Ihmiset ja suhteet

Miten hoitaa parisuhteen raha-asiat?

Teksti:
Anna.fi
Avioliiton raha-asiat

Elätkö avokkisi kanssa taloudellisessa symbioosissa vai vartioitko mustasukkaisesti omaisuuttasi?

Avoliiton raha-asiat eivät ole niitä yksinkertaisimpia. Tasa-arvon nimessä kaikki menot pitäisi puolittaa, mutta jatkuvasti ei voi kulkea laskin kädessä. Kaikkia itse hankittuja tavaroita taas ei halua luovuttaa toiselle, mutta käyttöoikeuksien jakokaan ei ole aina viisasta. Rajanveto synnyttää helposti konflikteja: avopuoliso kun ei ole vain kämppis, vaan myös elämänkumppani.

Suuret hankinnat puoliksi

Ella, 21, on asunut poikaystävänsä kanssa vuoden.

”Erotan muista tavaroista ennen yhteen muuttoa ostetut levyt, kirjat, elokuvat ja huonekalut. Pelkästään toisen mieliksi ostetut dvd:t pidän myös erillään omistani.”

Keittiövälineet ja muuton jälkeen ostetut kodinkoneet ja huonekalut ovat selkeimmin yhteistä omaisuutta. Pieniä hankintoja Ella ei halua liikaa laskea, koska ne useimmiten hyödyttävät molempia. Suuret hankinnat maksetaan poikkeuksetta puoliksi.

”Tästä pidetään tiukasti kiinni.”

Joissakin tilanteissa rajaa on vaikea vetää.

”Ostamme paljon lahjoja toisillemme, ja välillä on epäselvää onko esimerkiksi leffakäynti lahja vai olettaako toinen, että minä tarjoan seuraavalla kerralla.”

Ilona, 22, on asunut yhdessä poikaystävänsä kanssa lähes neljä vuotta. Arkipäiväiset hankinnat hoidetaan vaihtelevasti sen mukaan, kuka sattuu ne maksamaan. Ilona pitää suurinta osaa omaisuudesta yhteisenä, mutta jotkut huonekalut ovat poikkeuksia.

”Erotan mielessäni sellaiset huonekalut, jotka minä olen tuonut taloon.”

Parisuhdeterapeutti Sinikka Savanderin mukaan erityisesti nuorilla aikuisilla on useimmiten puolet ja puolet –talous. Periaatteet saattavat kuitenkin muuttua.

”Avioliitossa taloudenpitoon tulevat yleensä toisenlaiset säännöt.”

Kun yhteinen kämppä on jaettu tarpeeksi kauan, pingottaminen voi alkaa tuntua työläältä. Vuoden aikana Ellan suhtautuminen yhteisiin talousasioihin on muuttunut.

”Aluksi katsoin tarkemmin, että miten maksut tasattiin ja erottelin, mitkä ovat kenenkin tavaroita. Nyt on löysempi asenne.”

Ilonan taloudessa raha-asioihin suhtaudutaan vielä rennommin.

”Ainoa asia, mistä olemme tarkkoja, on vuokra ja muut isot laskut. Sellaiset maksetaan aina puoliksi.”

Riitojen takana tyytymättömyys

Täysin harmonista yhteiselo tuskin on, kun toinen haluaa jakaa pankkitilin ja toinen ei edes vaatekaappia. Jonkinlainen yhteisymmärrys pitäisi olla siitä, mitkä ovat yhteistä omaisuutta ja miten kulut jaetaan.

”Olisi sovittava yhteinen linja ja selkeät rajat rahankäytölle. Jos toinen tuhlaa ja toinen säästää, niin suhteen perusta horjuu”, toteaa Savander.

Ilonan avoliitossa osapuolet jakavat samat periaatteet materian suhteen.

”Rahasta meillä ei riidellä, tai en ainakaan muista että näin olisi käynyt.”

Ellan kotona riitoja on toisinaan, koska pariskunnan käsitykset eroavat toisistaan.

”Poikaystäväni haluaisi tarkemmin katsoa esimerkiksi sen, kuka maksaa ruokaostokset. Hän onkin alkanut tehdä kirjanpitoa aiheesta”, Ella naurahtaa. ”Eräässä vaiheessa minulla ei ollut paljoa rahaa, ja hän joutui maksamaan ostoksiani. Maksoin aina takaisin, mutta ehkä tuosta on jäänyt poikaystävälleni jonkinlainen varovaisuus.”

Savanderin mukaan raha-asioiden hoito opitaan jo lapsuuden perheessä, jonka malleja jatketaan sitten parisuhteessa. Tapojen yhteen sovittaminen vaatii – yllätys yllätys – yhteisymmärrystä ja toisen kunnioittamista.

”Kaikkein parasta olisi, jos jo ennen yhteen muuttoa puhuttaisi arvoista ja asenteista talouden ja tavaran suhteen.”

Talousasioista riitelemisen takana on usein muu tyytymättömyys. Talousasiat ja tavarat ovat puheenaiheita, kun tunnetasolla ei ole enää muuta sanottavaa.

”Raha ja omaisuus ovat aiheita, joilla voi sopivasti loukata kumppaniaan. Kysymys on vallankäytöstä ja turvallisuudesta, joita raha ja tavarat merkitsevät monille myös parisuhteessa”, sanoo Savander.

Erimielisyydet voivat pahimmassa tapauksessa olla kohtalokkaita. Talousongelmat ratkaisemattomina voivat johtaa lopulta jopa eroon, jolloin taas joudutaan selvittämään omaisuus.

Järkevää vai itsekästä?

Onko sitten sitoutumiskammoinen, itsekäs tai jokin muu keittiöpsykologien suosikeista, jos on tarkka laskuista ja omaisuudesta? Vai onko se pelkästään järkevää? Erotilanteessa selkeä jako helpottaa, mutta yltiöpäinen tarkkuus saattaa kertoa asenteesta suhteeseen.

”Joskus kun ei ole oikein sitoutunut tai miettii suhteen vakavuutta, niin on varovainen omien tärkeiden asioiden jakamisessa. Silloin haluaa olla itsellisempi ja katsoa mihin suuntaan yhteinen elämä alkaa mennä, sanoo Savander.

Tämä ei tarkoita välttämättä sitä, että suhde on matkalla tuhoon. Kun luottamus tulevaisuudesta vahvistuu, omaisuuteen ja menoihin liittyvät käytännöt lutviutuvat. Ella tunnistaa epävarmuuden yhteisen asumisen alkuajoilta.

”Alussa emme olleet ihan varmoja siitä, että kuinka kauan asutaan. Silloin olimme tarkempia laskujen ja tavaroiden suhteen.”

Ajan myötä tilanne on selkiytynyt.

”Nyt merkittävä tavaroiden erottelu ei tunnu luonnolliselta ja mielekkäältä. Yhteiselo on mukavaa ja sitä on tarkoitus jatkaa mahdollisimman pitkään.”

Teksti: Pirita Männikkö

X