Food: Liha

Iloa siivoojasta

1.9.2013 Teksti: inspirations
Aika ajoin ihastun turkooseihin koruihin. Olen tuonut ja saanut niitä matkoilta. Nämä ovat muutaman vuoden takaiselta Firenzen reissulta. Intiaanien uskomusten mukaan turkoosi väri suojelee fyysisiltä ongelmilta ja siksi turkoosia käytettiin usein soturien kilvissä. Azteekeille turkoosi oli varakkuuden ja hyvinvoinnin symboli, jumalten kivi. Minulle turkoosi tuo mieleen kesän ja turkoosin meren.
Nämä kuvat ovat jo viime torstailta, mutta kaivoin ne esiin nyt viikonloppuna, kun torstain tuloksista nautitaan. Mieheni nimittäin yllätti meidät molemmat viime keväänä hankkimalla Grouponista kolmen kerran kotisiivouksen. Aikoinaan, kun lapset olivat pienempiä ja olin myös aktiivisesti töissä, meillä kävi useamman vuoden ajan siivooja. Sitten jossain vaiheessa, kun viimeinen sen ajan siivoojamme sairastui astmaan ja lopetti, päätimme siivota kodin jatkossa omin voimin. Onhan se palkitsevaa työtä, hyvää hyötyliikuntaa ja on oikeasti ihanaa istahtaa alas juuri siivoamaansa kotiin ja ihailla työn tuloksia. 
Viime aikoina kuitenkin molemmilla on ollut todella aktiivista töissä, lapsilla koulut ja opiskelut, jatkuvat treenit ja omat menot. Viikonloput on haluttu rauhoittaa lasten pelien seuraamiseen, saaristoon tai ulkoiluun ja ystävien tapaamiseen. Siivoukselle on ollut yksinkertaisesti vaikeaa löytää aikaa. Asumme helposti siivottavassa yksikerroksisessa omakotitalossa, mutta kotimme on aktiivisessa neljän ison ihmisen ja koiruuden käytössä. Siivoukseen menee helposti puolet hyvin ansaitusta viikonlopusta. 
Niinpä olimme keskustelleet aiheesta jo muutaman otteeseen, kun mies kertoi city dealin hankinnastaan. Pakko myöntää, että olin ensin aika skeptinen juuri sieltä hankittuun siivoojaan. Meidän kotiimme ventovieras. Onkohan edes luotettava? Eikö ole vähän hankalaa, kuka opettaa, missä on mikäkin? Skeptisyys loppui, kun söötti,  ystävällinen ja sympaattinen nainen astui kotiimme ensimmäisen kerran kesäkuussa. Hän teki nopeasti uskomattoman hyvää jälkeä. Koti tuoksui raikkaalta, kiilteli ja vaikutti paljon puhtaammalta kuin oman, koko lauantain kestävän siivoukseni jäljiltä. Minun tehtäväkseni jäi tuoda puutarhasta syyshortensian oksa puhtaaseen kotiin ja tehdä reipas lenkki luontoon. Toisen kerran jälkeen vaihdoimme siivouksen ajankohdan torstai-iltapäiväksi ja päätimme tehdä tavasta jatkuvan. Kun tulemme torstaina töistä, on koti puhdas ja valmis viikonlopun viettoon. Olen usein perjantait etätyössä kotona ja pääsen nauttimaan juuri siivotusta talosta. Siivooja käy jatkossa joka toinen torstai. Vuoroviikoilla riittää pikainen oma siivous. 

Olen todella tyytyväinen järjestelyyn ja suosittelenkin, että jos vietät aktiivistä elämää ja olet harkinnut siivoojan ottamista – kannattaa toteuttaa suunnitelma. Meillä päätös olisi pitänyt tehdä paljon aikaisemmin. Mieluummin säästän tarvittaessa jossain muussa menossa, niin paljon enemmän jää nyt aikaa nauttia läheisistä ja tärkeistä asioista ja ladata pattereita arkea varten. 

Taidan vaihtaa jatkossa kauppapäivänkin torstaista keskiviikoksi, niin että pääsen jo torstai-iltana nauttimaan puhtaasta kodista ja täydestä ruokavarastosta. Nyt nimittäin kävi niin, että olin niin ihastunut tehtyyn työhön, etten raskinut jättää kotia ja hyvää fiilistä ja rynniä ruokakauppaan. Tyttärelle valmistui pikainen ateria jääkaapin jäämistöstä, josta löytyi makkaraa ja mansikoita ja seuraksi kasvihuoneesta tuore kurkku ja tomaatteja. 

Vähähiilarinen (ei jauhoinen) makkara
Valkosipuli
Juustoraaste
Tomaatti
Tee makkaraan viiltoja. Laita niihin kuoritut valkosipulin kynsien suikaleet ja tomaattilohkot. Päälle juustoraastetta. Paista uunissa kypsiksi. Seuraksi tuoreita vihanneksia. Jälkkäriksi marjoja. 

Meille aikuisile rentouttavaa koti-iltaa kruunaamaan lasit punaviiniä. Punaviinissä ei ole käytännössä juurikaan hiilareita.