Julkkikset

Aamylypsyn Anni Hautala: ”Pidimme Jaajo Linnonmaan kanssa aluksi mykkäkoulua”

Radio Suomipopin Aamulypsyn suosikkijuontajien Anni Hautalan ja Jaajo Linnonmaan yhteinen menestystarina alkoi 10 vuotta sitten. Anni kertoo, mistä kaikki sai alkunsa ja miksi välit ajautuivat aluksi mykkäkouluasteelle.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia, Om-Arkisto

Radio Suomipopin Aamulypsyn suosikkijuontajien Anni Hautalan ja Jaajo Linnonmaan yhteinen menestystarina alkoi 10 vuotta sitten. Anni kertoo, mistä kaikki sai alkunsa ja miksi välit ajautuivat aluksi mykkäkouluasteelle.

– Menin lukion jälkeen opiskelemaan radiotyötä Laajasalon kristilliseen opistoon, Anni Hautala kertoo.

– Tammikuussa 2003 pääsin harjoitteluun Suomipoppiin. Kun se päättyi, jäin radioon tekemään puhelinhaastatteluja ruokapalkalla, tykkäsin siitä työpaikkana niin kovasti. Seuraavana kesänä minut palkattiin Suomipoppiin kesätöihin.

– Jossain vaiheessa sinne ilmestyi myös Jaajo tekemään Pulssi-klubia ja äänittelemään kaikkia omia juttujaan. Siellä se pyöri ja hyöri, ajattelin että onpas ihme bilettäjä.

Jaajo tuli Annin lähetykseen

– Kun radiokanava vaihtoi omistajaa kesällä 2004, kaikki kanavan vakijuontajat saivat vaan yhtenä päivänä potkut. Meitä jäi sinne vain minä, Jaajo ja Matti Välisalo, joka hoitaa edelleen Suomipopin musiikkihommia.

– Minut laitettiin Suomipopin keskipäivän lähetyksen juontajaksi, Jaajo aloitti samaan aikaan iltapäivässä.

– Keskipäivä loppui kahdelta, jolloin iltapäivälähetys alkoi. Teimme vaihdon usein niin, että rupesimme vaan studiossa juttelemaan. Pikkuhiljaa Jaajo alkoi tulla studioon yhä aiemmin ja minä istuin siellä vielä viideltäkin. Istuimme siis mukana toistemme lähetyksissä ja meillä oli tosi hauskaa.

Lue lisää: Aamulypsyn Anni Hautala: ”Uskoin, etten koskaan eroaisi”

Jaajo ei halunnut herätä aikaisin

– Sitten meiltä kysyttiin, voisimmeko alkaa tehdä aamulähetystä. Radiokoulun käyneenä minä tiesin, että aamuradio on se juttu, ja vastasin että tietenkin!

– Mutta Jaajo sanoi, että ei, hän haluaa juhlia rauhassa ja nukkua myöhään, ei hän mitään aamuja ala tekemään eikä nousemaan kuudeksi töihin.

– Jankkasin asiaa jonkin aikaa, mutta sitten keksittiin hieno järjestely, jolla aamuohjelmamme saatiin alkuun. Äänitin edellisenä päivänä seuraavan aamun ohjelmaa tunnin verran, ja tulimme Jaajon kanssa vasta seitsemäksi töihin. Siihen en minäkään suostunut, että olisin tullut yksin kuudelta studioon.

Lue lisää: Vieläkö muistat nämä Jaajon kohutempaukset?

Mykkäkoulua biisien aikana

– Aloitimme lokakuussa 2006. Aluksi meillä oli Jaajon kanssa kuherruskuukausi, sitten aloimme ärsyttää toisiamme ja tappelimme aika paljon, saatettiin biisin aikana riidellä joku oikea riita tai pitää mykkäkoulua. Yhäkin välillä joku ärsyttää toista, mutta pitkään aikaan en ole suuttunut kunnolla.

