Ihmiset

Tällainen on Ukrainan presidenttipari, jota murjottu kansa kuuntelee nyt tarkemmin kuin koskaan – vaimo Olena Zelenska: ”Me olemme armeija, armeija olemme me”

Volodymyr Zelenskyi nousi kansansa tietoisuuteen tv-roolissa miehenä, josta tuli vahingossa presidentti. ”Hänellä ei ole helppoa, ja hän tarvitsee jonkun lähelleen”, hänen Olena-vaimonsa on kertonut lehtihaastattelussa.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Ukrainan Presidentin Kanslia / Mvphotos

Volodymyr Zelenskyi ja Olena Zelenska kävivät samaa koulua, mutta tutustuivat myöhemmin.

Volodymyr Zelenskyi nousi kansansa tietoisuuteen tv-roolissa miehenä, josta tuli vahingossa presidentti. ”Hänellä ei ole helppoa, ja hän tarvitsee jonkun lähelleen”, hänen Olena-vaimonsa on kertonut lehtihaastattelussa.

Vielä muutama vuosi sitten Volodymyr Zelenskyi, 44, oli kansalle tuttu koomikko ja tv-tuotantoyhtiö Studio Kvartal 95:n omistaja. Oikeustieteellisestä tiedekunnasta viihdealalle päätynyt Zelenskyi tunnettiin erityisesti vuonna 2015 alkaneesta Kansan palvelija -tv-sarjasta.

Sarjassa Zelenskyi esittää historianopettaja Vasyl Holoborodkoa, joka nousee puolivahingossa Ukrainan presidentiksi.

Kolme vuotta sitten Zelenskyin tarina muuttui todeksi, kun tv-tähti löi itsensä läpi Ukrainan vaaleissa protestiehdokkaana ja nousi maan presidentiksi yli 73 prosentin äänisaaliilla.

Nyt Zelenskyi on noussut sodan moukaroiman Ukrainan kasvoiksi sekä arvostetuksi valtionmieheksi, jonka liikkeitä koko maailma seuraa herkemättä.

Monen ajatukset ovat nyt maan ja presidenttiperheen kohtalossa. Kertomansa mukaan Zelenskyi on nyt Venäjän ykköskohde – ja heti toisena hänen oma perheensä.

Volodymyr Zelenskyi oli politiikan vasta-alkaja presidenttinimityksenä aikaan, mutta viime päivinä kansainvälinen media on kiitellyt hänen johtajuuttaan sodassa.

Takana on laskeva käyrä presidentin suosiossa. Esimerkiksi pitkään jatkunut Itä-Ukrainan konflikti on tuonut Zelenskyille vain pieniä onnistumisia, ja hänen antamiensa lausuntojen idästä ja Venäjän-suhteista oli katsottu olevan liiankin niukkoja.

Aina viime päiviin saakka.

Täysimittaisen sodan kourissa Zelenskyi on esiintynyt paitsi uhmakkaana Venäjän presidentin Vladimir Putinin suuntaan, myös vaatien läntiseltä maailmalta roolia Ukrainan hädässä. Pian Venäjän hyökättyä hän varoitti sivusta katsovia valtioita, että ilman avuntoimituksia ”sota kolkuttaa teidänkin ovillanne”.

Zelenskyin esiintyminen on laajalti arvioitu Ukrainaa yhdistäväksi ja mielialoja nostavaksi, mikä on tehnyt hänestä jälleen ihaillun ja kunnioitetun.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Kiovassa 24.2.2022.

Käänteentekevän roolin takana on julkisuutta välttelevä Olena-vaimo

Ukrainan ja maan etsityimmän miehen kohtaloon sidottuja ovat Olena-vaimo, 17-vuotias tytär Oleksandra sekä 9-vuotias poika Kyrylo.

Olena Zelenska, 44, on seisonut miehensä rinnalla ja tukenut tämän uraa jo viihdealan parissa. Arkkitehdiksikin kouluttautunut nainen on työskennellyt käsikirjoittajana miehensä omistamassa tv-tuotantoyhtiö Studio Kvartal 95:ssa. Hän on ollut käsikirjoittamassa tv-sarjoja ja sketsejä, jotka nostivat Zelenskyin koomikkona kansan tietoisuuteen ja suosioon.

Olena Zelenskan on kerrottu olevan pitkälti myös Vasyl Holoborodkon kuvitteellisen presidenttiroolin takana, yhtenä Kansan palvelijan käsikirjoittajista.

