Food: Grilliruoka

Grillausta hiekkarannalla Part 1

28.7.2013 Teksti: inspirations
Grillaaminen on kesän suosikkiruokajuttuja. On hauskaa valmistella ruokia yhdessä. Odottaa vesikielellä hyvässä seurassa ja paikassa tuoksuvien herkkujen kypsymistä. Vanha kaasugrilli toimii meillä tuulisella paikalla, ulkosaaren rantahietikolla mainiosti. Se on nykymittapuun mukaan aika pieni, eikä kaasupulloja tarvitse vaihdella liian usein. Suosikkipaikkammme eli ”rantatavernan” pöytä on jo vuodessa haalistunut kauniin harmaaksi. Se veistettiin viime kesänä vanhan mallin mukaiseksi myrskyn kaatamista puista. Korkea meri oli edellisenä talvena vienyt entisen, vuosia palvelleen ”kaluston”. 

Jokainen grilli kypsyttää ruuat eri tahtiin. Ruokien oikean sijoituksen, siirtelyn grillissä ja ajoituksen oppii tekemällä. Meillä mies on aika spessu grillipuuhissa ja poika on jo hyvässä opissa. 

Yksi suosikkilisuke meillä on pekoniin käärityt ja Koskenlaskijalla täytetyt herkkusienikääröt. Jokaiseen kääröön tarvitaan kokonainen pekonisuikale ja tikku, jotta nyytti pysyy kasassa. Maissit sekä nopeasti valmistuvat kesäkurpitsaviipaleet ja puolikkaat tomaatit hieron ensin kunnolla öljyllä ja päälle myllystä pippuria ja suolaa. Tomaateille myös valkosipulia ja kypsille kesäkurkuille parmesaanijauhetta. Maissit leikkaan isolla veitsellä ennen kypsyttämistä usein puoliksi. Yhdessä puolikkaassa on n. 10 g hh.

Valkosipulit muhivat grillissä hitaasti makeiksi ja pehmeiksi. Ne voi tehdä puoliksi halkaistuina, jolloin kypsyminen on hieman nopeampaa tai yhdessä osassa, jolloin vain lakki leikataan pois. Päälle öljyä, pippuria ja suolaa myllystä ja folionyyttiin. 
Kuvia tästä grillisessiosta tulikin niin paljon, että teen seuraavaksi vielä eri postauksen lihasta ja marinaadista.


Vähähiilarista grilliruokaa, max 30 g hh/annos:
Vapaasti tomaatin puolikkaita,
kesäkurkkua ja
valkospuleita
Puolikas maissi
Lihaa