Ihmiset ja suhteet

Seksuaalisen väkivallan uhri ei ole syyllinen: ”Moni miettii yhä uudestaan sitä, miksi ei estellyt tarpeeksi”

Olet oikeassa paikassa. Sinä selviät tästä. Kun seksuaalisen väkivallan uhri hakee apua Turun Seri-keskuksesta, hän kuulee ensimmäiseksi lohduttavat sanat.

Teksti:
Tiina Suomalainen 
Kuvat:
Suvi Elo

Kätilö Jenni Rautio (vas.) ja gynekologi Katja Kero kokevat tekevänsä merkityksellistä työtä.

Olet oikeassa paikassa. Sinä selviät tästä. Kun seksuaalisen väkivallan uhri hakee apua Turun Seri-keskuksesta, hän kuulee ensimmäiseksi lohduttavat sanat.

Pillimehuja, teetä, pikakahvia sekä vedenkeitin pienellä nurkkapöydällä. Arkinen juttu, mutta seksuaaliväkivallan uhrille se voi olla kuin lämmin kädenpuristus.

Ollaan Turun Seri-tukikeskuksessa, joka tarjoaa apua ja tukea seksuaalista väkivaltaa kokeneille. Keskus sijaitsee Turun yliopistollisen keskussairaalan Naistenklinikalla, uuden Majakkasairaalan kuudennessa kerroksessa.

Pillimehua, kahvia ja teetä tarjolla. Pieni, mutta iso asia seksuaaliväkivaltaa kohdanneelle.
Pillimehua, kahvia ja teetä tarjolla. Pieni, mutta iso asia seksuaaliväkivaltaa kohdanneelle.

Tilat ovat kompaktit ja toimivat. Odotustilasta avautuu viisi ovea: tutkimushuoneeseen, lääkärin huoneeseen, sairaanhoitajan huoneeseen, varastoon ja vessaan.

Seri-hoitaja, kätilö Jenni Rautio esittelee varastoa, jonne mahtuu kaikki tarpeellinen. Hyllyllä on muun muassa lahjoituksena saatuja alushousuja ja vaatteita, poliisin sinetöityjä pakkeja, joissa on näytteenottovälineitä sekä lukittu kaappi, jossa rikosoikeudellisia näytteitä säilytetään.

Se, ettei puolustaudu, ei tarkoita sitä, että olisi suostunut

Laitoshuoltaja Päivi Saarela siivoaa tutkimushuonetta. Siellä on juuri tutkittu joku, joka oli joutunut seksuaaliväkivallan uhriksi kolme viikkoa aiemmin. Koska tapahtumasta on kulunut yli viikko, ei DNA- ja kuitunäytteitä voitu enää ottaa.

Sukupuolitauti- ja raskaustestit sen sijaan otettiin, ja ne uusitaan myöhemmin. Myös vammat, kuten mustelmat ja naarmut, kuvattiin.

Laitoshuoltaja Päivi Saarela siivoaa tutkimushuonetta asiakaskäynnin jälkeen. Seksuaalirikosten uhreilta otetaan erilaisia testejä, kuten DNA- ja kuitutestejä, mutta vain, jos he antavat siihen luvan
Laitoshuoltaja Päivi Saarela siivoaa tutkimushuonetta asiakaskäynnin jälkeen. Seksuaalirikosten uhreilta otetaan erilaisia testejä, kuten DNA- ja kuitutestejä, mutta vain, jos he antavat siihen luvan

Kun seksuaaliväkivaltaa kokenut astuu Seri-tukikeskuksen ovesta sisään, gynekologi Katja Kero sanoo kolme asiaa: Olet oikeassa paikassa. Sinä selviät tästä. Se, mitä tapahtui, ei ole sinun syysi.

– Jokainen, joka tuosta ovesta tulee, tuntee syyllisyyttä ja häpeää. Hän miettii, miksi ei toiminut toisin, miksi joi liikaa, miksi ei puolustautunut.

Tämä on tärkeä tiedostaa: Uhkaavassa tilanteessa ihminen reagoi vaistonvaraisesti. Tahdosta riippumaton autonominen hermosto ottaa ohjat. Reaktiot ovat hyvin yksilöllisiä – joku taistelee ja pakenee, toinen lamaantuu.

