Julkkikset

Kansanedustaja Elina Lepomäki, 34: ”Puhun lasteni kanssa saksaa”

Kansanedustaja Elina Lepomäki, 34, on naimisissa suomalaisen miehen kanssa. Elinan vanhemmat ovat suomalaisia. Omille lapsilleen Elina puhuu kuitenkin saksaa. – Se on sydämeni kieli, hän perustelee.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Anton Reenpää/Otavamedia

Elina Lepomäki asuu Espoossa. Perheeseen kuuluvat rahoitusalalla toimivan aviomiehen lisäksi viisivuotias poika ja kolmevuotias tytär sekä aviomiehen 17-vuotias tytär.

Kansanedustaja Elina Lepomäki, 34, on naimisissa suomalaisen miehen kanssa. Elinan vanhemmat ovat suomalaisia. Omille lapsilleen Elina puhuu kuitenkin saksaa. – Se on sydämeni kieli, hän perustelee.

Äärimmäisen terävä ja aika kova, vähän kuin Margaret Thatcher tai Anne Berner. Sellainen on ennakkokäsitykseni kokoomuksen puheenjohtajaksi pyrkivästä 34-vuotiaasta Elina Lepomäestä.

Mutta töölöläisravintolan ainoaan terassipöytään istahtaa rento, hymyilevä nainen kesäisessä mekossa. Hän ei vaikuta yhtään kovalta tai pelottavalta.

– Kun nainen puhuu asiantuntevasti taloudesta, hänet leimataan usein kovaksi. Minulle sanotaan päivittäin, että sinun pitäisi hymyillä useammin. Kysyin Jan Vapaavuorelta, onko häntä kehotettu hymyilemään enemmän. Ei kuulemma ole.

Elinalla on loppututkinto sekä Teknillisestä korkeakoulusta että Kauppakorkeakoulusta, ja hän on työskennellyt aiemmin muun muassa finanssialalla.

– En ole tehnyt uravalintojani raha edellä. Jos olisin tavoitellut rahaa, olisin valinnut finanssialan enkä politiikkaa. Raha on väline, ja on hyvä että sitä on, mutta rahaa tärkeämpää on vaikuttaminen.

”Tuhlaan laukkuihin ja kenkiin”

Elina muistelee pohtineensa jo alle seitsemänvuotiaana maapallon otsonikatoa. Nyttemmin hän on huolestunut Suomen taloudesta. Miten hän itse käyttää rahaa?

– Olen kasvanut tavallisessa keskiluokkaisessa perheessä, jossa ei kärsitty puutetta, mutta rahaa piti käyttää järkevästi.

Elinan isä on politiikan toimittaja Kari Valtonen ja äiti on viestintäalalla.

– Tuhlaan enimmäkseen kahteen asiaan: laukkuihin ja kenkiin. Viime viikon kampanjamatkalla Vaasassa minulla oli kylmä ja parikymmentä minuuttia vapaata, joten ostin impulsiivisesti uuden, kauniin jakun.

”Saksa on sydämeni kieli”

Ruokaostoksensa Elina tekee Lidlissä.

– Rahankäyttöni on kokolailla saksalaisen järkevää. Tarkkailen arkihankintojen hintoja. Arvostan sitä, että joka liikkeessä on sama valikoima ja tavarat ovat tutuilla paikoilla. Minulle kauppareissu on sujuva vartin rutiini.

Saksa ja saksalaisuus on Elinalle muutoinkin läheinen asia. Hän sanoo, että saksa on hänen toinen äidinkielensä.

– Vanhempani ovat suomalaisia, ja mieheni on suomalainen. Minä kuitenkin asuin yhdeksänvuotiaasta eteenpäin muutaman vuoden Saksassa, koska isä oli töissä siellä. Sen jälkeen kävin Suomessa saksalaista koulua. Mieheni kanssa puhun suomea mutta lasteni kanssa saksaa. Saksa on minun sydämeni kieli.

”Tehokas ajankäyttö ratkaisee kaiken”

Kympin tyttö ja tehokas suorittaja. Onko julkikuva totta?

– Olen aina ollut hyvä koulussa, mutta elämääni on mahtunut koko ajan muutakin. Viisas fysiikan opettajani neuvoi, että tehokas ajankäyttö ratkaisee kaiken. Tehokkuuteen kuuluu myös hyvä lepo.

Elinalla on toinen koti maalla Etelä-Hämeessä, ja siellä ei yleensä ole muita sovittuja rutiineja kuin ruoka-ajat.

– Nyt on ollut puheenjohtajakampanjan takia poikkeuksellisen kiireistä, mutta normaalioloissa minä ja perheeni olemme joka viikonloppu siellä. Jo runsaan tunnin ajomatka on minulle henkisesti tärkeä siirtymä. Maalle meno on kuin menisin kotiin.

Elina latautuu metsäkävelyillä ja puutarhatöissä. Hän haaveilee luomukanalasta, mutta sellaisen hankkiminen ei ole vielä mahtunut allakkaan. Pienen perunamaan hän on kuitenkin ehtinyt laittaa.

– Rentouttavinta, mitä tiedän, on ruoanlaitto. Tykkään huseerata aivan yksin keittiössä, mutta ruoka nautitaan läheisten kanssa, mahdollisimman isolla porukalla.

”Työhuoneeni on tosi sotkuinen”

Tiukka hän kuulemma on. On pakkokin olla.

– Työasioissa olen jämpti. Hyvän asiantuntijaorganisaation johtajan pitää luottaa sekä itseensä että alaisiinsa. En usko, että fiksut ihmiset tarvitsevat hirveästi huolehtimista ja hyysäämistä. Kannatan hyvinvointiyhteiskuntaa, mutta vastustan turhaa holhousta.

Politiikka on aina sopimista. Onnistuneita kompromisseja ei kuitenkaan Elinan mukaan voi tehdä, ellei itsellä ole ensin omaa vahvaa visiota.

Työtoverit ja läheiset tuntevat hänen mukaansa myös toisenlaisen Elinan.

– Olen läheisteni mielestä aika huoleton. Ja työhuoneeni on tosi sotkuinen.

X