Ihmiset

Assi, 37, sulkee salaa voimakiven nyrkkiinsä, jos jännittää – moni panee uskonsa kvartseihin ja fluoriittiin

Voimakivet eli energiakivet ovat koko ajan suositumpia. Assi Jokivirta on yksi niistä, joille kivet ovat olennainen osa elämää. Hänelle on arkea sujauttaa pikkukivi rintaliiveihin tai puristaa toista kämmenessään, kun hän nousee yleisön eteen.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock, Niina Töyrylä, Tiia Kailaheimo, Christina Boman

Uni johdatti Assi Jokivirran voimakivien maailmaan.

Voimakivet eli energiakivet ovat koko ajan suositumpia. Assi Jokivirta on yksi niistä, joille kivet ovat olennainen osa elämää. Hänelle on arkea sujauttaa pikkukivi rintaliiveihin tai puristaa toista kämmenessään, kun hän nousee yleisön eteen.

Taiteilija Assi Jokivirta, 37, näki neljä vuotta sitten unen, jossa hänellä oli kädessään järkälemäinen pala kristallimaista kiveä. Voimakivet eivät vielä tuolloin kuuluneet Assin elämään.

Aamulla hän muisti unensa ja alkoi selvittää, mitä hän siinä piteli. Kävi ilmi, että unessa näkyi tunnettu voimakivi: vuorikristalli.

– Minulle oli aivan hirveä tarve saada sellainen itselleni. Helsingin keskustan kivikaupasta löysin itselleni vuorikristalliriipuksen, Assi kertoo.

Assi luki vuorikristallin kuvauksesta, että se auttaisi eteenpäin henkisen kasvun tiellä ja selkeyttäisi ajatuksia. Noita asioita Assi elämäänsä kaipasi: hän koki olevansa hieman hukassa sillä hetkellä elämässään.

– Siitä intoni kiviin sai alkunsa.

Psykologi: ”Voimakivistä voi olla ihan oikeasti hyötyä”

Voimakivi-innostuksen taustalla jylläävät yksinkertaiset ihmisyyteen liittyvät asiat, sanoo psykologi Outi Olani.

– Meillä on luontainen taipumus havaita syy-seuraussuhteita myös sellaisissa tilanteissa, missä niitä ei oikeasti ole. Lisäksi meillä on kyky murehtia tulevaa ja hakea vaikeaksi koetuille tunteille pikaista helpotusta.

Voimakivi-innostuksessa nämä asiat yhdistyvät.

– Saatetaan ajatella, että esimerkiksi onnistunut vuorovaikutustilanne on tietyn kiven ansiota, koska juuri se on ollut samaisella hetkellä taskussa. Näin tehdään nopea virhepäätelmä syy-seuraussuhteesta.

Vaikka ihminen ymmärtäisi logiikan voimakivien taustalla, voimakivet saattavat silti innostaa – ja myös tuoda positiivisia asioita ihmisen elämään.

– Voimakivet voivat tuottaa ihan aitoa stressitason laskua ja kontrollin tunteen lisääntymistä. Voimakivistä voi siis olla ihan oikeasti hyötyä. Asia, jota kivestä lähdetään hakemaan, esimerkiksi rohkeus, löytyy kuitenkin taikavoimien sijaan jo valmiiksi kiven kantajasta itsestään, Olani sanoo.

Ametisti ja ruusukvartsi
Ametisti ja ruusukvartsi. Voimakivet voivat olla myös kaunis sisustuselementti.

Voimakivien vaikutus perustuu Olanin mukaan itsesuggestioon eli omaan mieleen vaikuttamiseen.

– Voimakiveen voi ankkuroida jonkin toivottavan ominaisuuden, kuten rohkeuden. Ihmiselle, jolla ehkä on vaikeutta pitää mielessä abstrakteja asioita, käsitteitä tai tiettyjä tunteita, voi olla helpompi saada yhteys tuohon jo valmiina piilevään voimaan itsessään, kun kaikilla aisteilla koettava kivi toimii abstraktin käsitteen symbolina. Oman mielen voima on suuri.

Jos siis uskoo, että voimakivi lisää vaikkapa rohkeuden tunnetta, se toimii fyysisenä muistutuksena rohkeudesta niissä hetkissä, kun pitää tehdä jotain rohkeaa.

Jos mieli on karannut menneisiin tai tuleviin murheisiin, voimakivi voi toimia myös meditaatiovälineenä.

– Silloin huomio siirretään häiritsevistä ajatuksista tähän hetkeen tutkailemalla kiveä kaikilla aisteilla. Voi keskittyä siihen, miltä kivi tuntuu, miltä se näyttää ja mitä kaikkia yksityiskohtia sen pinnassa voi havaita.

Assi valitsee hankkimansa kivet intuitiotaan kuunnellen

Tällä hetkellä Assilla on kotonaan parikymmentä erilaista voimakiveä. Assi ei ole ikinä marssinut kivikauppaan valmiin ostoslistan kanssa tai tilannut kiviä netistä, vaan jokainen voimakivi on hankittu intuitiota kuunnellen.

