Ihmiset

Itsensä johtamisen valmentaja Ilkka Koppelomäki: ”Jos et uskalla tuntea kaikkia tunteita, elämä ei tunnu miltään”

Ilkka Koppelomäki on valmentanut yli kymmenen vuotta ihmisiä mielenhallinnassa ja tavoitteiden saavuttamisessa. Nyt hän on koonnut oppinsa kirjaksi. Omassa elämässä tärkein oivallus on ollut se, että elämästä kannattaa nauttia.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Ilkka Koppelomäki

Ilkka Koppelomäki valmentaa ihmisiä tekemään omassa mielessään eteenpäin vieviä muutoksia.

Ilkka Koppelomäki on valmentanut yli kymmenen vuotta ihmisiä mielenhallinnassa ja tavoitteiden saavuttamisessa. Nyt hän on koonnut oppinsa kirjaksi. Omassa elämässä tärkein oivallus on ollut se, että elämästä kannattaa nauttia.

Parikymppisenä Ilkka Koppelomäen, 36, ensimmäinen ammatti oli urheiluhieroja. Hän piti työstään hierojayrittäjänä, mutta isä kehotti opiskelemaan toisenkin ammatin. Niinpä Ilkka lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan farmasiaa.

Opiskeluaikana Ilkka tutustui yhteisten ystävien kautta uusiin, yrittäjähenkisiin kavereihin, jotka saivat hänet ajattelemaan, että yliopisto ei välttämättä olekaan hänen paikkansa. Uudet kaverit myös tutustuttivat Ilkan itsensä johtamisen kirjallisuuteen.

Ensimmäisen kirjan jälkeen aihe vei miehen mukanaan. Esimerkiksi Robert Kiyosaki kehotti kirjassaan menemään sellaiseen työhön, jossa oppii siihen, että sinulle sanotaan ei. Niinpä Ilkka meni puhelinmyyjäksi.

– Sen työn jälkeen minua ei ole haitannut, vaikka ihmiset sanoisivat ei. Minua ei pelota kertoa isoista tavoitteistani enkä välitä siitä, mitä muut niistä ajattelevat, Ilkka kertoo.

Ilkka osallistui noihin aikoihin myös erilaisiin valmennuksiin ja hänestä alkoi tuntua siltä, että ensimmäistä kertaa hänelle kerrottiin, että hän voi tehdä ihan mitä vain.

– Kukaan ei ollut sitä ennen opettanut, miten luottaa itseensä ja omiin mahdollisuuksiinsa, tai miten edes uskaltaisi unelmoida.

Itsensä kehittämisen seminaareista tuli intohimo

Puhelinmyyjänä työskennellessään yksi Ilkan uusista kavereista osti nakkikioskin ja pyysi Ilkan sinne töihin. Sama kaveri kannusti Ilkkaa kuitenkin myös etsimään omaa paikkaansa ja vinkkasi hänelle Lontoossa järjestettävästä Tony Robbinsin nelipäiväisestä itsensä kehittämisen seminaarista.

Alun perin Ilkka ei oikein edes tiennyt, millaiseen seminaariin hän oli lähdössä. Neljän seminaaripäivän aikana hän tunsi kuitenkin oppivansa omista mahdollisuuksistaan enemmän kuin hän oli koko elämässään oppinut siihen mennessä.

– Aloin uskoa, että mahdottomaltakin tuntuvat asiat voivat olla oikeasti mahdollisia, Ilkka kertoo nyt.

Ilkka innostui seminaarista, mutta ajatteli ettei hänelle ole taloudellisesti mahdollista jatkaa niissä käymistä – pääsylipun hinta oli ollut nimittäin huikeat 1500 euroa. Yllättäen seminaarin järjestäjän myyjä kuitenkin tarjosi Ilkalle mahdollisuutta päästä seuraavaan seminaariin ilmaiseksi, jos hän saisi mukaansa myös viisi kaveria.

Sille pohjalle alkoi myöhemmin rakentua myös Ilkan oma yritystoiminta. Vuonna 2007 Ilkka otti lainaa perustaakseen yrityksen, jonka kautta hän vei ihmisiä ulkomaisiin itsensä kehittämisen seminaareihin. Hänelle itselleen seminaareihin osallistumisesta oli tullut intohimo.

– Niillä seminaarireissuilla tuli sellainen klikki, että tätä haluan tehdä, ja olisipa siistiä olla tällaisessa valmennuksessa mukana.

”Omia ajatuksiaan ei kannata ottaa liian vakavasti”

Kun Ilkka perusti Uskalla innostua -nimisen yrityksensä vuonna 2007, hänen tavoitteenaan oli saada ihmisiä innostumaan itsensä kehittämisestä valmennustapahtumien avulla sekä ottamaan enemmän vastuuta omasta hyvinvoinnistaan.