Hän myönsi Ukrainan Voguen haastattelussa, ettei ollut aluksi innostunut miehensä ideasta lähteä mukaan vaaleihin.

– En ollut kovin iloinen hänen suunnitelmistaan. Ymmärsin, kuinka paljon kaikki tulisi muuttumaan – ja millaisia vaikeuksia edessämme olisi, Zelenska on kertonut Ukrainan Voguen haastattelussa vuonna 2019.

Virallisesti Volodymyr Zelenskyi ryhtyi ehdolle ilmoituksella, jonka teki viihdeohjelman lähetyksessä, vaimolleen yllätyksenä. Olena Zelenska on kertonut haastattelussa, että vaimoa ennen ehdokkuudesta tiedettiin jokaisessa Ukrainan mediassa. Kun hän kysyi mieheltään, miksi ei kertonut hänelle ensin, vastaus oli: ”En muistanut.”

– Mieheni tietää kuinka yllättää, Olena Zelenska päättää tarinan Voguessa.

Sittemmin hän on antanut täyden tukensa miehelleen. Zelenska on kertonut jatkaneensa käsikirjoittamista, mutta edustaa myös näkyvästi aviopuolisonsa rinnalla presidentillisissä tehtävissä.

– Hänellä ei ole helppoa, ja hän tarvitsee jonkun lähelleen, Zelenska on sanonut.

Lue myös: Jenni Haukio kirjoittaa sodan syttymisen pelosta Seuran kolumnissa: ”Kansakuntana tiedämme, mitä ja miksi pelkäämme”

Ukrainan ensimmäinen nainen Olena Zelenska keskittyy humanitaariseen työhön 

Olena Zelenska on pysytellyt poissa julkisuuden valokiilasta tarkoituksella. Hän on tunnustautunut yksityiseksi persoonaksi, ja uusi rooli presidentin puolisona ja julkisuudessa on vaatinut sopeutumista.

– Olen yksityinen henkilö. Uusi tilanne vaatii kuitenkin omat sääntönsä, ja yritän sopeutua niihin, presidentin puoliso kertoi Voguessa tunnelmiaan hieman presidentinvaalien jälkeen.

Hän kertoo olevansa tyytyväinen asetelmaan, jossa hänen miehensä on etualalla ja hän itse saa pysytellä varjoissa. Vaikka Olena Zelenska viihtyy taustalla, hän ei suinkaan ole toimettomana, vaan on kääntänyt julkisen asemansa edukseen edistämällä tärkeäksi kokemiaan teemoja. Niitä ovat olleet muun muassa sukupuolen välinen tasa-arvo sekä kulttuurin ja lasten terveyden edistäminen.

– Humanitaaristen asioiden tukeminen on ollut intohimoni koko urani ajan, hän kertoi Diplomatic Courierin haastattelussa syyskuussa 2021.

Samassa haastattelussa hän painottaa arvojaan.

– Presidentti ja minä haluamme edustaa Ukrainaa positiivisella ja voimakkaalla tavalla. Se heijastaa toimintaamme ja arvojamme, presidentin puoliso sanoo.

Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alettua Ukrainassa levisi laajalle kuva, jossa Olena Zelenskan näköinen nainen on pukenut ylleen sotilaspuvun kuin taistellakseen rintamalla. Kuvan on sittemmin todettu olevan aivan toisesta naisesta, mutta sen aitouteen uskominen kertoo omaa kieltään luottamuksesta, jota ukrainalaiset laskevat presidenttiparin harteille.

Ei ole varmaa tietoa siitä, onko Volodymyr Zelenskyin perhe hänen kanssaan yhä Ukrainassa. Olena Zelenskan ja lasten olinpaikkaa ei tiedetä, mutta perheenäiti ei vaikene sodassa piilossaankaan.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Olena Zelenska (@olenazelenska_official) jakama julkaisu

Sunnuntaina Olena Zelenska julkaisi sosiaalisessa mediassaan kuvan vastasyntyneestä, jonka äiti oli synnyttänyt pommisuojassa.

– Kaduillamme käydystä sodasta huolimatta hänen äitinsä lähellä oli lääkäreitä ja välittäviä ihmisiä. Häntä suojellaan. Koska te olette uskomattomia, rakkaat maanmiehet!, Olena Zelenska kirjoittaa kuvan ohessa.

– Me olemme armeija, armeija olemme me. Ja pommisuojissa syntyneet lapset tulevat elämään rauhallisessa maassa, joka puolusti itseään.

Lähteet: BBC, Diplomatic Courier, Vogue Ukraina

X