– En ikinä etsi tiettyä kiveä, jonka luvataan tekevän jotain haluamaani. En usko, että sellainen toimisi.

Assi kertoo pysähtyvänsä liikkeessä aistimaan, mikä kivi alkaa kutsua häntä.

– Aina, kun olen tutustunut minua kutsuvan kiven selitykseen, kiven energia ja vaikutukset ovat osuneet yksiin sen kanssa, millainen tilanne minulla on elämässäni. Se on jännä, Assi sanoo.

voimakivet
Voimakiviä on monenvärisiä ja monenmuotoisia.

Assilla on yksi suosikkikivi: savukvartsi. Kyseinen voimakivi tarttui Assin matkaan kivimessuilta vuosia sitten.

– Se oli oikeastaan ruma kivi. Se on harmaa, ei mitenkään erityisen näköinen. Mutta silti se puhutteli minua.

Ostohetkellä Assille kerrottiin, että kivi on Suomesta. Se ilahdutti häntä. Mutta kiven energia ja vaikutukset tekivät vielä suuremman vaikutuksen artistin töitä tekevään Assiin.

– Selvisi, että savukvartsi on minulle oikein erinomainen kivi, koska olen aina kärsinyt hirveästä stressistä ja kovasta jännittämisestä. Koska esiinnyn työkseni, kivi on kulkenut nyrkissäni sellaisissa tilanteissa, kun minua jännittää vaikkapa puhua yleisölle. Se maadoittaa ja tuo turvan tunnetta. Kivet ovat minulle tuki ja turva vähänkään jännittäviin hetkiin, Assi kuvailee.

Assi käyttää voimakiviään vaihtelevasti: Toisinaan hän sujauttaa pikkukiven rintaliiveihinsä. Jotkut isommat voimakivet taas eivät liiku kotoa pääsääntöisesti minnekään. Meditoidessa käytettävä voimakivi voi olla iso tai pieni päivän fiiliksen mukaan.

Voimakivi-innostus menee liian pitkälle, jos oma vastuu unohtuu

Psykologi Outi Olanin mukaan kiviharrastus tuo haittaa silloin, jos se alkaa hämärryttää omien valintojen ja tekojen merkitystä.

– On haitallista, jos oma elämänhallinta alkaa kadota ja uskoo vain vakaasti siihen, että kivet tuovat lopulta halutun lopputuloksen ilman omia toimia. On esimerkiksi haitallista uskoa, että jollakin kivellä on parantava voima, ja jättää siksi lääkärikäynti väliin.

Olani kuitenkin arvioi, että tällainen on kiviharrastajien keskuudessa harvinaista.

Psykologin mukaan voimakiviharrastajia yhdistää intuitiivisen ajattelun painottuminen loogista ajattelua enemmän. Jos taas joku kokee, että kiviharrastus on ärsyttävää hölynpölyä, tällaisella ihmisellä looginen ajattelu on todennäköisesti painottunut intuitiivista ajattelua enemmän.

– Sanoisin tällaisille henkilöille, että molemmat ajattelun prosessit ovat yhtä tärkeitä. Kannattaa kutitella myös tiedostamatonta puolta itsestä – asioita, jotka jylläävät meissä, mutta joista emme päivätajunnassa ole tietoisia, Olani kannustaa.

Voimakivet ovat ovi itsetutkiskelun maailmaan

Assi uskoo kivien energioihin. Esimerkiksi kun hän hankki granaattikiven ja sai kuulla, että kivi helpottaa pelkoja ja suojaa painajaisilta, hänen yölliset kauhukohtauksensa vähenivät.

– Tietenkään en voi varmaksi sanoa, millä kaikella asiaan on ollut merkitystä. Mutta haluan uskoa, että myös kivellä on uniin oma vaikutuksensa.

Alla olevalla videolla näet Assin päivärutiineja, joihin voimakivet kuuluvat.

Kivien energioitakin tärkeämpänä Assi kuitenkin pitää niiden roolia itsetutkiskelussa.

– Kun luet intuitiolla valitun kiven kuvauksen, voit pohdiskella: olisiko tämä asia sittenkin se, mitä elämääsi tarvitset sen sijaan, mitä olet kuvitellut tarvitsevasi? Saatamme eri elämäntilanteissa keskittyä siihen, mitä luulemme tarvitsevamme, vaikka oikeasti tarvitsisimme jotain ihan muuta, Assi pohtii.

Assi arvioi, että monet kiviharrastajat uskovat todella vahvasti kivien energioihin, mutta samalla he ymmärtävät, että omilla teoilla on merkitystä.

– Voimakivi on vain ankkuri hyvään oloon. Siinä ei ole mitään yliluonnollista. Siksi tuntuukin välillä puuduttavalta, kun kiviin suhtaudutaan hihhulointina. Kivissä on monta ulottuvuutta.

@emmakristiiina

Tervettä puuhaa😂😂

♬ energia. – siina

X