Tapahtumien kautta hän tutustui henkiseen valmentajaan Ilkka Rajalaan, joka kutsui Ilkan NLP-kurssille (neurolingvistinen programmointi).

– Se seitsemän päivää oli niin huikea, ettei tosikaan, Ilkka muistelee.

– Ymmärsin ensimmäistä kertaa sen, miten pienistä muutoksista mielessä kaikki on kiinni. Ilkka oli myös ensimmäisiä ihmisiä, joka opetti, että omia ajatuksiaan ei kannata ottaa liian vakavasti, niihin ei kannata juuttua.

Ilkat alkoivat tehdä yhdessä töitä ja Koppelomäki kasvoi Rajalan koulutuksessa itse valmentajaksi.

Pienillä valinnoilla isoja muutoksia

Vuonna 2009 Ilkalta kysyttiin, voisiko hän tehdä valmennuksen liittyen tavoitteiden asettamiseen ja saavuttamiseen. Saa mitä haluat -valmennuksesta tuli suosittu ja se kasvoi vähitellen yrityksen päätoiminnaksi.

– Vaikka alun perin kyse oli tavoitteista, enemmän valmennuksessa on kyse siitä, miten ihminen ohjaa elämäänsä eteenpäin, ja miten pienillä valinnoilla pystyy tekemään isoja ja merkityksellisiä muutoksia omassa elämässään.

Ilkalla on ollut tavoitteena jo pitkään koostaa valmennuksen opit kirjaksi ja levittää sanaa vielä laajemmalle yleisölle.

– Lohdutuksena kaikille, joille käy samalla tavalla: olen ainakin kolmena uutenavuotena laittanut tavoitteeksi, että tänä vuonna kirjoitan sen kirjan. Nyt viimein kirjoitin sen.

Ilkka on lähdössä uudestaan Kilimanjaron huipulle, koska ensimmäisellä kerralla, vuonna 2017, hän unohti nauttia matkasta.

”Jälkikäteen on vaikea korjata elämää”

Saa mitä haluat -kirja on opas siihen, miten jokainen voi elää oman näköistään elämää.

– Tällä kirjalla haluan sanoa, että jokainen pystyy tekemään omasta elämästään juuri sellaista kuin haluaa riippumatta siitä, kuinka mahdottomalta se tällä hetkellä tuntuu.

Ilkka toteaa, että on paljon ihmisiä, jotka ovat katkeria siitä, etteivät ole toteuttaneet pieniä tai suuria unelmiaan, vaan tehneet esimerkiksi  pitkään työtä, jossa eivät ole viihtyneet tai olleet suhteessa, jossa eivät ole todellisuudessa halunneet olla.

– Jälkikäteen on vaikea korjata elämää, joka jäi elämättä. Uskon, että kaikki onnistuu, kun uskaltaa pyytää apua. Mielestäni ihmisten pitäisi rohkeammin sanoa ääneen, mitä he haluavat ja pyytää apua.

Omiin tunteisiin on mahdollista vaikuttaa

Suurin oivallus Ilkan omassa elämässä on ollut se, että asioista kannattaa nauttia ja että omiin tunteisiin on mahdollista vaikuttaa.

– Olen lähdössä uudestaan Kilimanjaron huipulle, koska kun kävin siellä vuonna 2017, unohdin nauttia siitä. Tämä kertoo siitä, että vaikka tekee kuinka siistejä juttuja, niistä pitää kuitenkin muistaa myös nauttia ja ottaa ne tunteet siinä hetkessä vastaan.

Ilkan mielestä kaikki tunteet ylipäätään on tärkeä tuntea, vaikka tuntuisi pahalta.

– Koen, että elämä ei ole mitään muuta kuin tunnetta. Jos et uskalla tuntea, elämä ei tunnu miltään.

Ihminen muistaa jälkikäteen parhaiten ne kokemukset, joihin liittyy voimakkain tunne, oli se sitten hyvä tai huono. Tämän oivalluksen jälkeen Ilkka on pyrkinyt rakentamaan jokaiseen päivään sellaisia kokemuksia, joihin liittyy voimakkaita tunteita.

– Siinä missä ennen oli ehkä kerran vuodessa sellaisia suuria tunnekokemuksia, elämän kohokohtia, viimeiset vuodet ovat tuntuneet tosi rikkailta, koska olen pyrkinyt rakentamaan niitä päivittäin.

Toinen Ilkan tärkeä oivallus on se, että ihmiset ovat elämän tärkein asia.

– Asioita ei kuulu koskaan vaihtaa ihmisiin, vaan ihmisille pitää aina antaa aikaa.

X