Ihmiset

Susanna Jussilan Instagram-runotilistä tuli hetkessä huikean suosittu - samastuttavat runot on kuin tehty jaettaviksi

Moni on löytänyt runouden uudella tavalla Instagramin kautta. Susanna Jussila on Suomen suosituin Insta-runoilija – tilillä on kymmeniä tuhansia seuraajia.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Istock, Aura Nukari

Susanna Jussila nauttii somerunouden välittömästä vuorovaikutuksesta.

Moni on löytänyt runouden uudella tavalla Instagramin kautta. Susanna Jussila on Suomen suosituin Insta-runoilija – tilillä on kymmeniä tuhansia seuraajia.

Kun Susanna Jussila julkaisi ensimmäisen kerran runojaan Instagramissa vuonna 2020, hetki tuntui lähes juhlalliselta. Aika oli jo korkea siirtyä someen, sillä Susannan runoblogi oli ollut pystyssä yli kuusi vuotta, hänen runonsa olivat kiertäneet sosiaalisessa mediassa ja niihin oli viitattu toisten kirjoittamissa kirjoissa.

Valokuvaajaystävä Aura Nukari auttoi tilin visuaalisen ilmeen luomisessa, ja Susanna oli valmistautunut hetkeen jo pitkään. Sielun_sopukoita -tilin ensimmäisenä päivänä Susanna julkaisi kaksi runoa. Tämä oli niistä toinen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Susanna Jussila (@sielun_sopukoita) jakama julkaisu

Nyt aikaa on kulunut kaksi ja puoli vuotta, runoja tilille on julkaistu 365 ja seuraajia on kertynyt huimat 37 800. Sielun sopukoita on Suomen seuratuin Instagram-runotili. Miksi runous, joka usein mielletään vaikeaksi tai jopa vanhahtavaksi ja pölyiseksi, toimii niin hyvin sosiaalisessa mediassa?

– Somerunous tulee ihmisille tarjoiltuna arjen keskelle. Moni ei lähtisi välttämättä kirjastosta lainaamaan runokirjoja tai koe, että runous on oma juttu, mutta runojen pompsahtaessa syötteeseen saattaakin huomata, että tässä on jotain itselle merkityksellistä, Susanna sanoo.

”Runous oli uudenlainen kosketus omiin tunteisiin”

Vuonna 2011 Susannasta tuntui, että hän oli kadottanut äänensä. Hän oli juuri valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja kaipasi tieteelliselle kirjoittamiselle vastapainoa. Luovan ilmaisun välineeksi löytyi tällöin runous.

– Samalla se oli uudenlainen kosketus omiin tunteisiin, Susanna kertoo.

Muutamaa vuotta myöhemmin Susanna sairastui järjestötyössä myötätuntouupumukseen. Hän huomasi, että aiemmin valoisa luonne oli muuttunut synkäksi ja kyyniseksi. Oli vaikea löytää mitään hyvää ympäriltä.

Kirjoittaminen ja runous toimivat Susannalle itseterapeuttisena työkaluna. Runojen kautta hän pystyi käsittelemään kasaantuneita tunteitaan.

– Havahduin ensimmäistä kertaa siihen, että olen tosi herkkä ihminen. Aikaisemmin olin vahvan pärjäävän kuoren alle piilotellut tunteitani. Kirjoittamisen avulla sain kiinni siitä, mitä sisälläni oli meneillään. Kirjoittaminen antaa tietyn etäisyyden, jonka kautta pystyy tutkimaan sitä vellovaa sisäistä oloa – mitä syvempiä tunteita, ajatuksia, uskomuksia ja tarpeita siellä taustalla on.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Susanna Jussila (@sielun_sopukoita) jakama julkaisu

Instagramissa Susannan runot ovat löytäneet yleisönsä. Susannan käsittelemät aiheet koskettavat selkeästi muitakin.

