Hollywood-tähti Kate Winsletin rohkea esiintulo: ”Minäkin kärsin virtsankarkailusta”

Kate Winslet, 40, sanoi sen ääneen. Virtsankarkailu vaivaa myös nuoria ja keski-ikäisiä, vaikka he eivät yleensä puhu häpeälliseksi koetusta aiheesta. Monesti aiemminkin feministisillä kommenteillaan julkisuuteen noussut Hollywood-tähti antoi ongelmalle kasvot.

Sukupolvensa parhaaksi näyttelijäksi kutsuttu Kate Winslet kertoi loppuvuodesta BBC:n The Graham Norton Showssa virtsankarkailustaan.

”En pysty enää hyppimään trampoliinilla, koska minulta tulee pissat housuun. Se on ihan kamalaa, varsinkin jos on hame päällä”, nelikymppinen Winslet kertoi.

Winslet on kolmen lapsen äiti ja pitää synnytyksiä syynä virtsankarkailulleen. Hänen kolmas lapsensa Bear syntyi joulukuussa 2013 ja on nyt kaksivuotias.

Haastattelu sai aikaan kohun, Hollywood-tähdillä kun ei ole tapana avautua tämänkaltaisista kiusallisista tai häpeällisiksi koetuista vaivoistaan. Winsletin lausunto sai anglosaksisen netin äitiys- ja perhesivustot tulvimaan kiitoksia siitä, että hän puhui monille nuorille ja keski-ikäisille tutusta vaivasta ääneen ja poisti näin siihen liittyvää häpeää.

Virtsankarkailu kuriin sinnikkäällä treenillä

Häpeälliseksi koetusta vaivasta kärsii moni kolmikymppinen, ja yksikin synnytys riittää. Kaksplussan toimittajalle valkeni karulla tavalla, miksi lantionpohjan lihaksia kannattaa treenata.

Lue lisää: Pissat housussa? Näin palautat lantionpohjan lihasten kunnon synnytyksen jälkeen

Neljää erityyppistä inkontinenssia

On arvioitu, että jopa kolmasosalla synnyttäneistä on jonkinasteisia vaikeuksia virtsanpidätyskyvyssä. Kyseessä on ponnistusinkontinenssi: alatiesynnytys on löystyttänyt lantionpohjan lihaksia.

Lue inkontinenssin neljästä tyypistä: Virtsankarkailu kuriin

Näin tunnistat lantionpohjan lihakset

Ota mukava asento ja hengitä rauhassa. Supista emätintä ja peräaukkoa ikään kuin yrittäisit pidättää virtsaa. Pidä voimakas jännitys lantionpohjassa noin viisi sekuntia, rentoudu ja toista liike uudelleen.

Lue lisää: Ohjeet lantionpohjajumppaan

Kate älähti myös ulkonäkövaatimuksista

Winslet on osoittanut siviilirohkeutta ennenkin. Vuonna 2003 hän älähti, kun miesten muoti- ja lifestylelehti GQ oli käsitellyt hänen kansikuvaansa laihemmaksi. Tuolloin hän sai aikaan keskustelun naisten ulkonäköpaineista: vaikka nainen olisi työssään kuinka hyvä tahansa, häntä arvioidaan pitkälti ulkonäön perusteella.

Jo vuonna 1997 Kate nousi monen feministin esikuvaksi, kun hän esitti pääosaa Titanic-elokuvassa. Tuolloin oli ennenkuulumatonta, että suuren Hollywood-elokuvan pääosaa esitti nainen, joka oli kokoa 40–42. Elokuvan pressikiertueella Winslet sanoi suorat sanat niille toimittajille, jotka ottivat asian esille ja yrittivät tehdä siitä haastattelun pääasian.

Hollywoodin silotetulle PR-maailmalle ja imagonrakentajille Winslet on ollut muulloinkin kova pala. Hänet tunnetaan kiroilijana ja tupakoijana, polttaessaan hän käärii savukkeensa itse. Turhaan hän ei myöskään hienostele: mennessään kolmatta kertaa naimisiin joulukuussa 2012 Kate ja sulhanen Ned RocknRoll tarjosivat vieraille makkaroita ja perunamuusia ja häät vietettiin pubissa.

Lue Pauliina Seppäsen kolumni Feministisen kasvatuksen vaikeus

Tilaa Annan uutiskirje

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kommentit

Urheilijan lihaksillani sain jo ensimmäisen lapseni alatiesynnytyksen jälkeen virtsankarkausongelman. Toisen lapsen jälkeen leikkaukseen. Tuo jumppa ei valitettavasti tehoa, jos ongelma on todellinen.Leikkaus on ainoa oikea vaihtoehto, jos kärsii ongelmasta. Leikkauksen jälkeen ei ole enää ongelmaa.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *