Ihmiset

Suosikkinäyttelijä Matti Ristinen lapsettomuushoitojen jälkeen: ”Yritimme, odotimme ja toivoimme vaimoni kanssa lasta viisi vuotta”

Näyttelijä Matti Ristinen ja hänen näyttelijävaimonsa Sari Haapamäki yrittivät lasta viisi vuotta. – Sen kokemuksen jälkeen arvostan isyyttä ja vanhemmuutta.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Heli Hirvelä

– Kyynelet nousevat herkästi silmään, esimerkiksi silloin kun katson tyttärieni Armin, 11, ja Elsin, 9, kanssa romanttisia komedioita, Matti Ristinen sanoo.

Näyttelijä Matti Ristinen ja hänen näyttelijävaimonsa Sari Haapamäki yrittivät lasta viisi vuotta. – Sen kokemuksen jälkeen arvostan isyyttä ja vanhemmuutta.

Näyttelijä Matti Ristinen vastasi Annan Totta vai tarua -kysymyksiin. Juttusarjassa tunnetut miehet pohtivat, pitävätkö mieheyttä koskevat väitteet paikkansa.

Mies haluaa ratkaista ongelman, ei puhua siitä.

Totta. Ainakin minun kohdallani. Kun on selvää, miten ongelma ratkeaa, en ymmärrä, mitä auki puhumista siinä sen jälkeen enää on.

Tosin 24 vuoden parisuhde Sarin (vaimo Sari Haapamäki) kanssa on opettanut minua juttelemaan ja kuuntelemaan, enkä nykyään vetäydy riitatilanteessa heti kuoreeni. Joskus tunne ottaa kuitenkin vallan ja saatan vieläkin mököttää yön yli, en enää enempää.

Isyys tekee miehestä aikuisen.

Osittain totta. Tietysti lapset tuovat elämään vastuuta ja opettavat vastuullisuutta. Silti uskon, että ikä tekee miehestä aikuisen ja kokemus kasvattaa.

Meiltä lasten hankkiminen ei onnistunut noin vain, ja se asia määrittää paljon isyyttäni. Yritimme, odotimme ja toivoimme vaimoni kanssa lasta viisi vuotta. Kävimme lapsettomuushoidoissa ja harkitsimme adoptiotakin.

Sen kokemuksen jälkeen arvostan isyyttä ja vanhemmuutta. Ajattelen kuitenkin, että biologinen isyys tai geeniperimä ei ole tärkeintä vaan vanhemmuus määrittyy oman välittämisen ja vastuun kautta.

Kun lopulta saimme lapset, he ovat sitäkin arvokkaampia. Lapset ovat lahja, ja isyys on asteikossani hyvin korkealla. En osaa kuvitella, ettei meillä olisi lapsia. Tuskin elämä olisi lapsettomana sen arvokkaampaa tai arvottomampaa, mutta erilaista se olisi.

”Perhe on minulle elämän tärkein asia”

Mies ei itke.

Minä ainakin itken muutenkin kuin työssäni. Kyynelet nousevat herkästi silmään, esimerkiksi silloin kun katson tyttärieni Armin, 11, ja Elsin, 9, kanssa romanttisia komedioita. Tuntuu, että ikä herkistää. Ainakin itken nykyään herkemmin kuin nuorempana.

Nykymies asettaa perheen uran edelle.

Ajoittain totta, kyllä perhe on minulle elämän tärkein asia. Toisaalta toimin tietenkin välillä myös työ edellä, joku projekti on vain niin kiinnostava, että se vie mennessään. Esimerkiksi Kari Tapion rooli ja Olen suomalainen -elokuvan kuvaaminen taustatöineen oli niin aikaa vievää, että elin pääasiassa työlle. Onneksi se oli rajallinen aika.

On myös sanottu, että mies ei saa tarpeeksi tilaa isyydessä. Minun kokemukseni on, että kyllä saa. Se on kyllä totta, että miehen pitää itse ottaa tilansa isänä. Isyyttä ei tarjoilla samalla lailla itsestäänselvyytenä kuin äitiyttä.

Lue myös: Syke-näyttelijä Matti Ristinen tunnustaa olevansa Mr. Humaani: ”Pidän toisten auttamista tärkeänä”

Kunnon miehen pitää rakentaa perheelleen talo.

Tavallaan totta, rakentaminen on aika miehekästä. Meillä ei ole suvussa näyttelijöitä, mutta isäni on hyvin taitava käsistään, ja arvostan kovasti käden taitoja. Voisin olla puuseppä, jos en olisi näyttelijä.

Olen rakentanut isän kanssa yhdessä Taivalkoskelle kesämökin. Se oli monessa mielessä palkitsevaa. Erityisesti isä-poikasuhteen kannalta, se lähensi meitä kovasti, mutta myös sikäli, että itserakennettua mökkiä on mahtavan hienoa ihastella.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa näyttelijä Matti Ristinen kertoo muun muassa siitä, miksi hän vuorikiipeilee ja metsästää ja miksi hänen on vaikea ymmärtää tunteiden nyansseja. Lue juttu Annasta 31/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X