Ennen Sielun sopukoita -tiliä Susannan runoja oli julkaistu muun muassa Hidasta elämää -somekanavissa ja Susanna oli jakanut runoja yritystilillään. Kun Sielun sopukoita oli julki, seuraajia alkoi tulla nopeasti. Ensimmäisen vuoden jälkeen seuraajia oli 15 000.

Runotilin suosiota selittää myös laajempi somerunobuumi. Maailmalla runous on löytänyt Instagramiin viime vuosien aikana, ja Suomi on seurannut perässä. Susanna itse seuraa pääosin englanninkielisiä tilejä. Yksi hänen suurimpia inspiroijiaan on kanadalainen, intialaistaustainen Rupi Kaur.

Somerunous mahdollistaa vuorovaikutuksen

Susannan mielestä somerunous ei eroa hänen blogissa julkaisemastaan runoudesta. Susanna julkaisee someen niin lyhyitä aforismeja kuin pidempiä, proosallisempiakin runoja. Molemmat toimivat.

– Instagramissa ihmisten on helppo muistaa toisiaan ja kertoa omista ajatuksistaan ja tunteistaan, ja runot tarjoavat siihen myös hyvän väylän. Samaistuminen johonkin runoon ja sen jakaminen toisen ihmisen kanssa tai omissa tarinoissa on tavallaan myös keino jakaa omia ajatuksia ja muistaa toista ihmistä. Perinteinen runokirja ei ole yhtä nopeatempoinen ja samalla tavalla ajassa kiinni.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Susanna Jussila (@sielun_sopukoita) jakama julkaisu

Susannan mielestä somerunoudessa parasta onkin välitön vuorovaikuttamisen mahdollisuus. Hän saa runoistaan paljon palautetta sekä koskettavia, henkilökohtaisia viestejä siitä, kuinka joku hänen runonsa on osunut elämässä sopivaan hetkeen tai tuonut lohtua. Se tekee kirjoittamisesta Susannalle merkityksellistä.

– Runot ovat auttaneet ihmisiä vaikeissa elämäntilanteissa, kuten esimerkiksi masennuksen, eron, sairauden tai läheisen kuoleman kohdatessa. Olen saanut olla sanoillani ja runoillani mukana ihmisten merkittävissä hetkissä, kuten häissä ja hautajaisissa. Kerran bongasin runoni Aamulehden kuolinilmoituksesta. Se oli pysäyttävä hetki.

Somen hyviä puolia on myös se, että erilaiset äänet pääsevät kuuluviin.

– Runoillakseen Instagramissa ei tarvitse olla kustantajaa tai oikeanlaista koulutusta tai kuulua mihinkään kirjallisuuspiireihin. Etenkin nuoret naiset ja vähemmistöihin kuuluvat ovat haastaneet runouden totuttuja käytänteitä somerunoudella. Se on tuonut lisää moniäänisyyttä runouteen.

Susanna Jussila ammentaa aiheita elämästä

Susannan runot tarjoavat samaistumispintaa erilaisiin hetkiin. Yhdellä sanalla Susanna kertoo, mistä ammentaa runojensa aiheet: elämästä. Pyysimme Susannaa valitsemaan omista runoistaan sopivan runon äitienpäivään. Susannan oma suosikki on seuraava.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Susanna Jussila (@sielun_sopukoita) jakama julkaisu

Tänä keväänä Susannan runoja pääsee lukemaan perinteisemmässäkin muodossa, kun Susannalta ilmestyi runoteos Sielun sopukoita – Voit säröillä ja silti säihkyä (Otava, Hidasta elämää).

– Kirjaa ei olisi ilman Instagram-seuraajiani. Kiitän uskollisia lukijoitani, jotka ovat seuranneet runojani vuosien ajan.

Lue myös: Koskettava kohtaaminen palvelutalossa sai seikkailija ja kamppailija Jukka Jalosen kirjoittamaan runoja: ”Ehkä minulla on vielä joskus musta vyö runoudessa”

Juttua korjattu 5.5.: ”Susanna Jussila on Suomen suosituin somerunoilija” muutettu muotoon Insta-runoilija. 

X