaan itsetunnon takaisin. Itsensä hyväksyminen mahdollistaa seksuaalisen nautinnon.

Ei ole poikkeuksellista, että eron hetkellä kumppani on saattanut sanoa seksuaalisuutta loukkaavia asioita. Loukkaukset pysyvät mielessä, vaikka niillä ei olisi mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

–Nainen voi ajatella, että on seksuaalisesti taitamaton tai huono. Menneestä suhteesta voi jäädä taakka, että pitäisi olla jotenkin erilainen kuin on.

Huonouden pelko saattaa syntyä myös, jos on herännyt seksuaalisuuteensa tavallista myöhemmin tai jos seksikumppaneita on ollut hyvin niukasti.

–Silloin kannattaa muistuttaa itseään siitä, että seksuaalisuudessa ei ole kyse kikkailusta vaan yhdessä olemisesta, tuntemisesta ja läsnäolosta.

Fyysinen kunto parantaa seksuaalista itsetuntoa

Hyvän psyykkisen kunnon lisäksi seksuaalista itsetuntoa parantaa hyvä fyysinen kunto. Itse asiassa kaikki terveelliset elämäntavat ovat oivia pönkittämään sitä.

– Mitä enemmän ikää tulee, sitä suurempi merkitys terveellisellä ruoalla ja liikunnalla sekä tupakoinnin välttämisellä ja alkoholin käytön määrällä on.

Jos on ylikuormittunut tai masentunut, seksuaalisuus painuu helposti taka-alalle. Kinnusen mukaan suomalaiset naiset ovat liiankin kunnollisia.

– Keski-ikäisellä naisella on usein valtavasti kaikkea, mitä pitää tehdä ja suorittaa. To do -listalla on monta asiaa ennen seksiä. Jos stressitaso on korkea, seksuaalisuus voi jäädä sen alle.

Sen välttämiseksi pitäisi olla hetkiä, joina voi rentoutua täysin. Kinnunen suosittelee tekemään rehellisen katsauksen omaan elämään. Ovatko työ ja vapaa-aika tasapainossa? Voisinko suorittaa vähemmän?

Jotta seksuaalisuuttaan voisi toteuttaa haluamallaan tavalla, sille on luotava edellytykset. Se tarkoittaa, että on järjestettävä kahdenkeskistä aikaa ja tilaa rentoutua.

– Se luo seksuaalisuutta tukevaa tunnelmaa. Kannattaa miettiä, mitkä ovat niitä tunnelmia, joissa omalla halulla on mahdollisuus herätä.

Toisaalta seksuaalisuus on myös kehollista. Mielen rentouttamisen lisäksi olisi hyvä lisätä myös kehon kuuntelua. Siinä parhaana apuna on liikunta, etenkin lajit, joissa itseä ilmaistaan kehollisesti ja vapaasti.

– Esimerkiksi luova tanssi auttaa löytämään sen, miten keho haluaa liikkua, mistä kohtaa se on jännittynyt ja mitä kehosta haluaa vapauttaa. Tarkasti ohjattu liikunta ei välttämättä vie samaan suuntaan, vaan kehollisuus tulee nimenomaan luovan liikkeen ja rentouden kautta.

Uskalla etsiä uusi kumppani

Seksi kuuluu nuorille ja kauniille. Kunnon nainen ei tee aloitetta. En voi ottaa itseäni nuorempaa kumppania. Tämäntyyppiset myytit saattavat lisätä estoja keski-iässä. Niitä on hyvä ravistella kunnolla mielessään.

Itseään ei kannata eikä tarvitse verrata muihin – missään iässä. Kinnunen huomauttaa, että aina löytyy joku nuorempi, kauniimpi ja pidempi, jolla on paksumpi tukka ja pulleammat huulet.

– Jokainen on oikeutettu seksuaalisuuteen ja on ainutlaatuinen omana itsenään. Mutta jos esimerkiksi paino on noussut ja oma seksuaalinen viehätys arveluttaa sen vuoksi, liikunta on hyvä keino tykätä itsestään enemmän.

Työssään Kinnunen on huomannut, että myytit kiusaavat etenkin eronneita naisia. Naisen on usein vaikeaa sallia itselleen uusi tai itseään nuorempi kumppani. Muiden ja etenkin omien lasten suhtautuminen saattaa pelottaa.

– Silloin voi miettiä, kenelle kaikille on tekemisistään tilivelvollinen. Jos tekee ratkaisuja vain muiden ehdoilla, alkaa voida huonosti.

Monelle iso haaste on myös se, että on palattava kumppania etsivien ihmisten joukkoon.

– Naisia pelottaa oma haavoittuvuus näissä tilanteissa. Miten tunnistaa esimerkiksi nettihuijari? Mutta jos ketään ei tapaa, seksuaalisuuden toteuttaminen rajoittuu itsensä kanssa olemiseen. Ei ole muuta tapaa kuin uskaltaa tutustua uusiin ihmisiin.

Elettyihin kilometreihin kannattaa ylipäätään suhtautua lempeydellä ja avoimesti.

–Kaikki opitut tavat eivät välttämättä toimi elinkaaren loppuun saakka. Jos ikääntyminen tuo mukanaan käytännön haasteita, kuten emättimen kuivuutta tai erektio-ongelmia, sitten vain liukkarit ja erektiorenkaat käyttöön. Kannattaa olla avoin muuttamaan toimintatapojaan.

Seksuaalisuus on elämän pituinen matka

Entä jos haluankin seksiltä jotain ihan muuta? Kysymys saattaa herätä keski-iässä, sillä seksuaalisuus on elämän pituinen tutkimusmatka. ”Jotain ihan muuta” voi olla oikeastaan mitä tahansa, sanoo Kinnunen.

–Isojakin teemoja voi tulla mietintään, kuten onko minulla bi-seksuaalisia taipumuksia. Voi herätä myös halu kokeilla avointa suhdetta tai kimppajuttua. Joku voi kiinnostua tantrakurssista syventääkseen läsnäoloa.

Uusia toiveita on hyvä sanoittaa ääneen kumppanille. Se voi olla pelottavaa, sillä torjuntaankin pitää aina varautua.

– Silloinkin on hyvä muistaa, että jokainen on itse vastuussa seksuaalisuudestaan ja sen toteuttamisesta. Uusia asioita voi kokeilla ja tunnustella asteittain. Mieleen nousevista asioista voi myös käydä juttelemassa seksuaalineuvojan kanssa.

Seksuaaliterapiaa suositellaan usein ensisijaisesti kumppanin kanssa, mutta Kinnusen mukaan apua voi hakea myös yksin ja vaikka kumppania ei olisikaan.

– Seksuaalisuus on elämän herkkä osa-alue, johon peilautuu monia muita asioita. On tärkeää, ettei jää yksin, jos seksuaalisuuteen liittyvien ajatusten kanssa on jäänyt jumiin.

 

Lue lisää:

Tätä on terve seksuaalinen itsekkyys parisuhteessa – Maaret Kallion ohjeet hyvään seksiin

 

 

X