Ihmiset

Nainen harrasti yli 20 vuotta arkaa ja huonoa seksiä aviomiehensä kanssa – viisikymppisenä hän päätti: ”Nyt riittää kangistelu”

Uusimaalainen 58-vuotias nainen kasvoi lestadiolaisessa perheessä. Hän oppi liittämään seksin synnillisyyteen, mutta vapautui uuden parisuhteen myötä.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Tinka Lindroth, iStock

Ankara kasvatus voi saada seksin tuntumaan synniltä. Siitä vapautuminen voi olla kuin uusi eka kerta.

Uusimaalainen 58-vuotias nainen kasvoi lestadiolaisessa perheessä. Hän oppi liittämään seksin synnillisyyteen, mutta vapautui uuden parisuhteen myötä.

”Sain lapsuudessani ankaran kasvatuksen, jonka mukaan seksi ennen avioliittoa on suuri synti. Kaikki seksuaalisuus itsetyydytyksestä ja paljastavista vaatteista lähtien oli kiellettyä. Vanhoillislestadiolaiseen kasvatukseen kuului ajatus, että seksuaalisuus ja seksi kuitenkin oli Jumalan lahja, mutta vasta avioliitossa.

Siltä se ei tuntunut, kun avioiduin 22-vuotiaana samalla paikkakunnalla asuvan, samaa uskoa tunnustavan pojan kanssa. Minulla oli kauhean huono kehonkuva, enkä tiennyt seksistä muuta kuin mitä tyttöjen kanssa olimme supisseet ja Regina-lehdestä salaa lukeneet. Minuun oli iskostunut ajatus, että kaikki, mitä kehossani tunsin ja ajattelin, oli jotenkin likaista.

Avioliitto ei pyyhkinyt sitä ajatusta pois, varsinkin kun avioliittoa oli edeltänyt ”synnillinen” kanssakäyminen, eli olimme tehneet vähän kaikkea paitsi yhdyntää. Siitä seuranneet synnintuskat olivat hirvittävät.

Avioliitossakin liitin seksin jotenkin syntiin. Ymmärsin sen jälkeen päin. En antanut itselleni lupaa nauttia. Orgasmia en saanut koskaan yhdynnässä, muutenkin vain vaivalla. Vuosien myötä tapahtui paljon sellaista, mikä alkoi etäännyttää minua uskostani. Aviomieheni myös petti minua, ja siinä karisi omakin uskoni.

”Treffailimme kaksi kuukautta, ennen kuin uskalsin”

Viidenkympin lähestyessä päätin, että nyt saa riittää kangistelu. Jätin uskon ja miehen, mutta meni vielä vuosia, ennen kuin uskalsin ajatella uutta suhdetta. Omissa ajatuksissa ja elämässä riitti järjestelemistä.

Sitten tapasin miehen, joka vei minulta jalat alta. Se tapahtui tanssiharrastuksen parissa, jonka olin aloittanut kohentaakseni itsetuntoani ja kehonkuvaani. Mies tuli toisesta kulttuurista, ei ollut kuullutkaan lestadiolaisuudesta ja oli vapaa kaikista sellaisista ajattelumalleista, jotka minua olivat rajoittaneet. Sänkyyn meno hänen kanssaan ei kuitenkaan ollut helppoa, ja treffailimme kaksi kuukautta, ennen kuin uskalsin. En ollut koskaan harrastanut seksiä kenenkään muun kuin ex-mieheni kanssa. Olin edelleen epävarma itsestäni enkä ollenkaan sinut vartaloni kanssa, joka kaiken lisäksi oli nyt raskausarpinen keski-ikäisen naisen kroppa kaikkine roikkuineen.

Mies kuitenkin osoitti olevansa hulluna minuun. Hän sai haluni heräämään. Jännitin ekaa kertaa kuin pahainen teini. Ensi kertaa elämässäni tunsin vatsassani oikeita perhosia ja miltä tuntuu haluta. Minulla oli tunne, että nyt minulla on lupa haluta ja olla haluttu. Se oli ihanaa ja romanttista. Haluan ajatella, että se oli elämäni todellinen eka kerta.”

Lue myös: Aviomies ehdotti avointa suhdetta: ”Hän halusi minun voivan tapailla myös muita miehiä”

Seksi uuden ihmisen kanssa voi jännittää kuin teinivuosina ikään.
Seksi uuden ihmisen kanssa voi jännittää kuin teinivuosina ikään. © iStock

Lue myös Kotiliesi.fi: Väljähtikö parisuhde? Seksologi antaa 5 vinkkiä halujen herättelyyn – yhtä voit kokeilla ruokaostoksilla

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 25-26/2024.

X