Ihmiset

Ismo Alangosta eronnut Kirsti Kuosmanen: ”En osannut ottaa rakkautta vastaan”

Itsenäisyyden tarve ja läheisyyden pelko ovat saman kolikon kaksi puolta. Ne seurasivat näyttelijä ja terapeutti Kirsti Kuosmasta, 54, vuosia ja ajoivat lopulta karille pitkän liiton Ismo Alangon kanssa.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Mirva Kakko/Otavamedia

– Jossain vaiheessa seksi ei huvittanut minua vaan tuntui raskaalta. Seksi ei ole prioriteetti, kun arjesta yrittää vain selviytyä, sanoo Kirsti Kuosmanen.

Itsenäisyyden tarve ja läheisyyden pelko ovat saman kolikon kaksi puolta. Ne seurasivat näyttelijä ja terapeutti Kirsti Kuosmasta, 54, vuosia ja ajoivat lopulta karille pitkän liiton Ismo Alangon kanssa.

Vaikka ratkaisu oli oikea – siitä näyttelijä Kirsti Kuosmanen oli aivan varma – sen seuraukset tuntuivat hirveän pelottavilta.

Kirstin ja muusikko Ismo Alangon suhde oli jatkunut 27 vuotta, kun se runsaat pari vuotta sitten pitkän soutamisen ja huopaamisen jälkeen päättyi eroon.

– Erottuamme tunsin olevani suuressa, tyhjässä tilassa, jossa oli vain epävarmuutta, yksinäisyyttä ja pelkoa siitä, että kaikki tuttu ja turvallinen oli kadonnut, Kirsti kuvailee tuolloista oloaan.

– Tajusin, että minun piti vain olla ja pysyä siinä olotilassa, uskaltaa kannatella itseäni ja olla tekemättä mitään paniikkiratkaisuja. Minun piti kohdata vanhat mörköni: pelot, häpeä, syyllisyys ja hirvittävä ankaruuteni itseäni sekä vähän muitakin kohtaan.

Ongelmat heijastuivat seksielämään

Kirsi ja Ismo menivät naimisiin vuonna 2008 kymmenen yhteisen vuoden jälkeen.

– Voi olla, että se oli alitajuinen suhteen pelastamisyritys, mutta silloin emme ajatelleet niin. Minulle kyse oli selkeästi tarpeesta sitoutua. Olin siihen saakka pitänyt mielessäni takaovea auki – mahdollisuutta paeta koska tahansa – ja halusin laittaa sen lopultakin kiinni. Ehkä naimisiinmeno oli hassua niin monen vuoden jälkeen, mutta aiemmin en ollut siihen valmis.

Avioliitto ei kuitenkaan muuttanut muuksi sitä, että Kirsti ja Ismo olivat ajautumassa yhä kauemmaksi toisistaan.

Eriytyminen heijastui myös parin seksielämään.

– Jossain vaiheessa seksi ei huvittanut minua vaan tuntui raskaalta. Seksi ei ole prioriteetti, kun arjesta yrittää vain selviytyä.

”Annoin Ismolle tähtiroolin perheessämmekin”

Vaikka tunnemyrsky pari vuotta sitten tapahtuneen eron jälkeen oli valtava, ahdistus väistyi yllättävän nopeasti.

– Oivalsin, että ainoa keino selviytyä oli valita voimaantuminen; se, että otan täyden vastuun itsestäni ja opettelen rakastamaan itseäni pyyteettömästi ja ehdoitta.

Kirsti tiesi, että ihmien perustarpeisiin kuuluvat rakastetuksi tuleminen, turvassa oleminen ja joukkoon kuuluminen.

Hänen ja Ismon suhteessa oli toki ollut haasteensa, mutta myös paljon onnea, iloa ja rakkautta.

– Miksi se ei ollut riittänyt minulle? Miksi minusta tuntui, ettei minua rakasteta sellaisena kuin olen, etten ole turvassa ja ettei elämä kanna? Miksi pelkäsin intiimiyttä ja antautumista?

Kirsti oli kuvitellut, että puoilson tehtävä oli antaa häenelle sitä rakkautta ja turvaa, mistä hän oli jäänyt lapsuudessa paitsi.

– Sitä oli tarjolla, muuta en osaanut ottaa sitä vastaan. Se on hyvin surullista.

Kirsti tajusi myös pitäneensä itsensä aina vähän pienenä.

– Annoin Ismolle tähtiroolin perheessämmekin. Ehkä lapsena opin, että olen turvassa, kun en vaadi liikaa tilaa. Pieneksi jääminen on keino hakea turvaa ja yhteenkuuluvaisuutta.

Juttu on katkelma Annan nro 15–16/2017 jutusta. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Lue myös:

Suvi Teräsniska epävarmuudestaan: ”Uskon, että kärsin huijarisyndroomasta”

X