Ihmiset

Kotiliesi: Päätoimittajan ratkaisevat sanat sinetöivät muotikuvaaja Marica Rosengårdin uran

Marica Rosengårdilla oli vaikeuksia päästä valokuvamalliksi, mutta hänen uransa muotikuvaajana lähti käyntiin vauhdikkaasti, kirjoittaa Kotiliesi.

Teksti:
Toimitus
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Marica Rosengård on tunnettu suomalainen muotivalokuvaaja. © Tiia Ahjotuli

Marica Rosengårdilla oli vaikeuksia päästä valokuvamalliksi, mutta hänen uransa muotikuvaajana lähti käyntiin vauhdikkaasti, kirjoittaa Kotiliesi.

Marica Rosengård kertoo Kotilieden haastattelussa uratarinansa valokuvamallista tunnetuksi muotikuvaajaksi. Hänen tarinansa alkaa Pohjanmaalta, Pietarsaaresta, missä hän vietti lapsuutensa.

Jo lapsena Marica kiinnostui pukeutumisesta ja vaatteista, pukeutuen mummolan vintillä säilytettyihin vanhoihin vaatteisiin ja ommellen vaatteita kavereilleen.

”Teini-iässä minulla oli Reiman keltainen enstex-kankainen maksitakki, jonka helmassa oli tekokarvareunus”, Marica kertoo.

Valokuvausta Marica alkoi harrastaa koululaisena isoveljeltä lainatulla kameralla.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Marica muutti Helsinkiin ja pyrki malliksi, mutta mallinura ei lähtenyt liikkeelle. Hän aloitti Helsingissä journalistiikan opinnot, kunnes lopulta tärppäsi. 23-vuotias Marica sai kutsun malliksi Pariisiin. Opinnot jäivät.

”Tein ulkomailla töitä ihan kivasti. Totta kai olisin halunnut työskennellä Voguelle tai Ellelle, mutta niihin en koskaan päässyt. Silti töitä riitti. Asuin vuoroin Pariisissa, Milanossa, Tokiossa, Lontoossa ja Ateenassa. Hampurissakin olin jonkin aikaa”, Marica kertoo Kotiliedessä.

Ulkomailla ammattitaito myös kasvoi. Kun Marica 1990-luvun alussa palasi kotimaahan, hänestä tuli Suomen työllistetyimpiä malleja. Eräs tavaratalo maksoi kuukausittain siitä, ettei hän tehnyt muiden tavaratalojen mainoskuvauksia.

Mallintöiden ohessa Rosengård räpsi kuvia mallikavereistaan, jotka liittivät kuvat esittelykansioihinsa. Kun mallinura oli vielä hyvässä vauhdissa, Rosengård sai myös ensimmäisen kuvauskeikkansa.

Ensimmäisen kuvauskeikkansa Marica teki City-lehdelle 1980-luvun puolivälin jälkeen. ”Moitin päätoimittaja Kari Kivelälle lehden muotijuttuja. Hän sanoi, että tee itse parempi.”

Marica teki jutun lomareissullansa New Yorkissa, jonne hän lähti ystävänsä, valokuvamalli Maarit Oravalan kanssa.

Muodin kuvaamisesta tuli Marican erikoisala. Siihen loppuivat myös lomamatkat. Seuraavilla matkoillaan yrittäjä on tehnyt aina myös töitä.

Lue koko Marica Rosengårdin haastattelu verkosta tai uusimmasta Kotilieden numerosta 13/2024.

X