Ihmiset

Kalastajan vaimo -blogin Johanna Alvestad antautui uudelle rakkaudelle: ”Teemme mieheni kanssa kaiken yhdessä, jollekin muulle se voisi olla liikaa”

Kalastajan vaimo -blogistaan tuttu Johanna Alvestad on perhekeskeinen ihminen, joka antautuu parisuhteelle. Kumppaniltaan hän toivoo samaa.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Johanna Alvestadin kotialbumi

Johanna Alvestad on työstänyt mielessään ydinperheen ajatuksesta luopumista.

Kalastajan vaimo -blogistaan tuttu Johanna Alvestad on perhekeskeinen ihminen, joka antautuu parisuhteelle. Kumppaniltaan hän toivoo samaa.

Johanna Alvestad, 40, on jakanut arkeaan suositussa Kalastajan vaimo -blogissaan jo 13 vuotta. Alkuun kotkalainen sairaanhoitaja kirjoitti asettumisestaan Norjaan silloisen puolisonsa, paikallisen ammattikalastajan Asgeir Alvestadin rinnalle. Nyt vuonojen maan maisemissa elettyä elämää on kertynyt 16 vuoden verran.

Kalastajan vaimo -blogia seuranneet tietävät, että moni asia Johannan elämässä on ehtinyt muuttua kuluneiden vuosien aikana. Vaikka Johannan arki on yhä idyllisessä Lillesandin kylässä, pitkä liitto Asgeirin kanssa tuli päätökseensä.

– Viihdyn parhaiten kotona ja pienissä piireissä. Siksi minulle on tärkeää olla parisuhteessa, jossa tehdään paljon asioita yhdessä, Johanna kertoo.

Ammattinsa puolesta Johannan ex-mies oli paljon poissa kotoa, ja pari eli arkea pitkälti erillään.

– Kun lapset olivat pieniä ja heidän kanssaan riitti touhuttavaa, asia ei häirinnyt niin paljon. Kun lapset kasvoivat, aloin kokea yksinäisyyttä. Tajusin, etten halua loppuelämäkseni parisuhdetta, jossa elämiä eletään erikseen, Johanna sanoo.

Löydä lisää luettavaa: Kalastajan vaimo ja muut Annan blogit

Uusi rakkaus roihahti työpaikalla

Neljä vuotta sitten Johanna rakastui samassa terveyskeskuksessa lääkärinä työskentelevään Olav Lauvdaliin. He olivat tunteneet toisensa jo vuosia, mutta Johanna ei ollut aiemmin ajatellut Olavin olevan hänen tyyppiään.

– Kun aloimme jutella enemmän, mielenkiintoni kuitenkin heräsi. Olav on suora ja rehellinen mies, joka ei yrittänyt tehdä vaikutusta ylilyönneillä tai pelejä pelaamalla, Johanna sanoo.

Yhteinen sävel löytyi nopeasti, sillä pari jakoi samanlaiset arvot ja oli kiinnostunut samanlaisista asioista. Parille oli alusta asti selvää, että uudessa suhteessa arkea elettäisiin rinnakkain, ja viime vuonna naimisiin mennyt pari pitää kirjaimellisen tiiviisti yhtä.

– Teemme oikeastaan kaiken yhdessä. Treenaamme, käymme kaupassa, suunnittelemme lomat ja vietämme lähes kaiken vapaa-aikamme yhdessä. Jollekin muulle se voisi olla jo liikaa, mutta on onni, että olemme tässä asiassa samanlaisia, Johanna naurahtaa.

Perhekeskeinen Johanna sekä Olav, Aino ja Olli.
Perhekeskeinen Johanna sekä Olav, Aino ja Olli.

Kun kaiken tekee yhdessä, toisinaan myös tunteet kuumenevat.

– Otamme usein yhteen, mutta olemme hyviä sopimaan. Olemme myös siinä suhteessa samanlaisia: äkkipikaisia, mutta myös nopeita leppymään.

Johannan puheista kuulee selvästi, että näin intensiivinen elo tuntuu ihanalta. Sillä on hintansakin. Johannan mukaan ajoittain ystävyyssuhteet ovat, etenkin korona-aikana, jääneet taka-alalle.

– Viihdyn perheen kesken ja olen aika huono pitämään yhteyttä. Tässä minulla olisi petrattavaa, sillä arki muuttuu lopulta harmaaksi ilman ystäviä, Johanna miettii.

Kalastajan vaimo -blogin Johanna Alvestad: ”Kaipaan ydinperhettä”

Kun Johanna ja Olav muuttivat saman katon alle pari vuotta sitten, alkoi myös uusperhearkeen totuttelu. Johannan omat lapset ovat kouluikäisiä, Olli 14-vuotias ja Aino 12-vuotias. Haaveissa oli aiemmin vielä yhteinenkin lapsi.

– Lopulta lääkärissä selvisi, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut mahdollista. Aluksi sitä oli vaikeaa hyväksyä ja ymmärtää. Nyt olen toisaalta tyytyväinen, että voimme keskittyä elämään tällaisenaan, Johanna sanoo.

Johanna on työstänyt mielessään uusperhearkea, erityisesti ydinperheen ajatuksesta luopumista.

– Olen todella perhekeskeinen ihminen ja kaipaan ydinperhettä. On vaatinut paljon totuttelua ja välillä on tuntunut rasitteelta, että arkea eletään nyt myös muiden tavoilla ja ehdoilla, Johanna myöntää.

Olavilla on kaksi aikuista lasta. Tästä tosiasiasta Johanna löytää monta hyvää puolta. Olavin lapset eivät asu enää kotona, mutta kyläilevät säännöllisesti parin kotona Lillesandissa.

– Olavin lapset ovat mahtavia, mutta minulle olisi voinut olla vaikeaa, jos hänen lapsensa olisivat olleet vielä pieniä. Olav on onneksi paljon avosylisempi, Johanna sanoo.

Olli ja Aino ovat isänsä Asgeirin luona pääasiassa joka toinen viikko. Johannan ja lasten yhteistä aikaa järjestyy äidin iloksi usein noillakin viikoilla.

– Lasten isä reissaa paljon. Minusta on ihanaa, kun lapset ovat silloin enemmän meidän kanssamme. Toisinaan lapset nauravat, että omin heitä, Johanna nauraa.

Lasten isä ja ex-puoliso Asgeir nähdään myös keväällä Maajussille morsian maailmalla -ohjelman toisella kaudella, jossa norjalaiskalastaja etsii puolisoa Suomesta. Tälle hankkeelle Johanna toivoo pelkkää hyvää.

– Asgeir on tosi mukava tyyppi ja toivon, että hän löytää itselleen hyvän puolison. Hänestäkin sellaisen saa, Johanna sanoo.

Johanna toivoo Olavin rinnalla loppuelämäkseen parisuhdetta, jonka osapuolet elävät tiiviisti yhteistä elämää.
Johanna toivoo Olavin rinnalla loppuelämäkseen parisuhdetta, jonka osapuolet elävät tiiviisti yhteistä elämää.

Kalastajan vaimo aloittaa Annan bloggaajana.

X