Ihmiset

Nairobin slummissa teiniraskauksien määrä kasvaa huolestuttavasti – tuore äiti Zippy, 18, ja esikoistaan odottavat Sharon ja Jennifer kertovat tarinansa

Keniassa yli 13 000 tyttöä jättää koulun kesken raskaaksi tultuaan. Tuore äiti Zippy sekä esikoistaan odottavat Sharon ja Jennifer eivät aio päätyä luvuiksi tilastoihin. Tapasimme nuoret tytöt Nairobin slummissa.

Teksti:
Jenni Petäjä
Kuvat:
Georgina Smith

Nuori äiti Zippy mentoroi teinityttöjä Kiberan slummissa. Hän luennoi heille muun muassa koulutuksen merkityksestä.

Keniassa yli 13 000 tyttöä jättää koulun kesken raskaaksi tultuaan. Tuore äiti Zippy sekä esikoistaan odottavat Sharon ja Jennifer eivät aio päätyä luvuiksi tilastoihin. Tapasimme nuoret tytöt Nairobin slummissa.

Kenialainen Sharon on 14-vuotias ja neljännellä kuulla raskaana. Hän puhuu hiljaisella äänellä ja pitää vastaukset lyhyinä. Vihreän takkinsa hän on asetellut vatsan päälle niin, ettei mahdollista kumpua erota.

Vauvasta Sharon ei haluaisi puhua, mutta koulusta jutellessaan hän innostuu.

– Tykkäsin koulusta tosi paljon! Lempiaineitani olivat luonnontieteet, kuten biologia ja kemia.

Juuri nyt hän ei käy koulua, sillä kirurgin ammatista haaveilleesta tytöstä on tulossa äiti.

Miltä se hänestä tuntuu? Sharon siirtää katseensa pöydällä lepääviin käsiinsä, hieraisee sormiaan ja empii hetken vastausta. Lopulta hän vastaa lyhyesti katse alas painettuna.

– Sen ajattelu on epämukavaa.

14-vuotias Sharon rakastaa laulamista. Hänen idolinsa on ensimmäinen kenialainen Oscar-voittaja, näyttelijä Lupita Nyong’o.

Teiniäitien määrä on kasvussa

Keniassa viidennes 15–19-vuotiaista tytöistä on joko raskaana tai jo äiti. Luvut ovat olleet samansuuntaisia jo 20 viime vuoden ajan, mutta Nairobin Kiberassa, Kenian suurimmassa slummissa työskentelevien ihmisoikeusjärjestöjen edustajien arvion mukaan luvut ovat huolestuttavassa nousussa.

Afrikkalaisen Amref-järjestön ylläpitämällä terveysklinikalla työskentelevä sairaanhoitaja Alice Akinyi Gori kertoo, että klinikalla käy nyt enemmän raskaana olevia alaikäisiä kuin ennen koronapandemiaa.

– Aiemmin raskaana olevia nuoria tyttöjä hakeutui klinikallemme vain tiettyinä aikoina vuodessa, yleensä koululomien jälkeen, mutta nyt heitä on asiakkaina useampi joka kuukausi.

Kenian lain mukaan aikuinen syyllistyy rikokseen, jos harrastaa seksiä alaikäisen kanssa, mutta kaikki eivät koskaan joudu vastuuseen teoistaan.

– Tavoitteemme on, että jokainen alaikäisen raskaaksi saattanut aikuinen mies joutuisi oikeuden eteen, sanoo Michael Gitere, joka vetää Plan International Kenian tyttöjen vahvistumista yhteiskunnassa tukevaa She leads -projektia.

Kibera-slummin kattoja Nairobissa
Afrikan suurimpiin kuuluva slummi, Kibera, sijaitsee Kenian pääkaupungissa Nairobissa, keskustan ja kansallispuiston välissä.

”Tyttöjen pitäisi itse saada päättää tulevaisuudestaan”

Köyhyys on yksi suurimmista syistä teiniraskauksien taustalla. Maailmanpankki raportoi loppuvuodesta 2020, että pandemian aiheuttama talouskurimus on sysännyt kaksi miljoonaa uutta ihmistä köyhyyteen Keniassa. Vanhempien työttömyys ja rahahuolet näkyvät Kiberan terveysklinikalla.

– Vanhemmat saattavat kehottaa lapsia hankkimaan rahaa ruokaan. Lapset sitten käyttävät mitä keinoja keksivät. Joskus he myyvät seksiä rahaa vastaan, Alice Akinyi Gori kertoo.

Myös patriarkaalinen yhteiskunta ja seksuaali- ja terveysvalistuksen vähäisyys lisäävät teiniraskauksien riskiä.

– Kenialaisessa kulttuurissa seksi on tabu. Jos siitä ei puhuta kotona eikä koulussa ole seksivalistusta, miten voit nuorena tietää, kuinka suojautua epätoivotulta raskaudelta? Michael Gitere kysyy.

Kapeine kujineen ja sokkeloineen Kibera on kuin valtava labyrintti.

