Ihmiset

Miksi prinsessa Victoria on Ruotsin suosituin äiti? Nämä kolme syytä yllättävät

Ruotsin kuningashuone sai 2. maaliskuuta uuden jäsenen, kun kruununprinsessa Victoria synnytti pikkuprinssi Oscarin. Vauvahuuma vahvistaa entisestään Victorian roolia Ruotsin suosituimpana äitinä.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Bulls Press

Ruotsin kuningashuone sai 2. maaliskuuta uuden jäsenen, kun kruununprinsessa Victoria synnytti pikkuprinssi Oscarin. Vauvahuuma vahvistaa entisestään Victorian roolia Ruotsin suosituimpana äitinä.

Viime viikon keskiviikkoiltana riemuittiin monessa ruotsalaiskodissa: kruununprinsessa Victoria oli synnyttänyt terveen pikkupojan. Prinssi Daniel kertoi suu messingillä lehdistölle tulokkaan kriittiset mitat: 52 senttimetriä ja 3 655 grammaa.

Pikkuprinssin nimi on Oscar Carl Olof. Nimi kunnioittaa sekä molempia isoisiä, Kaarle Kustaata ja Olle Westlingiä, että kuningashuoneen historiaa, sillä maalla on ollut kaksi Oscar-nimistä kuningasta. Horoskooppimerkiltään Oscar syntyi Kalojen alle. Tämä enteilee taiteellista ja romanttista luonnetta, joten parinkymmenen vuoden kuluttua Ruotsin hovissa voi taas sattua ja tapahtua monenlaista lehtien lukijoita kiinnostavaa.

Toinen lapsi vahvistaa Vickanin kansansuosiota entisestään. Mutta miksi ruotsalaiset rakastavat kruununprinsessaansa niin palavasti? Persoonallisuuden ohella kyse on ruotsalaisille tärkeistä arvoista, joita hän on kunniakkaasti tuonut esiin.

1. Victoria on tasa-arvon prinsessa

Kun prinsessa Victoria syntyi 14. heinäkuuta vuonna 1977, ei media vielä vaikuttanut yhtä vahvasti kuninkaallisen perheen elämään. Ensimmäinen perhekuva julkistettiin vasta, kun Victoria-vauva oli jo yli kaksi viikkoa vanha. Ristiäiskuvissa lehmuksenvihreään leninkiin pukeutunut Silvia hehkuu äitiyden onnea kumartuessaan kuninkaallisen kehdon ääreen.

Prinssi Carl Philip syntyi kaksi vuotta myöhemmin, ja poikana kiilasi hallitsijakisan ykköseksi. Vuonna 1980 lakia kuitenkin muutettiin niin, että kruunu menee aina vanhimmalle lapselle sukupuolesta riippumatta. Niin Victoriasta tuli kruununprinsessa. Feministipiireissä riemuittiin. Vaikka monille monarkia oli punainen vaate, merkitsi uudistus askelta kohti tasa-arvoisempaa Ruotsia.

Lue myös: Näin prinsessa Victorian tyyli on muuttunut 10 vuodessa – Katso kuvat!

2. Victoria on kestänyt raskauspaineet

Kun Victorian vatsa ei heti häiden jälkeen pyöristynytkään, alkoi huhumylly jauhaa: ehkä prinsessa ei enää pysty tulemaan raskaaksi.

Sitten tuli iloinen uutinen. 23. helmikuuta vuonna 2012 pariskunnalle oli syntynyt tytär. Kummeikseen Linnankirkossa pidetyissä ristiäisissä pikkuneiti sai prinssi Carl Philipin ja tätinsä Anne Westling Söderströmin ohella Tanskan prinsessa Maryn ja Hollannin kuninkaan Willem-Alexanderin.

Äitiyden ansiosta Victoria alkoi hahmottaa velvollisuutensa uudella tavalla. Kyllä, kruununperijänä hänen tulisi edustaa maataan ja tukea tärkeitä hyväntekeväisyyshankkeita. Estellen äitinä hänellä taas olisi velvollisuus tuoda rakkautta ja turvallisuutta pikkutytön elämään. Siksi hovi karsi kruununprinsessan kalenterista iltamenoja ja hyväksyi tämän toiveen tehdä lyhennettyä työviikkoa mahdollisuuksien mukaan.

Oscarin syntymään liittyi samankaltaista kyttäystä kuin Estellen odotukseen. Vuosi sitten ruotsalaismediat raportoivat Victorian nauttineen Kalifornian-vierailullaan viinilasillisen, mikä oli näistä selvä merkki pyyhkeen heittämisestä kehään perheen kartuttamisen suhteen. Toisin kävi.

Estelle ei ensin ihastunut ajatukseen pikkusisaruksesta – hän kun oli toivonut hartaasti hamsteria − mutta Daniel-isä kertoi Aftonbladet-lehdelle tyttösen haltioituneen perheuutisesta pikku sulattelun jälkeen.

− Hän on hurjan ylpeä isosiskon vastuullisesta roolista, prinssi Daniel naurahti.

Ruotsalaiset ovat rakastuneet Victorian tapaan olla äiti ja asettaa lapsen tarpeet ensimmäiseksi. Kuningatar Silvia sen sijaan asetti edustustehtävät lastensa ohi. Niinpä pikkusisko Madeleine kiitteli suositussa Skavlan-keskusteluohjelmassa joulukuussa esiintyessään, miten paljon lohtua Vickanin reippaus ja hoivaamishalu pienemmille sisaruksille toi, kun äiti oli poissa.

Lue myös: Tässä hän on: Ruotsin vastasyntynyt prinssi sai nimekseen Oscar Carl Olof!

3. Victoria on maanläheinen marjastaja

Vickan viihtyy mökkimaisemissa ja käy ahkerasti Ewa-anoppinsa kanssa marjastamassa. Suuri osa kesästä kuluu nuoren perheen huvilalla Sollidenissa Öölannin saarella. Modernin valoisaan huvilaan kelpaa kutsua myös vieraita, sillä tilaa siinä on peräti 328 neliötä.

Seurusteluaikoina, kun sitä ei vielä ollut, Daniel pisti isänsä kanssa tämän omistamalle tontille Ancktjäran kylään Keski-Ruotsin Hälsinglandin maakunnassa pystyyn valmistalomallisen hirsitorpan. Siellä rakastavaiset saivat tavistella Silvian ja Kaarle Kustaan ylenkatseesta välittämättä.

Sporttinen pariskunta nauttii golfaamisesta. Usein heidät on nähty Westlingien kesäparatiisin kulmilla kotoisen Hälsinglandin kentällä suuren maailman ökyklubien sijaan. Daniel on taitava golfaaja, ja hänen tasoituksensa  on Expressen-lehden mukaan neljä, mutta Vickanin tasoituksesta hovi haluaa pysyä hissukseen.

Lue myös: Prinsessa Victoria – Vihdoin sinut itsensä kanssa

Katkelma Annan kansijutusta 10/2016.

X