Siksi se, että ei puolustaudu, ei tarkoita sitä, että olisi suostunut.

Avun hakeminen ei ole seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneelle helppoa. Katja kuitenkin kannustaa tulemaan Seri-tukikeskukseen nopeasti. Näin pääsee heti tuen piiriin ja DNA- ja kuitunäytteet saadaan talteen.

– Kun on astunut meidän kynnyksen yli, on päässyt jo ison harppauksen eteenpäin, hän sanoo.

Jos tapahtumasta on kulunut yli kuukausi, Seri-tukikeskus ei voi enää auttaa. Tämä rajaus on tehty, koska keskusten antama apu on akuuttia. Jos kokee myöhemmin tarvitsevansa apua, Katja kehottaa ottamaan asian esiin esimerkiksi terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa.

Seri-keskus auttaa, ei selvittele rikosta

Seri-keskuksen ensikäynti koostuu lääkärin tekemästä haastattelusta, jossa a­siakas saa vapaasti kertoa, mitä tapahtui sekä psyykkisestä tuesta ja rikosoikeudellisten näytteiden otosta. Näytteitä ei oteta ilman asiakkaan lupaa.

– Näytteet otetaan pumpulipuikolla, eikä se tee kipeää. Joudumme kuitenkin koskettamaan tutkittavaa paikkoihin, joihin häntä on satutettu, kertoo Jenni, jonka viininpunaista hupparia koristaa sudenkorento, Tyksin naistentautien vastaanoton oma tunnuseläin.

Seri-keskuksilla on lupa antaa riskiryhmäperusteisesti B-hepatiittirokote asiakkailleen.
Seri-keskuksilla on lupa antaa riskiryhmäperusteisesti B-hepatiittirokote asiakkailleen.

Kaikki eivät ole valmiita tekemään rikosilmoitusta – esimerkiksi Tyksin Seri-tukikeskuksen asiakkaista noin kolmekymmentä prosenttia ei sitä tee. Näytteitä säilytetään vuosi, joten rikosilmoitukseen voi palata myöhemmin.

Seksuaaliväkivallan uhreja auttaa Tyksissä tiimi, johon kuuluu lääkärin ja Seri-hoitajan lisäksi kriisityöntekijä, so­siaalityöntekijä, sairaalapastori ja sek­suaalineuvoja.

Uhreja autetaan ympäri vuorokauden. Työ on hoitajavetoista. Se tarkoittaa Turussa sitä, että hoitaja on paikalla aina – virka-aikaan Seri-keskuksessa ja arki-iltaisin, öisin ja viikonloppuisin päivystäen kotoa käsin.

Jenni Rautio järjestelee Seri-keskuksen varastohyllyä. Ylähyllyllä on poliisin sinetöityjä pakkeja, joissa on välineitä rikosoikeudellisten näytteiden ottoon.
Jenni Rautio järjestelee Seri-keskuksen varastohyllyä. Ylähyllyllä on poliisin sinetöityjä pakkeja, joissa on välineitä rikosoikeudellisten näytteiden ottoon.

– Vaikka toimimme osana rikostutkintaa ja poliisin kanssa yhteistyössä, meidän tehtävämme ei ole selvittää, millainen rikos on tapahtunut. Tärkein tehtävämme on akuutissa kriisissä olevan ihmisen kohtaaminen ja toipumisen tukeminen, Jenni korostaa.

Noin puolet Tyksin Seri-keskuksen asiak­kaista tulee paikalle poliisin saattamana ja toinen puoli hakee apua itse. Kun Jenni vastaa puheluun, sen toisessa päässä on usein epävarma ihminen.

– Hän saattaa sanoa, että ei tiedä, soittiko oikeaan paikkaan. Ja että hän ei oikein tiedä, mitä hänelle on tapahtunut.

Seri-keskus ei voi auttaa kaikkia

Jennin kollega tarttuu aamuisen asiakaskäynnin jälkeen puhelimeen ja alkaa soittaa potilassoittoja. Hoitosuhde Seri-tukikeskukseen kestää vuoden, ja siihen kuuluu yleensä kolme asiakaskäyntiä paikan päällä sekä kolme hoitajan tekemää seurantasoittoa.

