Food: Kala

Kalastajamieheltä kalakeittoa

7.8.2013 Teksti: inspirations
Eikös lomailussa ole antoisaa se, kun arjen kotitöistä tulee kivaa yhdessä tekemistä ulkoilmassa. Koiruus on tietenkin mukana menossa. Mieheni on hyvä kalastaja, mistä kerroin aikaisemmin. Tuore kala kuuluu lempiruokiini ja pidänkin ihanana yllätyksenä ja lahjana, kun saan kokattavakseni juuri merestä nostetun, rantakivillä peratun saaliin vaikka ahventa, siikaa tai lohta. Kalakeitto meillä on kuitenkin mieheni bravuuri. Useimmiten se syntyy ulkosaaressa tuoreista ahvenista.

Valmistelut aloitetaan rantapöydällä. Ensin juurekset pilkotaan; vähän uusia perunoita. Ihan pienet menevät kokonaisina. Enemmän porkkanoita ja sipuleita, joissa on vähemmän hiilareita kuin perunoissa.

Vesi kiehumaan. Lisätään vähän suolaa, pippuria ja porkkanat. 10 minuutin päästä perunat ja sipulit pilkottuina. Lisätään maitoa. (Tulee hyvää myös ilman maitoa, silloin kannattaa käyttää kalalientä ja voita). Jätetään vartiksi kiehumaan. Sitten porkkanat alkavat pehmenemään. Kaadetaan toiseen kattilaan nestettä tarpeeksi upottamaan peratut, kokonaiset kalat. Niitä keitetään noin neljä minuuttia.

Kalat nostetaan pois kattilasta. Ruodot poistetaan käsin. Muistetaan ihailla maisemaa, johon tuskin koskaan voisi kyllästyä.

Kaikki nesteet kaadetaan takaisin juureskattilaan. Maistetaan mausteet ja lisätään tarvittaessa. Lisätään nokare voita maun mukaan. Kalojen liha lisätään liemeen. Annetaan kalojen lämmetä kunnolla 
noin kolme minuuttia. Lopuksi tiraus sitruunaa ja tilliä. 


Yleensä syömme ulkosaaressa aina ulkona. Nyt kuitenkin pohjoistuuli alkoi puhaltaa niin viileästi, että tuntui tunnelmalliselta istua pienessä savuriiheen tehdyssä mökissä ja herkutella kalastajan valmistamaa keittoa. Kiitos!


Vähähiilarinen kalakeitto, max 30 g hh/annos:
6 dl vettä
6 dl maitoa
n. 100 g voita
suolaa, pippuria, sitruunaa
8 pientä porkkanaa
kohtuudella perunoita
4 isoa sipulia
4 puolen kilon ahventa tai muuta tuoretta kalaa, perattuna n. 700 g kalaa