Ihmiset

Yhteishaastattelu kihlatun kanssa – Nasima Razmyar: ”Johan on ensimmäinen mieheni ja se oikea”

Teksti:
Anna.fi

Afgaanisyntyinen Nasima Razmyar, 30, ei rakastunut suomenruotsalaiseen Johan Fageriin ihan ensisilmäyksellä, mutta pikkuhiljaa hän tajusi löytäneensä ensimmäisen kumppaninsa, ja sen oikean. Kesällä juhlitaan parin häitä.

Nasima Razmyar ja kihlattu Johan Fager

Kylmyys tuntuu luissa ja ytimissä. Poliitikko Nasima Razmyar hieroskelee jääkylmiä käsiään. Kuvissa ei saisi näyttää palelevalta.

Nasiman ilme kirkastuu, kun paikalle tulee filmitähti Ryan Gosslingin näköinen komea mies, Johan Fager. Kuvaaja pyytää Johanin olkansa taakse. Ja kas, Nasiman hymy on lämmin, eikä palelemisesta ole tietoakaan.

Rahoitusalalla työskentelevä kolmekymppinen Johan on tullut kuvaukseen lounastunnilla. Kohtelias mies arvostaa morsiantaan ja tietää, että poliitikon puolisona ei kannata täysin vältellä julkisuutta. Hän muistuttaa kuitenkin, että Nasima on päähenkilö. Johanilla on oma työnsä, johon hän palaa yhteisen tuokion jälkeen.

Johan suukottaa morsiantaan poskelle, kietoo kätensä tämän hartioille ja lämmittelee kumppaniaan alkutalven jäätävässä viimassa.

Pariskunta tapasi kolme vuotta sitten, jolloin afgaanisyntyinen Nasima oli jo valittu Vuoden pakolaisnaiseksi. Kauniin naisen lausuntoja seurattiin innokkaasti julkisuudessa. Nasima oli myös mukana Tanssii tähtien kanssa -kisassa 2010.

– En ollut katsonut yhtään tanssikisaa enkä tiennyt Nasimasta juuri mitään. Olin kaverien kanssa eräässä helsinkiläisessä ravintolassa ja kiinnitin vain huomiota kiinnostavaan naiseen. Onhan hän kaunis, ei siitä mihinkään pääse, Johan kertoo muistellessaan ensitapaamistaan tulevan morsiamensa kanssa.

Rakkaus ei alkanut aivan ensi silmäyksellä. Nasima oli ennenkin törmännyt komeisiin, hauskoihin ja kohteliaisiin miehiin, ei häntä noin vain valloitettu.

– Johan oli sinnikäs, ja lopulta päädyimme treffeille. Sitten huomasin olevani rakastunut. Hyvän käytöksen lisäksi minuun vetosi erityisesti se, että hän arvosti minua vilpittömästi.

Nasiman julkisuus ei pelottanut Johania, vaikka ei hän siitä erityisesti pidäkään. Eikä häntä säikäyttänyt sekään, että tyttöystävän tausta on erilainen kuin hänellä, suomenruotsalaisessa perheessä kasvaneella.

Johanin mielestä Nasima on rohkea tienraivaaja ja sydämellinen nainen. Hänen on helppo listata puolisonsa hyviä puolia:

– Nasima on periksiantamaton ja tekee kaiken täydellä sydämellä. Hän on aito ja positiivinen, hänellä on vahva tahto ja kyky auttaa muita, hän yrittää vilpittömästi parantaa maailmaa.
Pohjimmiltaan molemmat arvostavat samoja asioita, ja myös huumori on yhteinen. He nauravat teräville huomioille ja arjen pienille kömmähdyksille. Pitää olla kepeää, mutta taustalla ovat kuitenkin isot arvot: kumpikin kunnioittaa toisensa vakaumusta ja työtä. Ura on molemmille ykkösasia.

