Ihmiset

Kiekkolegenda Teemu Selänne: ”On yksi, jolle annan aina periksi”

Teksti:
Anna.fi

Kansallisaarre, kiekkolegenda ja naisten päiväuni. Karismaattinen Teemu Selänne on saanut suomalaiset sekaisin. Mutta kuka hurmaa Teemun?

Teemu Selänne

Teemu-huuma huipussaan Sotšin olympialaisten jälkeen

Kiiltäväkantisessa kirjassa lukee isoilla kirjaimilla Teemu. Suurempia esittelyjä jääkiekkoilija Teemu Selänne ei tarvitse oman elämäkertansa kanteen.

Vaaleansiniseen kauluspaitaan pukeutunut Teemu istuu kustantajan neuvotteluhuoneessa kirjapinon takana tussi kädessään. Hänen täytyy haastattelun aikana signeerata iso kasa kirjoja valmiiksi kirjan julkaisutilaisuutta varten.

Teemu-huuma on nyt huipussaan. Viime keväänä Sotšin olympialaisten päätyttyä miespuoliset tuttavani kertoivat Facebookissa itkevänsä Teemu Selänteen uran loppumista ja ylistivät viimeisen kerran maajoukkueessa pelannutta Teemua. Teemun hyvästeistä NHL:ssä kirjoitettiin lehdissä monta viikkoa, ja viime syksynä ilmestynyttä Sel8nne-dokumenttielokuvaa kävi katsomassa elokuvateattereissa ennätykselliset 130 000 katsojaa. Se on dokumenttielokuvalle paljon. Teemu on imarreltu huomiosta, mutta silti vähän hämillään.

– On tämä kyllä jännä ilmiö. Vaimoni Sirpa on miettinyt paljon sitä, mistä tämä hypetys johtuu. Tämä on vähän samanlaista kuin 1980-luvun lopulla, kun pelasin Jokereissa. Olympialaisilla on varmaan siihen jokin osansa, mutta kyllä tämä on yllättävää, tähti sanoo.

Teemu asuu Kaliforniassa ja on suurimman osan vuodesta poissa Suomesta. Hän ei ole jäänyt pohtimaan suosiotaan ja on vain onnellinen siitä, ettei fanilaumojen huudot yllä valtameren toiselle puolelle. Hän ei halua kiinnittää niihin liikaa huomiota.

– En ole koskaan itse hypettänyt ketään, joten sellainen tuntuu ihmeelliseltä, enkä osaa samastua faneihin, hän sanoo.

Teemu-kuume on iskenyt myös naisiin. Jääkiekkoilija on  aina killunut seksikkäimpien miesten -listoilla, mutta nyt häneen on kohdistunut huomiota ihan uudella tavalla. Teemu-kirjassa Sirpa sanoo, että Sotšin olympialaisten myötä Teemun ympärillä alkoi pyöriä naisia enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Teemu  väittää senkin olevan yllättävää.

– Ihan oikeasti, en kuule usein olevani naisten päiväunien kohde, hän sanoo.

Teemu hurmaa kaikki, mutta kuka hurmaa Teemun?

Veera-tytär on isän lellikki

Sitä ei tarvitse miettiä kauan. Kun puhe kääntyy Veera-tyttäreen, Teemun hymy leviää korviin saakka.
Teemu ja Sirpa toivoivat kovasti kolmen pojan jälkeen tyttöä ja päättivät noudattaa How to Choose the Sex of Your Baby -opaskirjan ohjeita. Tytön saadakseen ajoituksen piti olla todella tarkkaa, ja pari onnistui siinä.

Suloinen Veera syntyi kuusi vuotta sitten.

– Sirpa on pudistellut päätään, että nyt hän tietää, mitä tarkoittaa, kun joku kietoo sinut pikkusormensa ympärille.

Teemun Ilmari-isä antoi kaikkensa Teemun uran eteen. Hän jopa piti Teemua sylissään pelimatkoilla bussissa, jotta Teemu saisi paremman nukkuma-asennon. Teemu ei ole uransa vuoksi pystynyt samanlaisiin uhrauksiin lastensa puolesta, mutta nyt hänellä on aikaa Veeralle.

– Veera harrastaa tanssia, tennistä, telinevoimistelua, ratsastusta ja jalkapalloa, joten aion alkaa kuljettaa häntä harrastuksiin, hän lupaa.