Haasteena on myös nuorisolle suunnattujen seksuaali- ja ehkäisypalveluiden puute. Keniassa alle 18-vuotias ei voi saada ehkäisypillereitä käyttöönsä ilman vanhempien­sa lupaa.

Siksi valtaosa, noin 60 prosenttia, kenialaisten 15–19-vuotiaiden tyttöjen raskauksista ei ole suunniteltuja.

– Yksikin ei-toivottu raskaus on liikaa. Tyttöjen pitäisi itse saada päättää tulevaisuudestaan, Michael Gitere sanoo.

Sharon joutui muuttamaan turvataloon

Kun Nairobin keskustan kiiltävät pilvenpiirtäjät, vartioidut kerrostalot ja päällystetyt tiet jäävät taa, tietää olevansa perillä Kiberan slummissa.

Maisema on karu. Asunnot on koottu metallista ja maa-aineksesta, kaupat, räätälit ja kampaamot kököttävät vieri vieressä, puita ei näy missään ja joenpenkat tulvivat muovijätettä.

Slummin 250 000 ihmistä on sullottu 2,5 neliökilometrin, noin Suomenlinnan kokoiselle alueelle. Kaupunginosalla tuntuu olevan omat sääntönsä: Autot puikkelehtivat kapeilla teillä moottoripyörien, ihmisten ja koirien seassa. Maskeja ei katukuvassa juuri näy, vaikka Keniassa on julkisilla paikoilla maskipakko.

Sokkeloisten katujen keskellä sijaitsee pieni, kahden huoneen turvatalo, jossa majoitetaan väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita tyttöjä ja naisia. Siellä asuu myös Sharon, joka muutti turvataloon muutama päivä sitten. Kun tieto raskaudesta tuli julki, lapsen isän ystävät alkoivat uhkailla Sharonia eikä hänen ollut enää turvallista asua kodissaan.

– Lapsen isä on suosittu täällä Kiberassa. Olimme aluksi vain kavereita, mutta sitten hän pyysi minua tyttöystäväkseen. Tykkäsin hänestä, Sharon kertoo.

Raskaus tuli hänelle yllätyksenä, vaikka ehkäisyä ei suhteessa käytettykään.

– Sain tietää olevani raskaana vasta kun hakeuduin terveysklinikalle huonovointisuuden vuoksi.

Turvatalo on väliaikainen ratkaisu. Sharonin perhe miettii vielä, mitä tehdä: sopivatko he miehen kanssa korvauksista, lähetetäänkö Sharon maaseudulle sukulaisten luo – vai tekevätkö he miehestä rikosilmoituksen.

Häpeä voi johtaa epätoivoisiin tekoihin

Keniassa nuoren tytön raskaus voi olla valtava häpeä perheelle. Välttyäkseen yhteisön arvostelulta vanhemmat saattavat päätyä epätoivoisiin tekoihin.

– Joskus vanhemmat ratkaisevat asian naittamalla tytön hänet raskaaksi saattaneelle miehelle tai jollekulle muulle vanhemmalle miehelle. Pakkoavioliitoissa saattaa olla väkivaltaa, ja niistä voi seurata psyykkisiä ongelmia tytöille, Alice Akinyi Gori kuvailee.

Perhe voi myös lähettää tytön maaseudulle sukulaisten luo. Joskus vanhemmat saattavat hylätä tytön kokonaan, jos heillä ei ole mahdollisuuksia ruokkia yhtä uutta suuta.

Ellei äidin henki ole uhattuna, abortti on Keniassa laiton. Puoskareiden suorittamat abortit voivat olla tytöille hengenvaarallisia, mutta Alice tietää niitä tehtävän.

– Tytöt voivat ostaa puoskarilta lääkkeen, jota ei ole tarkoitettu aborttiin, mutta lääkkeen sivuvaikutus voi päättää raskauden.

Joskus asiasta sovitaan rahalla. Välttääkseen syytteen ja mahdollisen vankilatuomion alaikäisten kanssa seksiä harrastaneet miehet maksavat tyttöjen perheet hiljaisiksi. Rahoilla perhe pystyy elättämään uuden lapsen.

18-vuotias Zippy on saanut tukea: ”Nyt pystyn pitämään puoleni”

Tiettyyn osaan Kiberaa ei pääse autolla. Kadut muuttuvat kujiksi ja kujat sokkelomaiseksi labyrintiksi. Siellä, slummin ytimessä sijaitsee 18-vuotiaan Zippyn koti, jonka hän jakaa pienen vauvansa, yksinhuoltajaäitinsä ja neljän sisaruksensa kesken. Koti kattaa yhden huoneen. Ikkunoita ei ole, ainoa valo tulee avonaisesta oviaukosta. Leveä parvisänky vie yhden seinän, toiselle on koottu vesikannuja, kolmannelle pöytä ja kaasukeitin.

Kannuja vedenhakua varten.
Zippyn kodissa ei ole vesipistettä. Vesi kannetaan kotiin keltaisilla kannuilla slummin yhteisistä vesipisteistä.

