Seksielämä

Kuinka paljon seksiä on tarpeeksi? Näin seksuaalinen tasapaino löytyy, kun halut eivät kohtaa

Erilaiset seksihalut ja kumppanin haluttomuus voivat rasittaa parisuhdetta. Lue miten seksuaalisen tasapainon voi löytää suhteeseen, jossa halut ja niiden määrä eivät kohtaa.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Erilaiset seksihalut ja kumppanin haluttomuus voivat rasittaa parisuhdetta. Lue miten seksuaalisen tasapainon voi löytää suhteeseen, jossa halut ja niiden määrä eivät kohtaa.

Suhteen alkuaikoina seksiä on usein ja se on kiihkeää. Sitten kuin varkain, kuukausien ja vuosien vierähtäessä, ohi kirivät Netflix ja työkiireet.

Seksuaalisten halujen eriparisuus saattaa paljastua parisuhteessa vasta vuosien päästä. Halut voivat myös muuttua esimerkiksi perheen perustamisen myötä.

Kaksikymppisen seksielämä on usein hyvin erilaista kuin nelikymppisen – monella tapaa. Yleensä halut hiipuvat pikkuhiljaa, ikään kuin hautautuvat työstressin, kiireen ja harrastusten alle. Joskus seksihalut eivät kohtaa edes suhteen alussa, mutta koska kumppani tuntuu muuten niin jännittävältä, se ei haittaa.

Tavallisesti kuitenkin halujen epätasapaino ja erilaiset seksuaaliset odotukset saattavat lopulta parisuhteen kriisiin. Eriparisten libidojen kanssa oppii elämään, jos suhteen eteen on valmis tekemään töitä.

Seksi ei ole rakkauden mittari

Halut hiipuvat usein huomaamatta. Kerran viikossa seksistä tulee kerran kuussa seksiä ja lopulta toinen osapuoli alkaa tuntea olonsa petetyksi. Seksiä oli alussa paljon, miksi toista ei enää huvita? Enkö kelpaa? Pettääkö hän?

Vaikka seksiä enemmän haluava yrittäisi asettua toisen nahkoihin, lopputulos on yleensä katkera ja syyttely saattaa pilata koko liiton. Joskus kumppanin seksuaalisesta haluttomuudesta kärsivä kokee seksin puutteen suurempana hälytysmerkkinä koko suhteen hyvinvoinnista. Kumppani saattaa ajatella, ettei toinen enää rakasta. Fyysisestä läheisyydestä tulee rakkauden mittari. Jos rakastaisit, antaisit.

Haluttomuutta kokeva kumppani taas saattaa olla hyvinkin hämmästynyt kuullessaan näistä ajatuksista, etenkin jos suhteessa on muuten läheisyyttä ja hellyyttä. Sopu seksiin saattaa löytyä keskustelemalla. Yhdyntätiheys ei ole suoraan verrannollinen rakkauden määrään – ja joskus kumppanin on kuultava se uskoakseen, että kyse on ”vain seksistä”.

Kompromissiseksi kalenteriin

Parisuhteessa on tehtävä kompromisseja. Toinen on aamu-uninen, toinen pomppaa ylös jo viideltä. Toinen tykkää urheilusta, toinen kirjojen lukemisesta. Silti suhteessa pysyy balanssi ja yhteisymmärrys näistä eroavaisuuksista huolimatta. Miksi seksi olisi eri asia? Jos kumppani haluaa seksiä joka päivä, mutta toiselle riittäisi yksikin kerta, saattaa kannattaa tehdä kompromissi ja ja harrastaa seksiä esimerkiksi kaksi tai kolme kertaa viikossa.

Seksin suunnittelu saattaa aluksi tuntua oudolta, mutta itseasiassa sopimus, jota kumpikin noudattavat, saattaa osoittautua hyvin vapauttavaksi. Ei enää huonoa omatuntoa tai syyllisyyttä omista haluista tai haluttomuudesta.

Laajempi kuvakulma seksiin

Seksikeskustelu saattaa jämähtää huomaamatta yhdyntäkeskusteluksi, jos pari ei aktiivisesti etsi muita tapoja ilmentää seksuaalisuutta suhteessa.

Jos seksistä tulee kiistakapula tai palkkio, jota toinen saa ja toinen antaa, keskustelu on umpikujassa. Siksi pariskuntien olisi hyvä muistaa, että seksiä on monenlaista. Jos toiselle riittäisi harvemmatkin seksikerrat, voi yhdessä keskustella siitä, miten kumppanin läheisyyden ja hellyyden kaipuuta voi tyydyttää muulla tavoin.

Leffaillat sylikkäin toista hyväillen, masturbointi yhdessä tai niin että toinen vain katselee tai vaikka Skype-seksi ovat kaikki esimerkkejä siitä, kuinka seksuaalisuutta voi tuoda esiin parisuhteessa.

Lähteet: HealthCentral, Psychology Today

Lue myös:

Seksuaalinen haluttomuus – Herätä halut uudestaan

Kun seksiä ei vaan tee mieli – Nämä asiat saavat suomalaiset tuntemaan haluttomuutta

Miksi seksi ei huvita? 8 yllättävää syytä haluttomuuteen

7 vinkkiä parempaan seksiin – Näin elvytät pitkän parisuhteen

X