Mika Aaltola
Suurvaltatilanne oli Mika Aaltolan seurana aamuisin ennen lapsen heräämistä ja illalla lapsen nukkuessa vanhempainvapaallakin. Nyt hän on ollut jälleen töissä viime kuukaudet.
Ihmiset

Seura: Mika Aaltola kuvasi lapsensa syntymän hetkiä kännykällä, kun Ylelle kuvauslupaa ei klinikalta heltynyt – ”Tehtäväni on olla esillä”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kertoo Seurassa ajatuksiaan kuluneesta vuodesta – joka teki hänestä presidenttisuosikin.
Teksti: Tiina Torikka Kuvat: Marjo Tynkkynen

Mika Aaltola arvasi, ettei välttämättä seuraa hyvää. Lokakuisessa Ilta-Sanomien presidenttisuosiomittauksessa hän oli ykkönen. Pian kritiikki alkoikin.

”Suomessa on edelleen kaikuja sääty-yhteiskunnasta. Ajatellaan, että suutari pysyköön lestissään”, Mika Aaltola pohtii Seura-lehden haastattelussa.

Tutkijan vastajulkaistu kirja tulkittiin vaalikirjaksi ja kirjoitettiin, ettei hän enää käyttäydy kuin tutkija.

”Ajattelen, että minun tehtäväni on olla esillä, kun minua pyydetään puhumaan. Tuntuu turvallisemmalta toimia niin, että suomalaiset näkevät, että olen elävä ja tunteva ihminen”, Mika Aaltola sanoo Seurassa.

Seura kertoo häneen kohdistuvan kiinnostuksen tasosta oivan esimerkin. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Yle teki dokumenttia, jossa seurattiin asiantuntijoita. Mika Aaltolaa haluttiin kuvata myös lapsen synnytyksen aikana. Kun lakon vuoksi lupaa ei Naistenklinikalta heltynyt, Aaltola kuvasi itse kännykkäkameralla.

Myös kansalaiset soittelevat Ulkopoliittisen instituutin johtajan kännykkään.

”Kerron heille ihan perusasioita kansankielisesti. Jos joku on eri mieltä, kuuntelen. Yleensä puhelut päättyvät hyväntuulisesti.”

Puhujakeikkoja on ympäri Suomea, ja niitä tehdään koko perheen eli myös Kirsi-vaimon ja kahdeksankuisen Geo-vauvan voimin. Poika on nähnyt siinä sivussa monta paikkakuntaa.

”Ei hän niitä tule muistamaan, mutta me vanhemmat voimme kertoa, missä hän on ollut mukana”, Mika Aaltola sanoo Seurassa.

Mika Aaltolan haastattelu on kokonaisuudessaan Seura-lehden numerossa 48/2022.

X