Ihmiset

Brother Christmas -hyväntekijäksi ryhtynyt Ari Koponen: ”Päätin, että alan puhumisen sijaan tehdä”

Ari Koponen oli tavallinen tuusulalainen koti-isä, kunnes hän keksi ryhtyä hyvää ympärilleen jakavaksi Brother Christmasiksi. – Pienillä teoilla voi olla isoja positiivisia vaikutuksia.

Teksti:
Tiina Suomalainen
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Ari tietää, että jossain vaiheessa Brother Christmas -huuma tasaantuu. Työ ei kuitenkaan koskaan lopu.

Ari Koponen oli tavallinen tuusulalainen koti-isä, kunnes hän keksi ryhtyä hyvää ympärilleen jakavaksi Brother Christmasiksi. – Pienillä teoilla voi olla isoja positiivisia vaikutuksia.

Ari Koponen, 35, ei olisi voinut vielä muutama vuosi sitten kuvitellakaan, miten hänen elämänsä mullistuu.

Hänen hyväntekeväisyyspersoonansa Brother Christmas näki päivänvalon lokakuussa 2015. Joulupukinpartaisen, pipopäisen ruutupaitamiehen hyväntekeväisyystempaukset nousivat nopeasti someilmiöksi. Niistä tehtyjä videoita tulee jatkuvasti vastaan Facebookissa, jossa Brother Christmasilla on yli satatuhatta seuraajaa. Hyväntekeväisyyteen ovat lähteneet tavallisten ihmisten lisäksi mukaan niin firmat kuin julkkikset.

Parin vuoden aikana Brother Christmas on jo ehditty palkita Veteraaniliiton ansiomitalilla ja valita vuoden vapaaehtoiseksi. Hänet on kutsuttu Linnan juhliin, Etelä-Koreaan designmessuille sekä olympiasoihtua kantamaan. Tekeillä on myös dokumenttielokuva.

Ari kuvailee itseään ihmiseksi, joka haluaa auttaa ja ottaa toiset huomioon: sanoa ystävällisen sanan tuntemattomalle tai antaa jollekin lapselle puuttuvat kolikot, jotta tämä saa jäätelötötterönsä. Pitkään hän oli koti-isänä ja seurasi maailmanmenoa kotisohvalta.

– Syksyllä 2015, kun olin nuoremman skidin kanssa kotona, tuli mieleen, että voisin alkaa tehdä jotain auttamisen saralla. Se vaati hieman pohdiskeluja, koska en ole aiemmin ollut mukana hyväntekeväisyydessä, eivätkä isot järjestöt ole minun juttuni.

Ei joulupukki, vaan Brother Christmas

Tarkkaan Ari ei muista, mikä oli idean kimmokkeena. Ehkä telkkarista tuli juuri jokin ohjelma vanhusten huonosta kohtelusta.

– Monesti ihmiset puhuvat, että pitäisi tehdä jotakin. Mutta eivät kuitenkaan tee. Minä päätin, että alan puhumisen sijaan tehdä. Pienillä teoilla voi olla isoja positiivisia vaikutuksia. Mietin, että ehkä voisin inspiroida muitakin auttamaan.

Ari tiesi heti, ettei halua esiintyä omilla kasvoillaan. Ensinnäkin siksi, ettei auttaminen yksilöityisi. Ja toiseksi, hahmon ympärille voisi rakentaa brändin.

Pari kuukautta Ari pyöritteli ideaa mielessään ja pallotteli sitä parin ystävänsä kanssa.

– Ydinajatus oli, että hyviä tekoja ympäri vuoden eli siis joulu ympäri vuoden. Joulupukki en halunnut olla, mutta entä Brother Christmas? Siitä se lähti.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Ari Koponen kertoo, mikä sai hänet ryhtymään hyväntekijäksi. Kuinka Teri Niitti stailasi Arin Brother Christmasiksi? Miltä ensimmäinen kerta Brother Christmasina tuntui? Mitkä kohtaamiset ovat jääneet Arin mieleen? Lue Ari Koposen koko haastattelu Annasta 50/2017. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X