Ihmiset

Fitness-tähti Mari Valosaari: ”Olen käynyt kuntosalilla viimeksi vajaa vuosi sitten”

Fitness-urheilija Mari Valosaari on pitänyt treenitaukoa, mutta haaveilee edelleen fitness-lavojen valloittamisesta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Niclas Mäkelä/Otavamedia

Fitness-urheilija Mari Valosaari on pitänyt treenitaukoa, mutta haaveilee edelleen fitness-lavojen valloittamisesta.

Kuinka usein treenaat?

– Jos kisoja ei ole tiedossa, treenaan normaalisti 2–4 kertaa viikossa. Kisoihin valmistautuessa treenaan 4–5 kertaa viikossa. Juuri nyt elämäntilanteeni on kuitenkin sellainen, että olen käynyt kuntosalilla viimeksi vajaa vuosi sitten, viime vuoden maaliskuussa. Syynä ei ole raskauteni, vaan salilla käyminen on vain jäänyt hevosten, työn ja lapsen takia. En kuitenkaan makoile päiviäni sohvalla, vaan joka päivä luon hevosten lantaa, kannan vesiä ja heiniä sekä liikutan hevosia maasta käsin.

Ahdistaako treenitauko?

– Minulle ei ole kertynyt yhtään ylimääräisiä kiloja, vaikka niitä on toki raskauden myötä tullut lisää sen verran kuin pitääkin. Kroppani on löystynyt treenitauon aikana. Tiedän ja tunnen, että en ole niin hyvässä kunnossa kuin ennen. En ole kuitenkaan ahdistunut siitä. Totta kai takaraivossa jyskyttää, että pitäisikö tehdä jotain, jotta kuntoni ei rapistu olemattomiin. Ennen lapsen syntymää on pakko päästä treenaamaan, sillä synnytys on iso treenipuristus. Siihen ei pelkkä henkinen valmistautuminen mielestäni riitä.

Asteikolla 1–10, kuinka paljon liikut ulkonäön takia?

– Kisoissa ulkonäön merkitys on täysi 10, sillä siellä tuomari arvioi ainoastaan ulkonäköä. Muuten elämässäni arvosana voisi olla 7 paikkeilla. Kisojen ja ulkonäön lisäksi liikun myös terveyden vuoksi, jotta pysyn hyvässä kunnossa ja jaksan leikkiä ja touhuta lapseni kanssa. En omista henkilövaakaa, eli käytän peiliä mittarina sille, että pitääkö minun liikkua enemmän tai syödä vähemmän.

Mitä syöt?

– Minulla on todettu suolistosairaus koliitti, jonka takia ruokavalioni on viljaton ja maidoton. Silti syömme samoja ruokia koko perhe. Niin innokas kokki ja emäntä en ole, että tekisin monet ruoat. Myös kisadieetillä aviomieheni Jontte ja tyttäreni Mila syövät samaa ruokaa kanssani. Se on ihan tavallista, terveellistä ruokaa. Syön kolmen tunnin välein joka päivä. Jos kisoja ei ole tiedossa, en punnitse ruokaani. Olen oppinut silmämääräisesti katsomaan, paljonko ruokaa lautaselle menee. Karkkia ja suklaata en ole syönyt 5 vuoteen. Elimistöni ei niitä tarvitse, joten päätin jättää ne pois. En ole kuitenkaan mikään totaalikieltäytyjä. Olen syönyt sokeria ja esimerkiksi leivonnaisia, joissa on suklaata.

Mikä on treenivinkkisi vuodelle 2016?

– Pakarat ovat edelleen kovassa nosteessa, joten kotona tehtävä Bunda-pakaratreeni on ihan ykkösjuttu. Trendien perässä juoksemista tärkeämpää olisi kuitenkin löytää itselle mieluisa liikuntamuoto. Olen itse vähän tylsä ja yksinkertainen treenaaja. Hifistelytreenit ja yhdellä sormella punnertamiset eivät ole minun juttuni.

Haaveiletko kisaavasi jatkossakin fitness-lavoilla?

– Kyllä. Olen todella kilpailuhenkinen ja nautin jännityksestä, esiintymisestä ja koko kilpailutilanteesta. Kun olin ensimmäisissä kisoissani, tapasin siellä 63-vuotiaan isoäidin, joka minun tavoin kisasi bikini fitnessissä. Hän voitti yli 45-vuotiaiden sarjan. Silloin ajattelin, että vau, minäkin haluan olla tuollainen mummo.

Lue myös Kaksplussan juttu: Fitness-tähti Mari Valosaari: ”Sairauteni voi estää uuden raskauden”

X