Ensimmäinen vakava suhde, sellainen tämä on Nasimalle. Hän oli 27-vuotias, kun hän kohtasi Johanin. Sitä ennen hän oli käynyt vain muutaman kerran treffeillä. Kuinka voi tietää, että on kohdannut sen oikean, jos ei ole vertailupohjaa?

– Johan on ensimmäinen miesystäväni, mutta kyllä sen oikean tunnistaa sisimmässään. Etenin suhteessa varovasti, enkä rakastunut mitenkään ummikkona. Tiesin mitä saan, Nasima kuittaa.

Hänen omien vanhempansa avioliitto oli järjestetty, samoin kuin monien Nasiman serkkujen. Nasima on kuitenkin elänyt Suomessa 20 vuotta ja sanoo olevansa 60-prosenttisesti suomalainen.

– Isä ei koskaan vakavissaan edes ehdottanut minulle järjestettyä avioliittoa, hän tuntee minut. Silti olen aina ajatellut, että tulevalla miehelläni täytyy olla isän hyväksyntä.

– Monet asiat ovat yllättäneet isän ensin, mutta olen aina pystynyt perustelemaan tekemiseni. Hän on taustaltaan diplomaatti, ja hänen kanssaan voi puhua. Hän arvostaa minua.

Nasima Razmyar

Kun Nasima rakastui Johaniin, hän tiesi heti, että tässä on mies, jonka hän halusi esitellä isälleen. Ihan ensimmäisinä viikkoina hän ei kuitenkaan rohjennut viedä Johania näytille – ja sitten kävi niin kuin julkisuudessa eläville usein käy. Media sai vihiä orastavasta suhteesta.

Nasima ja Johan olivat käyneet yhdessä ulkona, eikä sitä käynyt kiistäminen.

Nasimasta tuntui pahalta, kun isä ja äiti joutuivat lukemaan lehdestä tyttärensä seurustelusta.

– Tietysti julkisuus aluksi hätkähdytti, mutta ymmärrän, että tämä on osa Nasiman työtä. Poliitikon pitää olla tunnettu, että hän voi vaikuttaa, Johan sanoo. Hänen oma työnsä pankissa on tyystin toisenlaista.

Nyt Johan ja Nasima ovat asuneet yhdessä jo yli kaksi vuotta ja kihloihinkin on ehditty.

Kihlaparin kultuuritaustat eivät lopulta olleet niin erilaiset kuin voisi kuvitella. Esimerkiksi perhe on sekä Johanille että Nasimalle kaikkein tärkein asia.

Myös ruokakulttuurien erot on otettu vastaan erityisellä ilolla. Johan nauttii tulevan anoppinsa herkuista, eikä häntä lainkaan haittaa, että tämä antaa sunnuntaipäivällisillä nuorille mukaan monta rasiaa kaikenlaisia ”ylijääneitä” ruokia.

– Johan on ihana. Arvostan häntä suuresti. Hän kunnioittaa vanhempiani ja kulttuuritaustaani. Se on tärkeää, Nasima sanoo. Myös hänellä on läheiset välit tuleviin appivanhempiinsa.

Pari puhuu keskenään suomea, mutta Nasima on aloittanut ruotsin kielen opiskelun. Hän haluaa oppia miehensä suvun kielen.

Sekään ei ole suhdetta häirinnyt, että Nasima on muslimi ja Johan kristitty, sillä molemmat ovat suvaitsevaisia, eikä kumpikaan tee numeroa uskostaan.

– Uskonto on hyvin henkilökohtainen asia. Olen perustellut itselleni, miksi olen muslimi, ja noudatan oppia omalla tavallani. Olen tavallaan rakentanut oman uskontoni. Monissa uskonnoissa on perimmältään paljon samaa. Isä on sanonut minulle, että tärkeintä on usko, ei uskonto.

Teksti: Sanna Wirtavuori
Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia

Anna 50/2014

X