Ihmiset

Dekkarikirjailija Reijo Mäki elämästään vaimonsa Marjan kanssa: ”Olemme kissoillemme iskä ja äiskä”

Jussi Vares-sarjan kirjoittaja Reijo Mäki, 58, ei ole koskaan potenut vauvakuumetta. Mutta kissoilla on hänen ja vaimonsa Marjan elämässä erityinen sija. – Kissat ovat upeita, älykkäitä, omapäisiä ja ihmisrakkaita otuksia, Reijo sanoo ääni heltyen.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Roope Permanto/Otavamedia

– Vaimoni Marja jaksaa nauraa – tai ainakin hymähdellä jutuilleni vielä yli 30 vuoden jälkeenkin, Reijo Mäki kiittelee.

Jussi Vares-sarjan kirjoittaja Reijo Mäki, 58, ei ole koskaan potenut vauvakuumetta. Mutta kissoilla on hänen ja vaimonsa Marjan elämässä erityinen sija. – Kissat ovat upeita, älykkäitä, omapäisiä ja ihmisrakkaita otuksia, Reijo sanoo ääni heltyen.

Kaksi kantajermua tutkii iltapäivälehteä sarkofagiksi kutsutun suorakulmaisen pöydän ääressä.

– Voitteko kuvitella, alkoholin kulutus laski viime vuonna, toinen lukee uutista.

– Mihinkään ei voi enää luottaa, kirjailija Reijo Mäki siunailee ja kantaa juomansa nurkkapöytään.

Olemme Turun Uudessa Apteekissa, kirjailijan kantakuppilassa. Se on myös Mäen dekkareitten päähenkilön, yksityisetsivä Jussi Vareksen kotipesä.

Mäki hörppää kursailematta suoraan tölkistä pale ale -tyyppistä juomaa. Se on sattumoisin samanniminen kuin Mäen vastikään ilmestynyt dekkari, Kakolan kalpea.

Jos Vares ilmaantuisi nyt tänne, istuutuisiko hän samaan pöytään?

– En usko. Meillä on niin isot egot, että tuskin mahtuisimme edes samaan huoneeseen, Mäki tokaisee nauraen.

Tehtäköön heti selväksi, että Jussi Vares ei ole Reijo Mäen alter ego. Kyselijöille hänellä on tapana vastata, että heissä on samaa 38 prosenttia.

– Eli saman verran kuin Koskenkorvassa on elämäniloa.

Mutta jotakin yhteistä kirjailijalla ja hänen sankarillaan on. Kissat. Niistä puhuminen vetää Mäen perusmuikean ilmeen vakavaksi. Hän joutui äskettäin tekemään viimeisen palveluksen pitkäaikaiselle lemmikilleen.

Kissa tuli taloon kahdeksantoista vuotta sitten. Se sai nimekseen Jussi, koska oli Pohjanmaalta. Ja ehkä vähän Vareksenkin mukaan.

– Jussi-kissa ei tosin muistuttanut kirjallista kaimaansa ollenkaan. Se oli tyyni ja rauhallinen herrasmies.

Vares on häntäheikki, Mäki ei

Yksityisetsivä Jussi Vares on parantumaton häntäheikki. Joka kirjassa hihaan tarttuu uusi nainen, joskus useampikin. Tuoreimmassa teoksessa Uuden Apteekin baaritiskille lehahtavat ilolinnut Janita Hihnala ja Mirkka Soukka.

Mäki ei paljasta, kumman kanssa Varekselle syntyy sutinaa. Mutta niin mieltynyt hän on hahmoihin, että heistä saattaa tulla osa Apteekin vakijengiä.

Siitä Mäki on tarkka, että hänen Vareksensa ei ole mikään sliipattu James Bond, jolta naisten hurmaaminen sujuu kuin silkkiä vaan. Yksityisetsivä saattaa tietämättään päätyä juonikkaan naisen kanssa harrastamaan lemmentöitä kaupan näyteikkunaan tai pakenemaan kilpakosijaa sängyn alle. Vares saattaa jopa rakastua. Mutta vakiintua hän ei voi.

– Se olisi dramaturgisesti huono ratkaisu. Vaihtuvat naiset johdattavat Vareksen aina uusiin seikkailuihin.

Reijo Mäki on itse elänyt saman naisen kanssa yli 30 vuotta. Kaipaatko poikamieselämää?

– En. Silloin nuorena sitä kesti, nyt henki lähtisi kahdessa vuodessa. Mutta Vareksen kautta voin kokeilla kaikenlaista hykerryttävää.

Kissat ovat kuin lapsia

Tulevan puolisonsa Marjan Reijo kohtasi porilaisessa tanssiravintolassa 1984. Viisitoista vuotta myöhemmin he olivat kypsiä solmimaan avioliiton, joka on kestänyt – myös kirjailijan ajoittaiset ”aineistonhakumatkat” Turun yöhön.

– Ei vaimo fanfaareita soita eikä hinaa lippua salkoon, kun palaan retkiltäni. Mutta ei meillä mykkäkoulukaan kestä koskaan varttia pitempään.

Annapa kokeneena muutama parisuhdevinkki!

– Tiukassa tilanteessa suosittelen yrittämään ensin huumoria. Jos se ei tehoa, kannattaa mennä toiseen huoneeseen tai ulos viilenemään. Mutta ei ovet paukkuen.

Reijo Mäki ja puoliso Marja Risku Vares-elokuvan kutsuvierasnäytöksessä 2007.

Vaikka Jussi-kissa on poistunut keskuudestamme, Mäkien kotona Kakolanmäellä kuuluu yhä pienten tassujen töminää. Pirjolla on musta turkki ja Yrjö Käpälämäellä harmaa liituraitapuku.

– Kissat ovat upeita, älykkäitä, omapäisiä ja ihmisrakkaita otuksia. Ainakin meidän katit, Mäki sanoo ääni heltyen. Seuraa tunnustus:

– Me olemme niille ”iskä” ja ”äiskä”.

Ihmislapsia Reijolla ja Marjalla ei ole. Se asia puhuttiin selväksi jo seurusteluvaiheessa.

– Varmasti olisi tullut mutkia matkaan, jos toisella olisi ollut palava tarve lisääntyä. Minä en ole koskaan potenut vauvakuumetta.

Sisarustensa runsaslukuista jälkikasvua Mäki tapaa mielellään. Pieninä annoksina.

– Sitten onkin mukava tulla kotiin silittelemään Yrjö Käpälämäkeä.

Lue myös:

Michael Monroe elämästään vaimonsa Johannan kanssa: ”Kissat ovat meidän lapsiamme”

Nämä 15 asiaa kissaihmiset tietävät elämästä

Yli 30 vuotta vaimonsa kanssa yhdessä ollut Kari Hotakainen: ”Menimme naimisiin kahden viikon seurustelun jälkeen”

X