Jos Kiberan slummiyhteisössä teiniraskaus on häpeällinen, sitä on myös hiv-tartunta. Zippy sai tietää olevansa hiv-positiivinen 10-vuotiaana.

– Muistan itkeneeni, kun ystäväni juoksivat minua karkuun ja hylkäsivät minut, hän kertoo.

Viime vuonna hän tuli raskaaksi tuoreen suhteen alkumetreillä.

– Minulla on ollut vaikeaa, ja olen ollut masentunut. Hain apua ja onneksi sain sitä.

Zippy kävelee kapealla kujalla.
Zippy on tottunut tasapainoilemaan kapeilla, rojun täyttämillä kujilla.

Zippy osallistui sekä Plan International Kenian että Kirta-avustusjärjestön vetämiin projekteihin, joissa tuetaan tyttöjen koulutusmahdollisuuksia sekä autetaan teiniäitejä mentoroimalla heitä. Zippy kokee hyötyneensä saamastaan avusta.

– Nyt pystyn pitämään puoleni eikä kukaan voi enää romuttaa itsetuntoani.

Lapsen isän olinpaikasta Zippyllä ei ole tietoa eikä se häntä enää kiinnostakaan. Hän keskittyy nyt lapseensa.

– Lapseni hyvinvointi motivoi minua. Haluan, että hänellä on asiat paremmin kuin minulla oli.

Zippyn äiti valmistaa ruokaa kaasukeittimellä.
Zippyn äiti valmistaa ruokaa kaasukeittimellä.
Zippy lapsensa kanssa.
Ylös, alas! Hyppyyttäminen kuuluu Zippyn lapsen suosikkileikkeihin.

Lapsenhoidon ohella Zippy käy taas koulua, sillä Plan maksoi hänen lukukausimaksunsa. Zippy myös tukee muita hiv-positiivisia ja aidsia sairastavia tyttöjä. Hänen unelmansa on kouluttautua ammattimaiseksi neuvonantajaksi.

– Haluan antaa takaisin ja auttaa kuten minua autettiin. Haluan kertoa tytöille oppimisen merkityksestä ja siitä, miten työtä tekemällä slummista voi päästä pois.

Zippyn siskot
Zippy nukkuu kerrossängyn alapedillä lapsensa, äitinsä ja nuoren veljensä kanssa. Siskot Precious, Esther ja Alice jakavat yläpedin.

Jenniferiä, 16, huolettaa kotisynnytys

Zippyn ystävä Jennifer on 16-vuotias ja viidennellä kuulla raskaana. Hänen mielessään lapsi on alkanut konkretisoitua.

– Olen jo alkanut ajatella, että vauva on tyttö. Kun hän syntyy, aion rakastaa häntä koko sydämelläni, hän kertoo ujosti.

Jennifer on huolissaan lähestyvästä synnytyksestä. Monilla slummialueilla asuvilla ei ole henkilöllisyystodistusta, ja ilman sitä on mahdotonta saada Linda Mamaa, ilmaista terveystukea, joka takaa pääsyn sairaalaan synnyttämään. Vaihtoehdoksi jää riskialtis kotisynnytys.

Jenniferin yksinhuoltajaäidin elättämällä perheellä on ollut talou­dellisesti vaikeaa. Joskus he ovat joutuneet selviämään vain yhdellä päivittäisellä aterialla liki viikon ajan.

– Säästän rahaa lapselleni ja toivon, että saan töitä hänen synnyttyään. En haluaisi, että hän joutuu käymään läpi saman kuin minä.

Jennifer ei aio tehdä lapsen isästä rikosilmoitusta. Oikeastaan hän haluaisi unohtaa tämän kokonaan.

– Jos saan töitä, en ole riippuvainen lapseni isästä.

Jennifer haaveilee kampaajan ammatista. Sitä varten hänen täytyy päästä kouluun.

Jennifer
Ennen raskauttaan Jennifer tykkäsi pelata jalkapalloa. Koulussa hän piti erityisesti matematiikasta.

Sharonin isä haluaa tyttärelleen oikeutta

Tutkimusten mukaan yli 13 000 kenialaista tyttöä jättää koulun kesken raskaaksi tultuaan. Sharon ja Jennifer ovat päättäneet tehdä kaikkensa, jotta voisivat synnytyksen jälkeen palata koulunpenkille.

Myös Sharonin isä on tehnyt päätöksensä. Hän tekee Sharonin raskaaksi saattaneesta miehestä rikosilmoituksen. Hän haluaa lapselleen oikeutta.

Alice Akinyi Gori tietää, että tapausten käsittely voi kestää oikeudessa vuosia, mutta rikosilmoitus on silti askel eteenpäin.

– Haluamme oikeutta ja päätöksen asialle, jotta tytöt pääsevät eteenpäin elämässään.

Juttuun haastateltujen tyttöjen nimet on muutettu.

Lähteet: African Institute for Development Policy (AFIDEP), Kenian data- ja terveystutkimus 2014, Planin tutkimus 2019.

X