Kuninkaalliset

Kruununprinsessa Victorian ja kuningatar Silvian suhde on kokenut myrskyjä

Ruotsin kruununprinsessa Victorian tärkein tukija hänen kuningatarkoulussaan on ollut äiti: kuningatar Silvia. Mutta onko tämä siirtänyt tajuamattaan myös omia paineitaan tyttärelleen? Yhdessä he ovat silti selvinneet niin Victorian sairastumisesta kuin skandaalistakin, joka koetteli koko perheen välisiä suhteita.

Teksti:
Riikka Forsström
Kuvat:
Aop

Kuningatar Silvia yksivuotiaan esikoisensa Victorian kanssa 1978, sekä Victoria ja yksivuotias Estelle-tytär kesällä 2013.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian tärkein tukija hänen kuningatarkoulussaan on ollut äiti: kuningatar Silvia. Mutta onko tämä siirtänyt tajuamattaan myös omia paineitaan tyttärelleen? Yhdessä he ovat silti selvinneet niin Victorian sairastumisesta kuin skandaalistakin, joka koetteli koko perheen välisiä suhteita.

Kun 20-vuotias Ruotsin kruununprinsessa Victoria katsoi itseään peilistä, hän ei pitänyt näkemästään: posket näyttivät liian pyöreiltä.

Ruotsalaisessa viihdelehdessäkin oli juuri kirjoitettu, että ”hän näytti siltä kuin olisi syönyt liian paljon hampurilaisia”. Victorian äiti, kuningatar Silvia, taas keräsi julkisia kehuja kauneudestaan: hän näytti aina huolitellulta, edustavalta ja hyvin hoikalta.

”Ehkä voisit laihduttaa hieman”, kuningatar Silvian huhutaan kerran sanoneen pyöreyttään tuskailleelle tyttärelleen.

Ehkä äidin lempeäksi tarkoitettu kehotus ja ruotsalaislehden sanat soivat Victorian mielessä hänen lähtiessään vuonna 1996 kieliopintojen takia Ranskan Angersiin, sillä palatessaan sieltä Ruotsiin aikaisemmin normaalipainoinen, terveen näköinen nuori nainen oli laihtunut luurankomaisen laihaksi.

Marraskuussa 1997 Tukholman Grand Hotellissa pidetyissä, vuosittain järjestettävissä Innocence-ritarikunnan seurapiiritanssiaisissa totuus paljastui koko maailmalle: Victoria oli sairastunut. Kaunis juhlavaate roikkui hänen yllään paljastaen tikkumaisen laihat käsivarret. Hovin oli julkaistava virallinen tiedote: ”Kruununprinsessa sairastaa anoreksiaa.”

Victorian huolestuttavan laiha olemus sai selityksen loppuvuodesta 1997: hän oli sairastunut anoreksiaan.
Victorian huolestuttavan laiha olemus sai selityksen loppuvuodesta 1997: hän oli sairastunut anoreksiaan.

Velvollisuuksien rytmittämä elämä

Vaaleaan peruukkiin naamioitunut Silvia pujahti Tukholman kuninkaanlinnasta ulos heinäkuun 14. päivä vuonna 1977.

Harhautus onnistui, sillä kukaan linnan edustalla päivystäneistä kuvaajista ja toimittajista ei ollut kiinnostunut mustan auton takapenkillä istuvasta vaaleasta naisesta. Vielä samana iltana syntyi ihastuttava pikku prinsessa, Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte.

Näin alkoi Victorian ja Silvian yhteinen taival kohta 39 vuotta sitten Christina Magnergård Bjersin kuningattaresta kirjoittaman teoksen mukaan.

Vaikka Victoria on kuningasperheen esikoinen, hänen kaksi vuotta nuorempi pikkuveljensä Carl Philip syrjäytti isosiskonsa kruununperimysjärjestyksessä. 1980 lakia muutettiin kuitenkin takautuvasti niin, että kuningasperheen miespuolisilla jälkeläisillä ei ollut enää etuoikeutta kruunuun ja Victoriasta tuli kruununperillinen. Isä, kuningas Kaarle Kustaa, vastusti lainmuutosta. Hänen mielestään hallitsijan tehtävät olivat liian raskaita naiselle.