Veera on muutenkin isänsä lellikki. Kun perhe matkustaa, pojat lentävät turistiluokassa, mutta Veera istuu vanhempiensa kanssa ykkösluokassa. Tyttö on vielä liian pieni istumaan yksin, mutta Teemusta tuntuu, ettei hän raaski laittaa tytärtään koskaan ykkösluokan verhojen toiselle puolelle.

– Kyllä pojat ovat vähän mutisseet asiasta, mutta ymmärtävät, että tytöille on vähän eri säännöt.

Jos Selänteiden perheessä pitää isän pää saada käännettyä, Veera laitetaan asialle.

– Pojatkin pystyvät siihen, mutta Veeralla on omat tehokkaat keinonsa, Teemu sanoo hymyillen.

Isänä Teemu tunnustaa olevansa lepsu.

– Ehkä olen tuntenut jotain omantunnontuskaa, sillä pelireissuilta tullessani en ole viitsinyt olla tiukkana. Sirpa on välillä manannut, että rikon hänen laatimansa rutiinit, kun annan lasten katsoa vielä yhdeltätoista elokuvaa sängyssä popcornia syöden.

– Normaaleissa töissä olevat kaverini tosin sanovat, että olen loppujen lopuksi ollut paljon enemmän kotona kuin he. Jenkeissä tehdään nimittäin pitkiä päiviä ja lomaakin on vain pari viikkoa vuodessa.

Sel8nne-dokumentti oli Sirpalle yllätys

”Tulokasenkat poksahtelee, daamien suut auki loksahtelee Teukka näytti miten sirklataan, tai miten ollaan aina saman Sirpan kaa”, räppiduo JVG räppää kappaleessaan Teemu ja Jari.

Teemu ja Sirpa ovat olleet yhdessä 25 vuotta, joista naimisissa 18 vuotta. Sirpa on kotirouva, joka hoitaa perheen. Teemu kertoo, että moni on kysellyt, miten Sirpa saa ajan kulumaan kotona.

– Olen kysynyt ihmettelijöiltä, että oletteko tosissanne. Meillä on neljä lasta, joista jokainen harrastaa vähintään kolmea lajia. Siihen päälle vielä lasten koulut, kodinhoito ja laskujen maksamiset. Se on kunnioitettava työmäärä. Olenkin miettinyt, miten kahden uraihmisen perheet saavat organisoitua tuon kaiken.

Onko Teemu tähti myös kotona? Vuosi sitten julkaistussa dokumentissa Teemu istuu nojatuolissa ja huutaa: ”Vaimoo, missä kahvii?” Kohtausta puitiin netin keskustelupalstoilla miettimällä, onko Teemu sittenkin sovinisti eikä unelmavävy.

– Se oli suora lainaus Uuno Turhapurosta. En minä sellainen oikeasti ole, muuta kuin joskus hauskalla tavalla, Teemu puolustelee.

Teemu kertoo Sirpan ymmärtävän huumoria ja vakuuttelee, ettei kiusoittelisi vaimoaan, jos tämä ei olisi samalla aaltopituudella.

– Onhan Sirpa  hemmotellut minua, Teemu myöntää.

– Mutta en tahallani käytä häntä hyväkseni. Olen puolisona aika helppo. En vaadi ihmeellisyyksiä ja olen todella sopeutuvainen. Kotitöissä olen ehkä hieman laiska, hän sanoo silmät vilkkuen.

Keväällä Teemu kertoi Me Naisten haastattelussa, että heidän pitkän liittonsa salaisuus on hyvässä seksissä. Nyt Teemu sanoo, että heidän parisuhteensa salaisuus on siinä, että he puhuvat paljon.

– Kerromme toisillemme kaiken, välillämme ei ole salaisuuksia.

Teemu-kirjassa Sirpa kertoo, että ihan joka kerta tämä puhuminen ei ole mennyt putkeen. Esimerkiksi Sel8nne-dokumentista Teemu ei ollut muistanut kertoa etukäteen. Olimme lentämässä valtameren yli kesäksi Suomeen, kun Teemu ilmoitti puoli tuntia ennen laskua, että musta muuten varmaan tehdään leffa, ja meitä vastassa on lentokentällä kuvausryhmä. Olisi ollut kiva valmistautua siihen vähän paremmin.