Nenäliinanippu Seri-keskuksen tiloissa.
Nenäliinanippu Seri-keskuksen tiloissa.

Jennistä työ on sen raskaudesta huolimatta ihanaa, sillä pienetkin asiat auttavat seksuaaliväkivaltaa kokenutta toipumaan. Se palkitsee ja motivoi.

Viimeisen puhelinsoiton sävy on yleensä valoisa.

– Tulee hyvä fiilis, kun kuulee, että potilaan elämä on vuoden aikana palannut tavalliseen tai joskus jopa parempaan kuin ennen tapahtunutta. Joskus toipuminen on vielä kesken ja voimme ehkä tarjota sitä apua, jota hän ei ole aiemmin pystynyt ottamaan vastaan. Minulle nämä soitot ovat vahvistaneet sen, että seksuaaliväkivallasta voi toipua ihan kokonaan.

Ja toisaalta, Jenni lisää, seksuaaliväkivalta voi rikkoa ihmistä niin pahasti, ettei toipuminen ole päässyt vuodessa edes kunnolla alkuun.

– Joidenkin voi olla vaikea hyväksyä sitä, mitä itselle on tapahtunut, ja he välttelevät asiaa. Toivon, että uhri olisi kuitenkin sisäistänyt sen, että seksuaaliväkivallasta voi puhua, kun on itse siihen valmis, ja että on paikkoja, joissa häntä voidaan auttaa.

Kaikkia asiakkaita hoitajat eivät enää tavoita, vaikka heille yritetään soittaa useamman kerran. Silloin Jenni jää usein miettimään, miten heillä menee.

Noin puolet Tyksin Seri-keskuksen asiakkaista haluaa tavata myös kriisityöntekijää. Kriisityöntekijä Päivi Heinosen huone on samassa kerroksessa, mutta toisella käytävällä.

Kriisityöntekijä Päivi Heinonen Turun Majakkasairaalan etuovella.
Kriisityöntekijä Päivi Heinonen Turun Majakkasairaalan etuovella.

Päivin vastaanotolla puhutaan paljon pelosta ja turvattomuudentunteesta, joka on järkkynyt, mutta myös häpeästä ja syyllisyydestä.

– Moni miettii yhä uudestaan sitä, miksi meni paikalle, miksi joi liikaa tai miksi ei estellyt tarpeeksi.

Päivi kokee tärkeimmäksi tehtäväkseen rakentaa turvallisuudentunnetta, lohduttaa ja valaa toivoa toipumiseen. Käynneillä hän muun muassa antaa tietoa kriisireaktioista ja oireiden helpottamiskeinoista.

Hän voi auttaa asiakasta myös erilaisilla hengityksen, mielen ja kehon rauhoittamisen keinoilla. Lisäksi on tärkeä selvittää asiakkaan elämäntilanne ja lähipiirin tuki.

– Seri-tukikeskuksen kriisiapu on akuutin vaiheen psykososiaalista tukea, ja sen vuoksi havainnoin käynneillä asiakkaan psyykkistä vointia ja tarvetta jatkohoitoon. Emme välttämättä edes puhu tapahtuneesta, ellei asiakas itse halua. Minun tärkein kysymykseni on, miten sinä voit.

Uusi raiskauslaki astuu voimaan

Uutinen marraskuulta kertoo, että mies raiskasi tutun naisen vappujuhlien päätteeksi mökillä. 25-vuotias mies tuomittiin vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Uutisessa tiivistyy raiskauksen anatomia: Yleensä tekijä on uhrin tuttu ja raiskaus tapahtuu yksityisissä tiloissa. Niin sanotut puskaraiskaukset, joissa tuntematon ihminen hyökkää kimppuun puistossa tai lenkkipolulla, ovat harvinaisia.

Uutisessa tiivistyy myös sukupuolijako: yleensä raiskaaja on mies ja uhri nainen. Mutta ei aina. Uhreiksi joutuu myös miehiä ja muunsukupuolisia.

– Seri-tukikeskukset auttavat kaikkia sukupuolesta riippumatta. Me emme kuitenkaan vielä tavoita miehiä ja muunsukupuolisia riittävissä määrin, Jenni sanoo.

Viime vuonna Turun Seri-keskus auttoi 157 asiakasta. Jenni laskeskelee, että tänä vuonna määrä pyörii samoissa lukemissa. Kesä oli rauhallinen, mutta syksyllä vilkastui.

