Ihmiset ja suhteet

Parisuhdeterapeutti: Parisuhteen asioilla ei kannata retostella

Teksti:
Anna.fi

Parisuhteessa paljastuvat niin syvät ja monipuoliset tunne-elämän asiat, että niistä puhuminen ulkopuolisille voi loukata. Siksi on hyvä sopia yhteiset pelisäännöt sille, mistä puhutaan ja mistä ei, sanoo parisuhdeterapeutti Kaarina Vanhanen.

Monet naiset kertovat parisuhteestaan yksityiskohtia ystävilleen. Asioiden jakaminen on tärkeää, mutta tarvitseeko kaikesta aina kertoa ystäville, vai voisiko joitain asioita jättää myös kumppanien väliseksi? ”Myös ystävät ja itsensä kehittäminen vahvistavat parisuhdetta. Ystävien kanssa intiimeistä asioista ei kuitenkaan tarvitse puhua yksityiskohtaisesti, vaan asioista voi keskustella yleisemmällä tasolla”, Vanhanen neuvoo.

Ihmiset ovat hyvin erilaisia siinä mitä heidän asioistaan saa puhua. Vanhanen neuvoo käyttämään tervettä järkeä. ”Kaikilla meillä on omat akilleenkantapäämme, eli asioita, joista emme halua muiden tietävän. Parisuhteessa toisen toivomuksia pitäisi kunnioittaa.”

Naiset holtittomampia

Parisuhde on yleensä aikuisen ihmisen tärkein kiintymyskohde, johon liittyy paljon toiveita ja odotuksia. ”Naisten ja miesten on kuitenkin usein vaikea ymmärtää toisiaan, koska olemme erilaisia, ajattelemme asioista eri tavoin ja kommunikoimme eri tavoin. Tärkeintä on oppia ymmärtämään toinen toistaan ja tajuta eroavaisuudet mielenkiintoisiksi”, Vanhanen miettii.

Vanhasen mukaan naiset puhuvat parisuhteen asioista miehiä holtittomammin: ”Miehillä sovinnaisuuden raja on yleensä paremmin tiedossa kuin naisilla.” Epäluottamus voi lisääntyä jos epäillään, että elämänkumppani tilittää omia yksityisasioita sellaisessa seurassa, josta ne voivat levitä eteenpäin. Näin käy helposti etenkin, jos suhteessa on jo valmiiksi mustasukkaisuutta.

”Parisuhteen ongelmat kannattaa pyrkiä selvittämään suhteen sisällä. Tarvittaessa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen”, Vanhanen neuvoo. Vanhemmat ja ystävät eivät yleensä ole parhaita antamaan neuvoa parisuhdeasioissa, koska heidän suhtautumisensa on tunnelatautunut. ”Vastaanotolleni tulee erityisen paljon nuoria ihmisiä, jotka pohtivat uskaltavatko he sitoutua kumppaniinsa. Näissä asioissa esimerkiksi vanhemmat ovat yleensä hyvin puolueellisia”, sanoo Vanhanen.

Pitää saada puhua!

Parisuhteessa elävät Riikka, 26, ja Artturi, 30, pitävät avoimia ystävyyssuhteita ensisijaisen tärkeänä. ”Mielestäni on kohtuutonta, jos mies aiheuttaa ongelmia ja vielä edellyttää, ettei ongelmista saisi puhua”, sanoo viisi vuotta parisuhteessa elänyt Riikka.

Hänellä ja hänen miehellään ei ole yhteisiä pelisääntöjä. ”Puhun aika avoimesti parisuhteemme asioista muutaman ystäväni kanssa. Usein puhumme myös keskenämme siitä, mitä olemme muiden kanssa puhuneet”, Riikka kertoo.

Teini-iässä Riikka puhui oluttuopin ääressä paljon enemmän intiimeistä asioista. ”Suhteen vakiinnuttua esimerkiksi seksielämästä ei tule enää puhuttua niin paljon”, sanoo Riikka.

”Parisuhdeasioita pitää joskus tuulettaa”

Artturi, joka on elänyt kuusi vuotta parisuhteessa miesystävänsä kanssa, on myös tottunut puhumaan parisuhteestaan ummet ja lammet. ”Makuukammarin asiat yleensä jätän kertomatta. Yhden ystäväni kanssa puhun kuitenkin aivan kaikesta. Arvelen, ettei mieheni tiedä mistä kaikesta puhumme”, Artturi pohtii.

Artturin mielestä on tärkeää, että parisuhdeasioita pääsee välillä tuulettamaan: ”Kumppaniaan pitää mielestäni joskus voida haukkua ystäviensä kesken.” Mitään pahaa avoimuudesta ei ole tähän asti seurannut.
”Joskus harvoin on tullut riitaa siitä, mitä on mennyt jostain asioista puhumaan”, Artturi muistelee.

Teksti: Maria Svanström / A4 Media Oy (20.7. 2005)
Kuva: A4 Media Oy

X