Menestyvän urheilijan täytyy olla itsekäs

Kansallissankari ja kiekkolegenda. Sellaisena Teemua pidetään, eikä  hänestä ennen elämäkerran julkaisemista ole kirjoitettu juurikaan mitään kielteistä.

– Olen pyrkinyt elämään siten, ettei minun tarvitsisi lukea itsestäni mitään tyhmiä juttuja. Se on oikeastaan kasvatukseni ansiota. Vanhempani opettivat aina, että kun kohtelen ihmisiä hyvin, he kohtelevat minua hyvin, Teemu sanoo.

Kirjassa läheiset kuitenkin puhuvat kiekkolegendasta kriittisestikin. Kaksoisveli Paavo vertaa Teemua jopa despoottiin.
Jos asiat eivät mene hänen haluamallaan tavalla, ongelmatapaukset suljetaan pois lähipiiristä. Ja tämä koskee usein myös kaverien vaimoja tai tyttöystäviä. Jos ne eivät miellytä, koko paketti siirretään syrjään.

Kun Teemu kuulee sitaatin, hän purskahtaa nauruun.

– Oma broidi nyt voi sanoa vähän kovemmin.

Vaikka Teemu ei ole kaikesta samaa mieltä, kriittiset kommentit  ovat saaneet jäädä kirjaan.

– En minä halua olla mikään kiiltokuva, ja kyllä niissä sanomisissa oli ehkä jotain tottakin.
Itsekkyyttä Teemu tunnustaa vain asioissa, joissa ura on ollut pakko laittaa kaiken muun edelle.

– Jokaisen menestyvän urheilijan täytyy olla monella tapaa itsekäs. Se on asia, joka on oman perheeni vuoksi usein harmittanut. Lapset ovat halunneet lähteä lomalle tai Disneylandiin, mutta olen joutunut kieltäytymään tulevien pelien vuoksi. Huipulle ei ole kuitenkaan oikotietä, ja ilman itsekkyyttä hommasta ei tule yhtään mitään.

– Mutta että itsevaltias. Sitä en ole, mutta jotain vastaavaa ehkä joskus.

Vieroitusoireita peleistä

Tällä viikolla alkaa NHL:n harjoitusleiri. Siellä ei enää nähdä Teemua. Eikä hän liity Jokereihinkaan, vaikka osa hänestä haluaisi edelleen sitoa luistimet jalkaan. Nyt on aika omistautua perheelle: vanhin poika viettää viimeistä vuottaan kotona ennen collegen alkua. Teemu ei osaa vielä sanoa, miltä uran lopettaminen tuntuu, koska syyskuun alku olisi normaalisti vielä kesälomaa.

– Kun pelit alkavat, minulle tulee varmasti vieroitusoireita.

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä avoinna, ja nyt Teemu haluaa vetää hetken henkeä ja elää aikataulutonta elämää.

Huippu-urheilijalle uran loppuminen voi olla vaikeaa, kun yhtäkkiä ei olekaan treeniohjelmaa ja kisakalenteria kertomassa, mitä pitää tehdä.  Teemu ei kuitenkaan usko, että elämä lähtisi nyt raiteiltaan.

Häntä ei myöskään pelota, että  fanilaumat hiljenevät.

– Mietin koko asiaa hyvin vähän. Olen aina vain halunnut olla hyvä jääkiekkoilija, ja kaikki muu on tullut sitten siinä sivussa.
Kirjapino on signeerattu, ja Teemu painaa viimeisen kiiltävän kannen kiinni.

– Peliuran lopettaneet kaverini ovat sanoneet, että menee seitsemän vuotta, minkä jälkeen kukaan ei enää muista minua, hän sanoo.
Ehkä Teemu Selännekin voi silloin elää kuten kuka tahansa tavallinen ihminen.

Kursivoidut lainaukset Ari Mennanderin Teemu-kirjasta (Otava 2014). 

Teksti: Elisa Hurtig
Kuvat: Pekka Holmström / Otavamedia
Anna 39/2014

 

Lue myös: 

Vauvansa isän kanssa yhteen palannut Manuela Bosco: ”On ihanaa jakaa tämä onni toisen kanssa”

Anu Sinisalo: ”Olen haastava kumppani

Maria Veitola: ”Meillä oli kanttia heittäytyä suhteeseen” 

X