Kolme neljäsosaa asiakkaista on alle 30-vuotiaita, yksi kolmasosa teini-ikäisiä eli 13–19-vuotiaita. Muissa Seri-tukikeskuksissa alle 16-vuotiaiden jatkohoito tapahtuu lastenklinikan järjestämänä, mutta Tyksin Seri-keskuksessa autetaan myös nuorempia.

Siksi tiimiä täydentää nuorisopsykiatrinen sairaanhoitaja.

Turun Seri-keskuksessa hoidetaan myös alaikäisiä asiakkaita. Värittäminen voi auttaa rauhoittumaan.
Turun Seri-keskuksessa hoidetaan myös alaikäisiä asiakkaita. Värittäminen voi auttaa rauhoittumaan.

Jenni ja Katja toivovat, että kouluissa satsattaisiin seksuaalikasvatukseen enemmän ja kerrottaisiin nuorille selkeästi, että keneenkään ei pidä koskea ilman lupaa.

– Seksuaalikasvatuksen pitäisi olla paljon muutakin kuin ehkäisyvalistusta. Se on ihmisoikeuksien ymmärtämistä – sitä, miten me olemme ihmisiä toisillemme, Jenni miettii.

Molemmat iloitsevat siitä, että vuoden vaihteessa voimaan astuu uusi, suostumuksellisuuteen perustuva raiskauslaki. Nykyinen laki määrittelee raiskauksen niin, että siihen täytyy liittyä väkivaltaa tai sen uhkaa.

Uuden lain mukaan kyseessä on raiskaus, jos seksuaaliseen tekoon ei ole selkeää suostumusta.

Myös Tyttöjen talossa autetaan seksuaaliväkivallan uhreja

Seri-tukikeskuksia alettiin perustaa Suomeen vuonna 2017. Taustalla oli Suomen ratifioima Euroopan neuvoston Istanbulin sopimus, joka velvoittaa, että maahan perustetaan asianmukaisia ja helposti saavutettavia tukikeskuksia raiskauksen tai muun seksuaaliväkivallan uhreille.

Nyt Suomessa on yhdeksäntoista Seri-tukikeskusta, ja ne toimivat sairaaloissa pääosin naistentautien klinikoilla tai osastoilla.

Seksuaaliväkivallan uhreja autetaan paljon myös kolmannella sektorilla, kuten Rikosuhripäivystyksessä ja Tyttöjen Taloissa.

Pauliina Laine auttaa seksuaaliväkivaltaa kohdanneita Turun Tyttöjen talossa. – Olet edelleen sama ihminen, Pauliina sanoo asiakkailleen.
Pauliina Laine auttaa seksuaaliväkivaltaa kohdanneita Turun Tyttöjen talossa. – Olet edelleen sama ihminen, Pauliina sanoo asiakkailleen.

Turun keskustassa sijaitseva Tyttöjen Talo on viihtyisä ja värikäs tila. Yhdessä sen huoneista työskentelee ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Pauliina Laine, joka auttaa seksuaaliväkivaltaa kohdanneita 13–29-vuotiaita tyttöjä ja naisia.

Monet Pauliinan asiakkaat tulevat hänen vastaanotolleen Seri-tukikeskuksen ohjaamina.

– Usein asiakkaat ovat pidempiaikaisen tuen tarpeessa – he saattavat odottaa pääsyä vaikkapa terapiaan – ja minä voin auttaa tässä nivelvaiheessa. Aina pidempiaikaista tukea ei tarvita, vaan keskustelut täällä riittävät.

Joskus käy niin päin, että Pauliina ohjaa asiakkaansa Seri-keskukseen. Tämä johtuu siitä, että seksuaaliväkivalta on usein piiloväkivaltaa, ja uhrin voi olla vaikea tunnistaa sitä.

Pauliina tarjoaa tytöille ja naisille kokonaisvaltaista psykososiaalista tukea – keskustelua, ohjausta, neuvontaa.

Tarve matalan kynnyksen seksuaaliväkivaltatyölle on kova.

– Jos minun lisäkseni saataisiin toinenkin työntekijä, molempien kalenterit täyttyisivät heti, Pauliina sanoo.

X