Ihmiset

Annemari meni naimisiin 60-vuotiaana – ”Äiti kertoi kirkkoon asti uskoneensa, että tulossa on kotiseutuesitelmä”

Annemari Malkasaaren ja Kaj Nylundin ensimmäinen kesä meni viestitellessä. Tapaaminen loppukesästä muutti kaiken.

Teksti:
Reija Ypyä
Kuvat:
Päivi Karjalainen

Annemari ja Kaj menivät vihille samana vuonna, kun Annemari täytti 60.

Annemari Malkasaaren ja Kaj Nylundin ensimmäinen kesä meni viestitellessä. Tapaaminen loppukesästä muutti kaiken.

Häävieraat luulivat tulleensa Annemari Malkasaaren 60-vuotisjuhliin. Kaj-puoliso selitti vieraiksi kutsutuille lapsille ja heidän puolisoilleen sekä Annemarin vanhemmille, että luvassa olisi pieni kulttuurihistoriallinen kävelykierros. Oppaan seurue tapaisi kirkolla 300 metrin päässä pariskunnan kotoa. Oli heinäkuu vuonna 2022.

”Vieraita pyydettiin istumaan etupenkkiin odottamaan opasta. Sitten alkoikin soida Mendelssohnin häämarssi ja kävelin Kajn kanssa alttarille. Nämä olivat ensimmäiset hääni, sillä en ollut poikani isän kanssa naimisissa. En ole koskaan haaveillut päivästä prinsessana, mutta siitä jäi lämpimät muistot”, Annemari kertoo.

Vihkikaava oli lyhyt ja toimitettiin kummankin äidinkielellä eli suomeksi ja ruotsiksi. Pappi oli Kajn vanha tuttu. Laulaja Sonja Biskop esitti kirkossa kauniin Gabriellas sång -laulun.

Häissä Kajlla oli tummansininen 1950-luvun tyylinen puku ja Annemarilla kukkamekko.
Häissä Kajlla oli tummansininen 1950-luvun tyylinen puku ja Annemarilla kukkamekko. © Päivi Karjalainen

Kakkukahveille siirryttiin kotiin. Vieraita oli parikymmentä, muun muassa Annemarin 63 vuotta naimisissa olleet vanhemmat.

”Äiti kertoi kirkkoon asti uskoneensa, että tulossa on kotiseutuesitelmä. Mutta kun kynttilät sytytettiin, hänellä alkoi raksuttaa. Myös poikani oli vähän epäillyt häitä minun mekkoni takia”, Annemari muistelee.

Suhteen alku

Kaj Nylund, 64, ja Annemari Malkasaari, 61, tapasivat, kun yhteinen tuttu vinkkasi Kajlle, että hänen kannattaisi ehdottaa Annemarille tapaamista, sillä he voisivat sopia yhteen.

Kaj laittoi vappuaattona 2016 varovaisen tutustumistekstiviestin Annemarille, joka soitti saman tien Kajlle. Viikon päästä he kävivät syömässä Pietarsaaressa ja myöhemmin autoajelulla Lohtajalla meren äärellä. Kesäksi molemmat olivat sopineet paljon tekemistä, joten he lähinnä viestittelivät toisilleen.

Kaj muistelee alun olleen hidas ja hapuilevan pidättyväinen, eikä hän ollut ihan varma, halusiko Annemari jatkaa. Loppukesästä he kävivät Vaasassa, ja Kaj oli kasvattanut kesäparran. Annemari huomioi, että parta sopi hyvin ja Kaj näytti komealta.

”Varmaan kuului se klik, ja olin myyty nainen. Sillä reissulla Kaj osoittautui myös hyvin huomaavaiseksi mieheksi. Siitä tykkään edelleen kovasti, ja kesäpartakin on pyynnöstäni jäänyt ympärivuotiseksi”, Annemari kertoo ja hymyilee päälle.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tinder-veteraani Tarja Pölkki, 66: ”Voi sitä onnetonta, joka kuvittelee, että deitit tarkoittavat sänkyyn menoa”

Tasaisuus on parasta

Kaj alkoi yöpyä usein Annemarin luona Kokkolassa.

”Totesin nopeasti, että Annemarin kanssa on helppoa elää. Se vetosi minuun”, Kaj kertoo.

Annemari Malkasaari ja Kaj Nylund käyvät mielellään kesäajeluilla jollain Kajn kuudesta museokatsastetusta autosta. Kuvassa on Volvo 249 vuosimallia 1987.
Annemari Malkasaari ja Kaj Nylund käyvät mielellään kesäajeluilla jollain Kajn kuudesta museokatsastetusta autosta. Kuvassa on Volvo 249 vuosimallia 1987. © Päivi Karjalainen

Hääpäivä oli tosi onnellinen, mutta keskipohjalaisuuteen ei kuulu räjähtäviä tunteita.

”Tasaisuus on liitossamme parasta. Arvostan luotettavaa, rakasta kumppania, jonka kanssa on mukava olla. Toivon, että saamme viettää hopeahääpäivää”, Kaj toteaa.

Annemari kiittää Kajn luotettavuutta ja rauhallisuutta. On mukavaa, kun elämä ei ole draamaa, vaan pariskunta on samanmielinen.

”Nuorena kaikki oleminen oli kiihkeämpää. Nyt ottaa rauhallisesti toisen tekemiset ja sanomiset. Ei ole tarvetta päteä.”

Lue myös: 4 merkkiä, joista tunnistat hyvän parisuhteen – tällaiset pariskunnat ovat vahvoilla

Yhteiseen kotiin

Pariskunta ei ollut vielä naimisissa, kun Kaj huomasi myynnissä olevan kivan talon Kruunupyyssä. Hän näytti hän sitä huvikseen Annemarille. Mies meinasi pudota tuolilta, kun Annemari ehdotti talon ostamista. Kaj ei ollut kuvitellut hänen haluavan muuttaa maalle. He ajelivat pian katsomaan taloa.

”Minulle oli tärkeää, että koko matkan Kruunupyystä Kokkolaan on katuvalot. Näin pääsen ajamaan turvallisesti röntgenhoitajan töihini 15 km matkan. Ostimme talon joulukuussa 2017, remontoimme sitä vähän ja maaliskuussa 2018 muutimme”, Annemari kertoo.

Kaj jää syksyllä eläkkeelle, mikä on iso muutos arkeen. Kesällä pariskunta haaveilee matkasta Pohjois-Ruotsiin ja Norjaan.
Kaj jää syksyllä eläkkeelle, mikä on iso muutos arkeen. Kesällä pariskunta haaveilee matkasta Pohjois-Ruotsiin ja Norjaan. © Päivi Karjalainen

Kaj on ikionnellinen siitä, että vaimo on kiinnostunut ruoanlaitosta. Hän siivoaa mielellään jäljet.

”Olen onnellinen, kun halaamme toisiamme aamulla”, Kaj kertoo.

”Tai kun katsomme takkatulta vierekkäin istuen ja nautimme lasin hyvää punaviiniä”, Annemari lisää.

Juttu on julkaistu Vivassa 6/2024.

X