paikka: Piha ja kasvihuone

Puuveneitä ja tomaattien lämmittelyä

24.9.2013 Teksti: inspirations
Tänään satoi Helsingissä rakeita. Ainakin Arabianrannassa, jossa tein päivällä työjuttuja,  ropisteli kunnolla. Lapissa tuli jo lunta. Vasta viikonloppuna oli vielä näin lämmintä.  Onneksi Helsinki on merenrantakaupunki. Pääsemme helposti pienentämään saaristoikävää, kun lähdemme iltaisin koiruuden kanssa lähimetsän sijasta merelle. Viikoloppuna ulkoilimme ystävien kanssa Laajasalossa. Osuimme ihanan aurinkoiseen hetkeen ja nautimme kauniista puistoista, ihanista pienistä hiekkarantapoukamista, meren hiomista kallioista ja kauniista venesatamista. Suomi on aika ylellinen maa, kun pääkaupungissa voi ulkoilla järjettömän upeissa maisemissa ja luonnossa. Ympäristö on siistiä ja hyvin hoidettua ja vain muutama ihminen tulee vastaan. Purjeveneitä oli vielä paljon liikkeellä ja upeat puuveneet kimmelsivät kauniisti pehmeässä syysauringossa. Tuollaisen puuveneen haluaisimme joskus itsekin. Sitten kun on enemmän aikaa pitää siitä huolta. 

Haaveilen merellä asumisesta pysyvästi sekä ihanien maisemien että happirikkaan ilman takia. Toisaalta asiat ovat ihan hyvin, kun pääsen helposti merelle halutessani. Jo näiden kuvien katselu tuo raikkaan meren tuoksun tuoreena mieleen. 
Istahdimme kylmille juomille puisen kahvilavillan terassille Pyysaaressa, Laajasalon edustalla. Saaressa olevassa venekerhossa oli vielä ihan kesäinen meininki ja laiturit täynnä veneitä. Suunnitelmissa olisikin hankkia venepaikka Helsingistä. Kun joudumme tuomaan veneen pois saaristosta, pääsisimme vielä pidentämään veneilykautta Helsingissä. Jäiden tuloon on kuitenkin viekä pitkä aika.
Tällä hetkellä kasvihuoneeni tuottaa reilun kulhollisen tomaatteja joka päivä. Olen istuttanut sinne kirsikka-, terttu- ja tavistomaatteja eli kaikenkokoisia kypsyy nyt päivittäin. Meillä syödään niin paljon salaatteja, että tomaatit pistellään niissä tuoreina enkä ole saanut niitä vieläkään muuhun ruuanvalmistukseen. Ne ovatkin kyllä parhaimmillaan tuoreina, makeita kuin karkit. 

Paprikoitakin syödään nyt ja kovin paljon on vielä vihreitä tomaattiraakileita. Yöt ovat kuitenkin jo tosi kylmiä ja siksi olen alkanut kastelemaan kasveja lämpimällä vedellä polttamaan kasvihuoneessa kynttilöitä lyhdyissä. Kasvihuone on talomme ulkoseinässä, olohuoneen ikkunassa ja lasiovessa kiinni ja tuo lyhtyjen valaisemana kauniin tunnelman sisällekin. Kasvihuone saa myös lämpöä talon seinästä, mutta varsinaista lämmitintä emme ole sinne ainakaan vielä ensimmäisenä vuotena laittaneet. Öljykynttilät palavat pari vuorokautta putkeen ja pitävät lämpöä yllä kasvihuoneessa yötkin. Toivon sen pidentävän kasvukautta ja auttavan tomaattisadon jatkumista vielä pitkään. 
Nyt alankin valmistelemaan tyttärelle iltapalaa ja odottelemaan jännittyneenä 14-vuotiasta kotiin elämänsä ensimmäisistä liigatreenikokeiluista. Jännittäviä tarinoita on toivottavasti tulossa. Tunnelmallista iltaa!