Edu Kettusen haastattelu Annassa
– En ole käynyt parturissa varmaan 30 vuoteen. Pitkätukkainen olen siksi, että se on kampauksena iisi: kun vetää ponnarin päähän, se on siinä.
Ihmiset ja suhteet

Yli 30 vuotta naimisissa ollut muusikko Edu Kettunen: ”Rakkaus on helpompaa kuin yleisesti annetaan ymmärtää”

Edu Kettunen on luonteeltaan yhden asian tyyppi, joka voi innostuessaan uppoutua tekemiseensä niin, että kaikki muu on toisarvoista. Muuten hän ei turhia hötkyile eikä kurottele kuuta taivaalta. Rahaa on tarpeeksi silloin, kun se riittää elämiseen, ja rakkaus helpompaa kuin moni luulee.
Teksti: Iina Alanko Kuvat: Mirva Kakko

Muusikko Edu Kettuselta ilmestyi lokakuun alussa uusi albumi Kaivo aavikolla, jonka teemoja ovat yksinäisyys, itsepäisyys, itsenäisyys ja itsekkyys.  Erilaisia tunnelmia ja tuokiokuvia sisältävä albumi syntyi Edun kotistudiossa Kemiönsaaressa, jossa hän on asunut vaimonsa Lissun kanssa viimeiset 16 vuotta. Oivalluksia-sarjassamme kysyimme Edulta vastauksia elämän pieniin ja suuriin kysymyksiin.

Mitä olet oivaltanut työstä, Edu Kettunen?

– Minusta on mahtavaa olla kotona ja puuhailla omia asioitani. Kun tiedossa on keikka tai jokin muu pakollinen meni, se vaikuttaa tunnelmaan. Jos tiedän, että ylihuomenna minun pitää mennä jonnekin, se harmittaa minua jo nyt.

– Jään tuskin koskaan eläkkeelle, mutta toivon että jossain vaiheessa voisin vähentää keikkailua. Nykyään teen niitä 50–80 vuodessa.

Luonteestasi?

– Olen yhden asian tyyppi. Kun innostun jostakin, haluan keskittyä hulluna vain siihen, siis vain yhteen asiaan kerrallaan. Kun alan harrastaa jotain, rupean heti tekemään siitä ammattia itselleni. Kun aloin korjata polkupyöriä, jo parin viikon jälkeen uskottelin itselleni, että minusta todennäköisesti tulee polkupyörämekaanikko ja koko elämäni muuttuu. Sitten palasin taas maan pinnalle.

Omasta kehostasi?

– Olen ollut tyytyväinen kehooni ja sen toimintaan, Jos jotain muuttaisin, niin ristiselkä saisi olla paremmassa kunnossa, ja polvet. Kolautin oikean polveni jo aika nuorena joissakin portaissa ja löin sen tosi kovaa. Se on ollut sen jälkeen huonona, pienikin vääntö saa ristisiteet kipeiksi moneksi kuukaudeksi ja sitten saan kulkea kepin kanssa. Ne sais varmaan jollain leikkauksella kiristettyä mutta menee tämä näinkin.

Mitä olen oivaltanut ulkonäöstä, Edu Kettunen?

– Vanhenemisessa on mahtavaa tajuta, että mitä helevetin väliä sillä on, miltä näyttää. Totta kai mietin välillä, näytänkö ihan möröltä, mutta ulkonäkö ei ole koskaan ollut minulle mikään hallitseva juttu. Ennen keikkaa vaihdan aina vaatteet, mutta kukaan ei huomaa eroa. Se on minulle rituaali: siitä tulee se fiilis, että on valmistautunut keikkaan eikä lähde soitellen sotaan.

– En ole käynyt parturissa varmaan 30 vuoteen. Pitkätukkainen olen siksi, että se on kampauksena iisi: kun vetää ponnarin päähän, se on siinä.

Omilta vanhemmiltasi?

– Isäni antoi joskus minulle neuvon, että taitava lentäjä selviytyy vaaratilanteista ja hyvä lentäjä ei koskaan joudu sellaiseen. Se on mielestäni hienosti sanottu.

Onnesta?

– Onni tulee niin lyhyinä pätkinä ja niin harvoin, että on viisaampaa satsata tyytyväisyyteen.

Rahasta? 

– Sitä on tarpeeksi, jos se riittää elämiseen.

Rakkaudesta? 

– Se on helpompaa kuin yleisesti annetaan ymmärtää.

Lue lisää:

Muusikko Edu Kettunen viihtyy erakkona: ”Kun on 20 vuotta omissa oloissaan, ihmisten tapaamisesta tulee ihan mieletön peikko” 

Mikä on suomen kielen kaunein sana, historioitsija Teemu Keskisarja? 

Vuodet ovat näyttäneet Anneli Jäätteenmäelle, että rakkaus voi kestää: ”Rakastettuni Jorma on ehdottomasti myös paras ystäväni”

X