Perhe asui Tukholman kuninkaanlinnassa kuopuksen, prinsessa Madeleinen, syntymään asti ja muutti luonnonkauniiseen ympäristöön Drottningholmin linnaan 1982.

Sisarusten hoito uskottiin pitkälti lastenhoitajien vastuulle, sillä Silvia ja Kaarle Kustaa olivat lähes aina töissä. Vaikka Victorialla on isänsä kanssa erityislaatuinen suhde, seuraahan Victoria Kaarle Kustaata valtaistuimelle, hän on hyvin läheinen myös äitinsä kanssa:

”Äiti on mainio, hän opetti minulle sen, mikä nyt on itsestäänselvyys, että elämä on juuri niin hauskaa kuin miksi sen itse tekee”, kruununprinsessa sanoo Alice Bahin ja Elisabeth Tarras-Wahlbergin hänestä kirjoittamassa teoksessa.

Velvollisuudet rytmittivät Victorian elämää nuoresta pitäen. Hän alkoi edustaa vanhempiensa rinnalla 15-vuotiaana. 18 vuotta täytettyään hän joutui pitämään ensimmäisen virallisen puheensa hallituksen edessä. Lukihäiriöstä kärsivää nuorta naista puheen pitäminen jännitti kuukausikausia etukäteen.

Victorian konfirmaatiota juhlittiin 1992. Kuvassa Madeleinen ja Silvian vieressä Alankomaiden silloinen hallitsija, kuningatar Beatrix.
Victorian konfirmaatiota juhlittiin 1992. Kuvassa Madeleinen ja Silvian vieressä Alankomaiden silloinen hallitsija, kuningatar Beatrix.

Kunnianhimo ja perfektionismi yhdistää äitiä ja tytärtä

Valtavat suorituspaineet ovat varmasti olleet tärkein syy Victorian sairastumiseen. Victoriaa ja Silviaa yhdistää perfektionismi, molemmat ovat todella kunnianhimoisia. Vain täydellinen on heille kyllin hyvää.

Oliko Silvia-äidillä siis myös osuutta tyttärensä kokemaan stressiin ja anoreksiaan? Oliko hän tajuamattaan siirtänyt ulkonäköpaineitaan tyttärelleen? Kuningatar tunnetaan naisena, joka on hyvin tietoinen kauneudestaan ja sen herättämästä julkisesta huomiosta. Silvian väitetään tarkkailevan hysteerisesti painoaan ja turvautuneen kauneusleikkauksiin ikuista nuoruutta etsiessään.

Oma osuutensa Victorian kokemiin paineisiin on ollut sillä, että hänen elämänsä ei ole koskaan ollut samanlaista kuin muiden ruotsalaislasten. Vaikka Victoria saikin käydä tavallisia kouluja, hänen kasvatuksensa tähtäsi pienestä pitäen tulevaan kuningattaren rooliin. Victorian oli puhuttava kauniisti, vilkutettava ja hymyiltävä tuntemattomille ihmisille.

Ainoa paikka maailmassa lapsuusvuosina, jossa Victoria sai tuntea olevansa kuten kuka tahansa nuori, oli kuninkaallisen perheen kesäparatiisi Solliden Öölannissa. Siellä hän sai rauhassa hoitaa eläimiä, kalastaa ja poimia marjoja.

Tammikuussa 1998 Victoria lensi Yhdysvaltoihin opiskellakseen Yalen yliopistossa historiaa ja valtiotieteitä. Samalla hän pääsi Yhdysvalloissa terapiaan, jossa hän saattoi rauhassa keskustella ongelmistaan. Hänen toipumisensa lähti vähitellen käyntiin. Julkisuuteen palasi terveen näköinen, normaalipainoinen prinsessa.

Äiti on paras opettaja

Oma perhe ymmärtää parhaiten niitä haasteita, joita Victoria kruununprinsessan roolissa kokee. Victoria onkin sanonut Bahin ja Tarras-Wahlbergin hänestä kirjoittamassa teoksessa: ”Äiti on ollut tärkein opettajani kuningatarkoulussa.”

Silvia on kertonut Victorialle omista kokemuksistaan ja niistä vaikeuksista, joita hän itse joutui kohtaamaan avioiduttuaan Kaarle Kustaan kanssa Tukholman Suurkirkossa 1976 ja muutettuaan Ruotsiin. Vieras kulttuuri ja kieli aiheuttivat saksalais-brasilialaista syntyperää olevalle kaunottarelle alkuun ongelmia.

