Erja Manton iso urakka äänikirjojen lukijana oli Marcel Proustin kymmenosainen Kadonnutta aikaa etsimässä. Sen voi kuunnella Yle Areenasta.
Erja Manto rentoutuu – kuinkas muutenkaan – lukemalla kirjoja.
Ihmiset

Äänikirjojen suosikkilukija Erja Manto paljastaa, miksi ei yleensä lue teosta etukäteen

Radioteatterista eläkkeelle jäänyt näyttelijä Erja Manto on lukenut ääneen satoja kirjoja. – Luen ääneen viisi kirjaa kuussa.
Teksti: Minna Juti Kuvat: Sampo Korhonen

Erja Manto vastaa puhelimeen lähdettyään äänistudiosta, jossa on lukenut Heidi Jaatisen sukusaagan toista osaa Suvanto.

– Luen ääneen noin viisi kirjaa kuukaudessa. Viikossa ehdin lukea nelisensataa sivua. Jos teksti on vaikeaa, aikaa menee enemmän.

Erja aloitti äänikirjojen lukemisen jo toistakymmentä vuotta sitten ja on lukenut ääneen 400–500 kirjaa. Alku oli verkkaista, sillä kirjoja julkaisivat vain isoimmat kustantajat, ja ne ilmestyivät CD-levyinä.

– Ääneen lukeminen on oma taidemuotonsa. Aiemmin lukijalta odotettiin hyvin neutraalia ilmaisua. Nykyisin vallalla on ilmaisullinen lukeminen, mutta se vaatii tasapainottelua. Kirjan henkilöiden kaikkia ominaisuuksia ei tarvitse näytellä.

Erja lukee paljon myös vapaa-ajallaan. Häntä naurattaa, kun hän töistä kotiin tultuaan nappaa kirjan rentoutuakseen. Lukeneisuudesta on työssä hyötyä.

– Kun tunnen kirjailijan aikaisempia teoksia, osaan arvioida, mitä minulla on lukijana edessä.

Useimmiten ääneen luettavat kirjat ovat hänelle kuitenkin uusia.

– Silloin reaktioni tekstiin ovat tuoreita.

Viime vuosien rakkaimpia töitä Erjalle ovat olleet muun muassa Elena Ferranten ja Elizabeth Stroutin teosten lukeminen. Nautinto oli myös Anneli Kannon romaani Rottien pyhimys. Se kuvaa Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalareiden työtä ja innosti Erjaa niin, että hän kävi kesällä tutustumassa kirkon maalauksiin.

Erja saa kuuntelijoiltaan palautetta viikoittain.

– Ihmiset haluavat kiittää kuuntelukokemuksesta ja keskustella kirjoista. On hienoa, että äänikirjojen kautta yhä useampi pääsee kiinni kaunokirjallisuuteen.

Erja Manton ääni on monelle tuttu Elena Ferranten ja Elizabeth Stroutin suosituista äänikirjoista.

Lue myös: Annan lukijat paljastivat suosikkikirjansa – montako Annan lukijoiden 10 ikisuosikista sinä olet lukenut?

Erja Manton iso urakka äänikirjojen lukijana oli Marcel Proustin kymmenosainen Kadonnutta aikaa etsimässä. Noin 3700-sivuisen kirjasarjan voi kuunnella Yle Areenasta.

X