Etelä-Ranskan makuja
Etelä-Ranskan makuja

La Tarte Tropézienne

Nämä kuvat saavat vievät mieleni Etelä-Ranskaan – samalla kurkkuani alkaa kuristaa, sillä olen hyvin tietoinen, että elokuun alun Suomen lomaani lukuunottamatta loppukesän lomasuunnitelmamme ovat vielä täysin auki. Osaisi nyt ensin edes päättää, minne haluaisimme mennä! Alunperin ajatuksissamme oli Santorini, Italia tai Etelä-Ranska, mutta taidamme jättää ainakin Santorinin (ja sen taianomaiset aurinkolaskut ja ihanat pikkuhotellit) tällä kerralla väliin. Ihanan, mutta varsin intensiivisen Marrakechin loman jälkeen kaipaamme nimittäin jonnekin, jossa osaisimme kerrankin olla ihan paikoillaan. Helpointa olisi mennä tuttuun ennalta tuttuun paikkaan, jottemme kokisi huonoa omaatuntoa poolilla makaamisesta. Mieheni tokaisikin, että ensi kerralla mennään jonnekin, jossa on perinteinen huonepalvelu!

Tiedättekö mitä yhteistä on Brigitte Bardot:lla, Saint Tropéz:lla ja Tarte Tropéziennella? Näistä kaikista tuli kuuluisia Brigitte Bardot:n tähditettyä …ja Jumala loi naisen -elokuvan. 1950-luvulla nuori puolalainen leipuri nimittäin tarjoili itse briossista ja vaniljakermasta kehittämäänsä leivostaan elokuvan kuvaustiimille ja Brigitte Bardot sattui ihastumaan leivokseen niin paljon, että hän ehdotti sen nimeämistä tuon kauniin eteläranskalaisen rantakaupungin mukaan. Ja niinhän siinä sitten kävi, että elokuvan saatua ensi-iltansa kaikki kolme nousivat räjähdysmäiseen suosioon; ja samalla alkoi Brigitte Bardot:n ja Saint Tropèz:n elämänpituinen rakkaustarina.

Nappasimme eilen kaupungilla kiertelyn lomassa miniversiot aidosta La Tarte Tropézienne -leivoksesta. Suomalaiselle kyseessä on tutun näköinen herkku – kenelle muulle tulee mieleen näistä sokerikristalleilla päällystetyistä ja kermalla täytetyistä leivoksista perinteinen laskiaispulla? Klassinen Tarte Tropézienne on vuosien saatossa saanut myös uusia makuja perinteisen vaniljasitruunakerman rinnalle ja me päädyimme maistamaan myös suklaa- ja yuzutropézienneja. Ja olivathan ne herkullisia, mutta eipä mikään taida vetää vertoja niille, jotka voi napata leipomosta mukaansa Etelä-Ranskan auringossa vietetyn rantapäivän jälkeen!

Saint Tropéz RanskaLa Tarte Tropézienne leivos

Tilaa Annan uutiskirje

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *