Mikko Paasi
Mikko Paasi kertoo menneisyydestään avoimesti.
Ihmiset

Mikko Paasi kertoo Seurassa, miten hänen oma menneisyytensä vaikutti Thaimaan sukellusoperaatioon: ”Ilman vahingonlaukausta en olisi ylipäätään mennyt luolaan”

Sukeltaja Mikko Paasi pelasti Thaimaan luolaoperaatiossa lapsia. Siihen hänet ajoi ainakin osittain hänen oma historiansa, Paasi kertoo Seura-lehdessä.
Teksti: Anna.fi Kuvat: Tommi Tuomi / Otavamedia

Sukeltaja Mikko Paasi, 43, kertoo uudessa Seura-lehdessä osallistumisestaan 12 lapsen pelastusoperaation Pohjois-Thaimaan luolastossa. Hän oli yksi niistä sukeltajista, jotka lopulta kuljettivat luolastoon jumiin jääneet pojat turvaan vuoren sisästä.

Operaatio oli äärimmäisen vaarallinen, ja sitä seurasi koko maailma.

”Mitä pidemmälle luolassa eteni, sitä hirveämpää oli miettiä, missä oikeastaan oli. Oli pakko keskittyä ainoastaan edessä olevaan köydenpätkään ja ajatella poikia, jotka istuivat yhdeksännen kammion kallionkielekkeellä odottamassa meitä”, Paasi kuvailee lehdessä.

Oli kuitenkin eräs asia Paasin omassa menneisyydessä, mikä kannusti häntä jatkamaan: hänen itsensä tammikuussa 1991 ampuma vahingonlaukaus. Se tappoi Paasin ystävän Joden.

”Hän oli jollain tavalla mukanani. Sain siitä voimaa mennä eteenpäin. Ilman vahingonlaukausta en olisi ylipäätään mennyt luolaan”, Paasi sanoo lehdessä.

Illanvietto loppui kuolemaan

Mikko Paasin elämästä ja kokemuksista luolapelastusoperaatiossa julkaistiin marraskuun alussa Johanna Elomaan kirja Sukellus valoon (Otava). Kirjassa käsitellään myös Joden kuolemaa.

Paasi kuvailee kuolemaan päättyneen illan tapahtumia kirjassa tiivistettynä näin:

16-vuotias Paasi istui kavereidensa kanssa iltaa Kontulassa nuorisotilassa kotiviiniä juoden. Porukkaan kuului myös 19-vuotias Jode, jota Paasi ihaili. Puoli yhdeksän aikaan poikajoukko siirtyi bussipysäkille tarkoituksenaan mennä läheiseen ostoskeskukseen.

Matkalla pysäkille Jode pyysi metsästystä harrastavaa Paasia hakemaan kotoaan käsiaseen. Paasi haki aseen ja latasi siihen kaksi patruunaa. Bussissa pojat valloittivat taka-osan. Paasi istui takapenkillä ja Jode hänen edessään. Kun Jode pyysi asetta nähdäkseen, Paasi ojensi sen, ladattuna ja varmistamattomana. Ase laukesi ja luoti osui Jodeen kuolettavasti.

Siitä asti Paasi on kantanut mukanaan syyllisyyttä. Törkeästä kuolemantuottamuksesta annettu tuomio ei vähentänyt sitä lainkaan.

”Mikään ei hyvitä tekoani. Voin vain ajatella, että siitä on lopulta syntynyt jotain hyvääkin, kun olen lähtenyt auttamaan muita”, Paasi sanoo lehdessä.

Lue lisää uusimmasta Seurasta!

X