Avioituessaan Silvia sai saman tien harteilleen kuningattaren viitan, koska Kaarle Kustaa oli noussut valtaisuimelle kolme vuotta aikaisemmin vain 27-vuotiaana. Nuoren parin vastuu oli valtava. Äitinä ja kuningattarena Silvia ymmärtää hyvin, kuinka valtavan paineen alla Victoria joutuu elämään.

Silvia ja Kaarle Kustaa eivät uskoneet Vicktorian ja Danielin suhteeseen

Victorian ja Silvian kemiat eivät kohdanneet lainkaan yhdessä asiassa. Expressen-lehden hovireportteri Johan T. Lindwall kertoo kirjassaan Victoria – Prinsessa och mamma (2012), että Silvia ei ollut ollenkaan hyvillään siitä, että Victoria alkoi seurustella kuntovalmentajansa Daniel Westlingin kanssa keväällä 2002.

Silvian mielestä tavalliseen perheeseen syntynyt, englantia huonosti taitava ja sosiaalisissa kuvioissa kömpelö Daniel ei sopinut tulevan kuningattaren puolisoksi. Kuningatar kertoi ystävilleen, ettei uskonut suhteen kestävän pitkään. Kaarle Kustaa oli asiasta samaa mieltä.

Silvia tuntui tyystin unohtaneen, että oli kerran ollut aivan samassa tilanteessa kuin Daniel: tavallinen ihminen, johon kruunupää rakastui.

Kuinka erilaisen miesvalinnan Victoria ja Silvia ovat tehneetkään! On epäilty, että Silvia ei ollut umpirakastunut astellessaan alttarille, vaan hän ajatteli järkevästi, että elämä kuninkaan puolisona toisi valtaa ja vaurautta. Victoria sen sijaan valitsi elämänkumppaninsa puhtaasti rakkaudesta.

Vanhempien kielteinen asenne Danielia kohtaan oli Victorialle hyvin stressaavaa. Hän ei saanut vanhempiaan ymmärtämään tunteidensa vakavuutta. Victoria piti kuitenkin päänsä, ja hänen ja Danielin kahdeksan vuotta kestänyt romanssi sinetöitiin romanttisilla häillä kesällä 2010.

Victorian hääriemua varjostivat kuitenkin murheet. Madeleinen kihlaus juristi Jonas Bergströmin kanssa kariutui miehen uskottomuuteen, ja myös pikkuveli Carl Philipin rakkaustarina Emma Pernaldin kanssa oli päättynyt. Mutta vielä pahempaa oli tulossa.

Kuninkaallinen perhe ei ollut ensin lainkaan innostunut Victorian tulevasta aviomiehestä, kuntovalmentaja Daniel Westlingistä. 2004 he olivat seurustelleet kaksi vuotta.
Kuninkaallinen perhe ei ollut ensin lainkaan innostunut Victorian tulevasta aviomiehestä, kuntovalmentaja Daniel Westlingistä. 2004 he olivat seurustelleet kaksi vuotta.

Kuninkaan seksijuhlien aiheuttama skandaali asetti Victorian ikävään välikäteen

Perheen välisiä suhteita koeteltiin marraskuussa 2010. Silloin lehdistössä räjähti uutispommi: Kaarle Kustaa oli viettänyt kaveriporukkansa kanssa seksijuhlia, joihin oli kutsuttu viihdyttäjiksi nuoria tyttöjä. Kuninkaan mokailuista julkaistiin paljastuskirja, jonka ilmestymisen jälkeen Silvia voi todella huonosti.

Euroopan kuninkaallisista kirjan kirjoittaneen The Sunday Times -lehden toimittajan Peter Conradin mukaan Silvia tiesi, että hänen miehellään oli ollut jo 1990-luvulla suhde nigerialaista syntyperää olevan näyttelijän Camilla Henemarkin kanssa. Silvia halusi silti pitää onnellisen liiton kulisseja pystyssä hinnalla millä hyvänsä.

Skandaalin aikana Victoria joutui vaikeaan välikäteen, kun hänen ihailemastaan isästä paljastui hänelle täysin vieras puoli. Julkisesti Victoria esiintyi isänsä rinnalla hymyillen, mutta yksityisesti hän oli suurena tukena ennen kaikkea äidilleen, jonka vaalimat kulissit olivat sortuneet julkisesti.

