mind: Stressinhallinta

Jooga lisää hyvinvointia ja hidastaa ikääntymistä

23.9.2013 Teksti: inspirations

Jooga on ehdottomasti yksi hyvinvointini  tärkeimpiä kulmakiviä. Olen aina tykännyt liikkua monipuolisesti; käynyt salilla, erilaisissa jumpissa, lenkillä, uimassa jne. Vuosia mietin, että jooga voisi olla minulle sopiva laji. Eniten minua kiinnosti selkärangan ja niskan venyttäminen, koska se alue minulla jäykistyy helposti, mikä johtaa päänsärkyyn. Olen aina saanut erityisen hyvän olon kunnon venyttelystä ja tykkään etsiä harmoniaa ja rauhallista olotilaa toiminnan keskelle. Kävin aikoinani kokeilemassa joitain joogatunteja kuntosalilla, mutta ne eivät sytyttäneet. Sitten muutama vuosi ennen kuin täytin 40 v, näin ilmoituksen Riitta Jeskasen tunneista kotimme lähellä. Lapset olivat pienempiä ja oli kätevää löytää hyvä joogaluokka, johon kävelin parissa minuutissa.  

Ihastuin tunteihin heti. Liikkeet opetettiin selkeästi ja harjoiteltiin huolellisesti. Niissä viivyttiin pitkään. Riitta kertoi liikkeiden merkityksen, mikä lisäsi motivaatiota entisestään. On tärkeää keskittyä liikkeisiin ja siihen, mitä hyvää vaikutusta ne minulle tekevät. Samalla tuntee, kuinka veri virtaa venyttävissä liikkeissä oikeisiin paikkoihin kuljettaen niihin ravinteita ja lämpöä. 

Pian opin, että jooga on itse asiassa henkinen laji ja vaikuttaa koko elämään. Stressinsietokyky kasvaa, energia lisääntyy, aistit ja kehotietoisuus paranevat. Jooga opettaa kuin itsestään elämään myötävirtaisesti. Liian usein elämässä  tulee vastakkainasetteluja ja erilaisia pakkotilanteita ja vääntöjä. Kaikki sujuu paljon helpommin, jos oppii myönteisen asenteen, ottamaan asiat sellaisena kuin ne tulevat ja käsittelemään ne positiivisesti. ”Just do your yoga and eberything else will work out” voi kuulostaa aika naivilta, mutta mitä enemmän sisälle joogaan pääsee, sen helpompi se on ymmärtää.

Kävin Riitan joogatunneilla kahdesti viikossa parin vuoden ajan. Kävin myös Astanga-kurssin ja Riitan ja intialaisen joogi-lääkärin Pardaman Sharman yhteisillä joogatunneilla ja Auyrveda-kursseilla Suryassa. Pari vuotta sitten alkoivat omat joogatuntini mennä päällekkäin lasteni pelien kanssa ja halusin olla niitä seuraamassa. Aloin joogata itse kotona ja pidin siitä kovasti. Opin Pardamanilta, että paras aamurutiinijärjestys ennen töihin lähtöä on; herääminen ajoissa, lasi vettä + wc ja hammaspesu, jooga ja sitten vasta aamiainen. Näin teen joka aamu, jos ei esteenä ole jokin ihan poikkeuksellinen syy, kuten aikainen aamulento.

Ajattelin tehdä aamujoogastani ihan oman postauksen. Jooga antaa aamuihini uudenlaista virtaa. Olo ei todellakaan ole sama kuin vaikka rankan juoksulenkin jälkeen eikä toisaalta mitenkään liian seesteinen, vaan oikeastaan vain oikein hyvä olotila päivän aloitukseen. Kehosta on saatu kaikki yön tuoma jäykkyys pois ja mielestä aamuväsymys. Olo myös kantaa koko työpäivän. Selkä ja niska eivät väsy, vaikka joutuisin näpyttelemään koneella pitkään ja keskittymiskyky on parempi.

Nämä kuvat otettiin saaressa viime kuun lopussa. Kesäisin nautin erityisesti veden äärellä, happirikkaassa ilmassa ja rauhoittavassa maisemassa joogaamisesta. Jatkan edelleen aamujoogaani ulkona, kodin kuistilla. Nyt tarvitaan jo enemmän vaatteita, mutta nautin aamuisin valosta ja raikkaasta ilmasta niin paljon, etten ainakaan vielä ole valmis siirtymään sisään. Viime talvena joogasin vielä pakkasessakin paksuissa vaatteissa. 

Lopetan joogan aina pieneen meditaatioon eli mielen tyhjennyksen ja keskittymisen harjoittamiseen. Siihen menee muutama minuutti, mutta säännöllisesti tehtynä sillä on yllättävän suuri vaikutus päivän kulkuun ja siten koko elämään. Olo on tyytyväisempi ja rauhallisempi. Mieli oppii rennon vireen eikä hermostu helposti, vaan hakeutuu meditaatiossa opittuun rauhallisuuteen myöhemminkin päivällä. Nyt kun olen yli 40-vuotias, moni asia ruuansulatuksesta ja aineenvaihdunnasta lähtien hidastuu tai muuttuu luontaisesti. Huomaan että niin kuin intialaiset joogit opettavat ja itse todistavat, säännöllinen jooga todellakin auttaa säilyttämään nuoruutta ja elinvoimaa hämmästyttävän paljon. Elävinä todisteina olen törmännyt joogatunneilla yli 60-vuotiaisiin naisiin, jotka näyttävät ja vaikuttavat reilusti yli 10 vuotta nuoremmilta. Itsekin tunnen yleisen terveydentilani, elinvoimani ja energiani lisääntyvän säännöllisen joogan myötä. Kaikille joogan aloittamista vähänkin harkitseville, suosittelen lämpimästi. Energistä maanantaita!