Food: Öljyt

Kookosöljy on ihana luomukosteuttaja ihollekin

16.9.2013 Teksti: inspirations
Eilen kirjoitin auringon hyödyistä, mistä ollaan päästy nauttimaan poikkeuksellisesti vielä syyskuun saariviikonloppuina. Aurinko tekee paljon hyvää, mutta myös kuivattaa ihoa. Myös syksyllä alkava sisäilman lämmitys ja talven pakkaset imevät ihosta kosteutta. 
Olen opiskellut joogaharrastuksen yhteydessä Ayurvedaa, jota pidetään maailman vanhimpana tunnettuna lääketieteenä ja edelleen opetetaan Intiassa yliopistoissa lääkäreille. Ayurvedassa pyritään hoitamaan ihmistä kokonaisvaltaisesti ja ennaltaehkäisevästi. Yksi tukipilareita on jooga, joka fyysisenä harjoitteena on kuitenkin henkisen hyvinvoinnin ja mielen tasapainon ylläpitäjä. Ruokavalio ja maustaminen ovat tärkeä osa Ayurvedaa. Samoin erilaiset öljyhoidot. Iho on ihmisen tärkein elin ja Ayurvedan mukaan sen ei pidä antaa kuivua. Opiskelin pari vuotta sitten intialaisen päähieronnan ja on ylellisen ihanaa antaa päähierontoja väsyneille perheenjäsenille tuoksuvilla öljyillä. Kun näkee ja tuntee, miten toinen rauhoittuu ja rentoutuu, tulee itsekin hyvää tekevän hoidon vaikutuspiiriin. Olen opiskellut myös intialaista öljyhierontaa koko vartalolle – siinä minun pitäisikin saada vielä lopputunnit suoritettua. Intiassa varsinkin naiset tekevät päähierontoja ja öljyhierontoja osana arkirutiineja toisilleen ja perheenjäsenilleen viikoittain ja pitävät niitä oleellisena osana hyvinvointia ja terveyttä. Hoidot ovat fantastisia ja säännöllisesti tai esim. päivittäin viikon sarjoina erittäin tehokkaita. 
Olimme muutama vuosi sitten tyttäreni kanssa vuoden pimeimpään ja kylmimpään aikaan helmikuussa Sharm el Sheikhissä, Egyptissä. Nautimme snorklaamisesta ja Punaisenmeren uskomattoman rikkaasta kalakannasta, maukkaasta ja terveellisestä ruuasta ja ihanasta lämmöstä. Otimme molemmille myös ensimmäistä kertaa viiden egyptiläisen hieronnan sarjan. Paikalliset naishierojat hieroivat meitä iltaisin ennen päivälliselle valmistautumista taitavasti laadukkailla öljyillä. Kerran oma hoitoni valmistui ensin ja kurkkasin verhon takana hoidon jälkeen lämpimiin pyyhkeisiin vielä hetkeksi rentoutumaan käärittyä 12-vuotiasta tytärtäni ja muistan ikuisesti tuon ehkä kaikkein nautinnollisimman ja tyytyväisimmän näkemäni ilmeen. Monissa etnisissä kulttuureissa on yleistä helliä ja hoitaa lapsia hieronnoilla säännöllisesti, mikä on meillä valitettavasti harvinaisempaa. Tuona vuonna todella opimme hoitojen uskomattoman energisoivan ja pitkäkestoisen vaikutuksen talven kangistamille kropillemme. Saimme kuin varaslähdön kesään ja hyvää oloa ja pirteyttä riitti koko kevääksi. Tuon matkan jälkeen olemme ottaneet tavaksi ottaa useamman hoidon, mm. Thaimaassa ja eri puolilla Egyptiä eli kulttuureissa, joissa osaamista ja perinteitä hieronnoissa on ollut jo tuhansia vuosia. 
Kevyen öljyhoidon ja samalla todella tehokkaan ihon kosteutuksen voi tehdä itselleen helposti kookosöljyllä hieromalla reilusti öljyä koko kroppaan, myös kasvoihin ja vaikka päänahkaankin. Öljyn annetaan vaikuttaa 10 min samalla kevyesti hieroen, mikä edistää sen imeytymistä ihoon. Sitten käydään suihkussa, kuitenkin viimeistään 30 minuutin päästä. Hierontojenkaan jälkeen öljyä ei siis jätetä ihoon, vaan suihkutetaan kevyesti pois, ettei se ala tukkia ihohuokosia. Eikä suihkun jälkeen enää tarvitse laittaa kosteusvoidetta.
Kookosöljyä on ollut tuhansia vuosia arvostettu Ayurvedassa ravintona ja lääkkeenä. Se on tällä hetkellä myös suuren mielenkiinnon ja tutkimuksen kohteena länsimaissa ja esim. USAssa hittituote urheilijoiden palautumisessa, koska kookoksen rasvat ovat elimistölle helppo energian lähde. Öljyn hyvät ominaisuudet imeytyvät suun kautta syödyn lisäksi myös ihosta hieronnoissa. 
Lääkäri Antti Heikkiläkin on kirjoittanut paljon kookosrasvojen hyvistä ominaisuuksista; Monet seurannat ja tutkimukset osoittavat, että maissa, joissa kookosöljyä on käytetty perusvoiteena, ei ole nykyajan sairauksia. Kookosöljyn rasvat imeytyvät nopeasti elimistöön ja rasittavat vähemmän ruuansulatuselimistöä kuin muut rasvat. Ne eivät myöskään vaikuta kolesterolitasoihin. Erikoinen on näiden keskipitkien rasvojen kyky laihduttaa. Elimistö käyttää kookosrasvat välittömästi polttoaineena varastoimatta niitä rasvakudokseen. Lisäksi kookosrasvoilla on todettu olevan pitkä lista hyviä vaikutuksia eri sairauksien hoitoon ja ennalta ehkäisyyn. 
Tämä hieronnassa käytettävä rasva on siis ihan sitä samaa, jota syödäänkin. Itse ostan aina Stockmannin Herkusta ison purkin luomukookosöljyä, jota laitan pirtelöihin syötäväksi ja käytän säännöllisesti ihon öljyämisessä. Tuntuu myös miellyttävältä käyttää ihoon tuotetta, joka on hyvän tuoksuista ja täysin vapaata kemikaaleista. Myös muita ravinnoksi tarkoitettuja öljyjä voi hyvin käyttää hieronnassa. 
Kaupan kosmetiikkatuotteista päivittäisiä ihon kosteuttajia vaihtelen ajoittain ihan senkin takia, että iho tottuu ja vaikutus vähenee, jos samaa tuotetta käyttää aina. Kestosuosikkini niin auringonoton kuin talvipakkasenkin kuivattamien kasvojen tehohoitoon tai oikeastaan kuivumisen ennalta ehkäisyyn kookosöljyn lisäksi on ollut jo vuosia yhdistelmä kahta Clarinsin maskia; kosteuttava Hydro Quench Cream-Mask sekä puhdistava Pure and Radiat Mask with pink clay sekaihoni T-alueelle eli leukaan, nenään ja otsaan. Niitä käytän talvisin kerran viikossa tai parissa ja esim. etelän matkoissa tai kesähelteillä vaikka päivittäin. Iho imaisee maskin hetkessä ja kiittää säilyttämällä kimmoisuuden ja joustavuuden.
Viime viikolopun saunomisen yhteydessä sain levitellä kookosöljyä vartalooni ja maskeja kasvoihini koiruuden seurassa näin miellyttävässä iltavalon miljöössä.