Kuningasparin liitto kesti julkisen häpeän, ja nyt kuninkaallisella perheellä on takanaan pitkä seesteinen ajanjakso. Victorian ja prinssi Danielin hartaasti toivoma esikoinen, prinsessa Estelle, syntyi helmikuussa 2012.

Vihdoinkin Victoria voi jakaa Silvian kanssa kokemuksia siitä, millaista on olla äiti. Silvia on korostanut, miten paljon hän nauttii isoäidin roolistaan, vaikka sureekin sitä, ettei ehdi olla lastenlastensa kanssa niin paljon kuin haluaisi.

Myös Victorian sisarukset ovat löytäneet onnensa: Madeleine ja hänen aviopuolisonsa Christopher O´Neill ovat prinsessa Leonoren ja pikkuprinssi Nicolaksen vanhempia. Carl Philip avioitui viime kesänä Sofiansa kanssa.

Kruunupään suhteellisen tavallinen elämä

Victorian koulutus kuningattareksi alkaa olla valmis. Hän on Ruotsin kuningashuoneen suosituin jäsen. 2013 tehdyn mielipidemittauksen mukaan 60 prosenttia ruotsalaisista haluaisi Kaarle Kustaan luopuvan kruunusta seuraavan 10 vuoden aikana Victorian hyväksi. 69-vuotiaalla Kaarle Kustaalla ei kuitenkaan ole aikomustakaan luopua vallasta. Hän haluaa hallita niin kauan kuin pää toimii ja terveyttä riittää.

Silviankin mielestä on tärkeää, että Victoria saa nauttia perhe-elämästä vielä, kun Estelle on pieni.

”On varsin rasittavaa olla kovin paljon huomion keskiössä ja pienen lapsen vanhempi”, Silvia kommentoi STT:lle helmikuussa.

Victoria täyttää 14. heinäkuuta 39 vuotta. Victorian toive toteutui, kun Estelle sai pikkuveljen prinssi Oscarin synnyttyä 2.3.2016.

”Victoria on sanonut julkisesti, että rakastaa äitiyttä ja haluaa suuren perheen”, Aftonbladet-lehden hovitoimittaja Jenny Alexandersson on kertonut.

Enää Victoria ei koe asemaansa kruununprinsessana raskaana ja synkkänä velvollisuutena. Tervehdyttyään anoreksiasta ja toteutettuaan unelmansa omasta perheestä hän tajusi, että hän voisi olla samanaikaisesti sekä Ruotsin tuleva kuningatar että Victoria, suhteellisen tavallinen ihminen, jolle on suotu poikkeuksellinen tehtävä maailmassa.

Vaikka edustusvelvollisuudet pitävätkin Victorian kiireisenä, kruununprinsessa viettää perheineen suhteellisen tavallista elämää. Kaikki palaset ovat loksahtaneet paikoilleen: Victoria on valmis valtaistuimelle.

Lähteet: Barbro Hultman: I den kungliga kulissen. En hovreporters betraktelser (2014), Johan T. Lindwall: Victoria – Prinsessa och mamma (2012), Peter Conradi: Kungligt: Europas kungahus – släktbanden, makten (2011), Elina Koivunen: Kuninkaalliset – Valtaa ja vallattomuutta (2014), Alice Bah & Elisabeth Tarras-Wahlberg: Kruununprinsessa Victoria (suom. Laura Jänisniemi, Helmi Kustannus 2004), Christina Magnergård Bjers & Ewa-Marie Rundquist: Kuningatar Silvia (suom. Pirjo Leppänen, Helmi Kustannus 2003), Catarina Hurtig: Todelliset prinsessat (suom. Päivi Kivelä, Otava 2007).

Lue myös:

Prinsessa Victorialla jo älytön määrä kummilapsia – Arvaisitko, monta?

Miksi prinsessa Victoria on Ruotsin suosituin äiti? Nämä 3 syytä yllättävät

Silvian ja Kaarle Kustaan liitto kesti seksiskandaalit – Tämän takia avioero ei ollut vaihtoehto Silvialle

Syö kuin Victoria, Kate ja Madde – Kokeile prinsessadieettiä

X