– Annoimme kuulijoiden keksiä ohjelmalle nimen. Voittajaksi tuli Aamulypsy, ja sen keksijä sai hirveän kassillisen cd-levyjä palkinnoksi. Teimme Aamulypsyä kolmen vuoden ajan. Ohjelma katkesi, kun lähdin äitiyslomalle vuonna 2009.

Lue lisää: Katosiko keskusteluyhteys? Toimi näin, kun mies ei puhu

Kaikkien aikojen comeback

– Kun Suomipopissa tehtiin kuuntelija tutkimus, toiveista suurin oli saada Aamulypsy takaisin. Tammikuussa 2013 aloitimme sen teon uudestaan yhdessä Jaajon, Juha Perälän ja Juha Vuorisen kanssa. Tapahtuma lanseerattiin nimellä ”kaikkien aikojen comeback”.

– Paineet olivat isot ja tavoitteena oli tehdä aamuohjelma, jota kaikki odottavat. Aika hienostihan se on mennyt. Kun aloitimme, kanavalla oli viikkokuulijoita 300 000, nyt heitä on miljoona enemmän, 1 300 000. Pelkästään aamulla meillä on puoli miljoonaa kuulijaa.

Aamulypsyn Juha Perälä, Anni Hautala ja Jaajo Linnonmaa Radiogaalassa vuonna 2015
Aamulypsyn Juha Perälä, Anni Hautala ja Jaajo Linnonmaa Radiogaalassa vuonna 2015

”Emme suunnittele ohjelmaa etukäteen”

– Emme suunnittele ohjelmaa koskaan mitenkään. Alussa yritimme kyllä Jaajon kanssa pitää suunnittelupalavereita, mutta ei niistä mitään tullut. Meillä ei ole diagnosoitu keskittymishäiriötä, mutta emme ole kumpikaan parhaita pysymään pitkään paikallaan. Eivätkä jututkaan kuulosta samoilta, jos ne on jo kertaalleen kerrottu.

– Minä tulen aamuisin ensimmäisenä töihin. Juon aamukahvit rauhassa ja luen lehdet. Nautin rauhastani. Jos miehet tulevat häiritsemään minua liian aikaisin –  Jaajolla on nykyään tyttäriä, jotka saattavat herätä tosi varhain – voin olla siitä tosi närkästynyt.

– Useimmiten Jaajo kuitenkin tulee töihin viittä vaille kuusi. Moikkaamme, muttemme muuten puhu mitään. Teemme omia juttujamme siihen asti kunnes ohjelma kuudelta alkaa. Perälä tulee usein studioon vasta siinä vaiheessa, kun ohjelman tunnari jo soi, ja on heti valmis.

”Muistutamme vanhaa avioparia”

– Koskaan ei ole käynyt niin, että studioon laskeutuisi hiljaisuus eikä kukaan keksisi mitään sanomista. Mehän kerromme periaatteessa vain omia kuulumisiamme. Joskus puhumme niin paljon, että unohdamme soittaa mainoksia väliin.

– Varmuus syntyy siitä, että luotamme toisiimme ja tunnemme toisemme todella hyvin. Minun ja Jaajon välinen kemia toimi kyllä jo ensitapaamisesta alkaen. On vaikea kuvitella että tekisin radiota enää muiden kuin Jaajon ja Perälän kanssa. Luemme toisiamme niin hyvin, että näen jo Jaajon ilmeestä että kohta tulee sellainen juttu että minua alkaa naurattaa. Minua naurattaa Aamulypsyssä aika paljon ja usein!

– Jaajo on minulle sellainen radiosielumies. Nykyisin muistutamme hyvän, pitkän, platonisen avioliiton paria: emme jaksa tapella mistään turhasta, eikä riitoja oikeastaan enää edes tule. Ymmärrämme toisiamme.

– Aamulypsy on aamiaisseurueeni, viikonloppubrunssi arkiaamuisin parhaiden kavereiden kanssa. Olen ollut käsittämättömän oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mieti mikä tuuri!

Lue lisää: Millainen on hyvä työkaveri?

X