Food: Kala

Tärkeitä kalaöljyjä luonnonkaloista

25.9.2013 Teksti: inspirations
Kalaäljyt ovat tärkeitä niiden sisältämien EPA- ja DHA-rasvahappojen takia. Niiden on todettu vähentävän mm. sydäntaudin riskiä. Kuitenkaan niitäkään ei tule nauttia liikaa. Tutkimukset osoittavat, että äkillinen sydäntautiriski saattasi pienentyä jopa yli 50%, jos kalaa söisi kerran viikossa. Määrän lisääminen ei juurikaan vaikuttaisi lukuun. 
Terveelliset rasvahapot syntyvät kalan luontaisessa ravinnossa, planktonissa. Siksi olisi tärkeää joko pyytää itse luonnonkalaa tai ostaa sitä kaupasta vaikkakin kalliimmalla hinnalla. Siten säilyisi myös kalastajien ammatti ja turvaisimme jatkossakin mahdollisuuden luonnonkalojen ostoon. Kalaviljely saastuttaa luontoa ja viljellyn kalan lihassa on mm. antibioottijäämiä. Toki syömme itsekin talviaikaan myös viljeltyä kalaa, mutta harkiten. 
Olen onnekas, kun mieheni on hyvä kalastaja ja kalojen käsittelijä. Nämä kuvat otettiin syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin saimme ahhvenien seurassa vuoden ensimmäisen, ja todennäköisesti viimeisenkin, kuhan. Se on aika hurjan näköinen tyyppi ja sen vatsasta löytyikin pari pienempää kalaa. Kuhan valkoinen liha, ja varsinkin heti tuoreena nautittuna, on taivaallisen hyvää.
Saalis oli niin hyvä, että mies perkasi ja säilöi pari pussilista pakastettavaksi ja lisäksi teki meille kahdelle herkullisen keiton.
Kalasta saa myös D-vitamiinia, se on hyvää iholle ja suojaa luontaisesti auringon haittavaikutuksiltakin. Samoin Omega 3-öljyä. Meillä aloitettiin talvikautena vieläkin jatkuva Omega 3-öljyn kapselien syönti, kun aktiivinen poikamme aloitti aikoinaan koulun. Peppu ei oikein meinannut pysyä penkissä ja keskittymiseen tarvittiin harjoittelua. Silloin mainostettiin jotain tiettyä Omega 3-kapselia nuorten koululaisten keskittymiskykyä parantavaksi. Se todellakin selkeästi auttoi. Mainonta ja tuotekin lopetettiin pian, mutta ihan samaa tulosta tuotti nytkin saatavilla olevat kapselit.

Kala- ja muiden hyvien öljyjen lisääminen ravintoon yhdessä proteiinin lisäämisen ja hiilihydraattien vähentämisen kanssa auttaa myös mm. verensokerin tasaamiseen sekä mielenkiintoisesti painonhallinnassa molempiin suuntiin, alipainoisen paino nousee normaaliksi ja ylipainoisen päinvastoin.
Näitä kuvia katsellessa on kiva muistella tämän kesän viimeistä verkkojen vientiä ja kalasopan syöntiä ulkosaaren rantapöydällä. 
Vähähiilarinen kalakeitto, max 30 g hh/annos:
6 dl vettä
6 dl maitoa
n. 100 g voita
suolaa, pippuria, sitruunaa
8 pientä porkkanaa
kohtuudella perunoita
4 isoa sipulia
4 puolen kilon ahventa tai muuta tuoretta kalaa, perattuna n. 700 g kalaa
– Mitä enemmän korvaat perunoita muilla aineilla, sitä vähemmän hiilihydraatteja soppa sisältää.
– Tarkempi kalakeiton ohjeistus löytyy aikaisemmasta postauksestani täältä. 

Kommentit (4)

Hei Ansku,
Juu, planktonit ovat niitä monenlaisia vedessä eläviä pieneliöitä, joista luonnonkalojen poikaset saavat ravintonsa. Isommat kalat sitten syövät pienempiä. Jotkut kalat (esim. muikku ja silli) syövät vain planktoneita. Kaikki eliöiden käyttämä energia tulee auringosta eli ihminen tulee osaksi luonnon hienoa ravintoketjua. Ei sitä voida viljellyillä kaloilla toistaa. Tuon Omega 3:n lähde on juuri kasviplankton, vaikka sitä kalaöljyksi kutsutaan, koska kalojen kautta me sitä saamme. Vastaavanlaista öljyä kasvikunnassa saa m. Avokadoista, saksanpähkinöissä ja manteleissa. Kiitos kommentistasi ja aurinkoista viikkoa!

Mun ravinnetietous on niin nolla. Sopiikohan katkaravut tähän kalarasvakuvioon? Sitten olisin pelastettu 😉

Hei Hanna! Kiva, kun otit katkravut esulle. Ne ovat tosi terveellisiä ja helppoja lisätä vaikka salaatteihin, keittoihin ja wokkeihin. Ne ovat vähärasvaisia kalaan verrattuna. Niissä on kuitenkin kohtalaisesti omega 3-rasvaa ja kala-annoksen voi hyvin korvata vaikka kerran viikossa katkaravuilla. Aiemmin niitä ei suositeltu, jos kolesteroli on kohollaan, mutta sekin suositus on nykyään kumottu. Katkaravuissa on reilusti proteiinia ja myös paljon E-vitamiinia ja seleeniä sekä hyviä kivennäisiaineita kuten kalsiumia ja kaliumia. Siksi niitä suositellaan myös esim. huippu-urheilijoille säännölliseen ruokavalioon – ja tietenkin meille kaikille. Olet siis pelastettu : D Mukavaa päivää!

Ai planktonistako se kaikki hyvä on lähtöisin?! Aina oppii uutta 🙂

Hei Ansku,
Juu, planktonit ovat niitä monenlaisia vedessä eläviä pieneliöitä, joista luonnonkalojen poikaset saavat ravintonsa. Isommat kalat sitten syövät pienempiä. Jotkut kalat (esim. muikku ja silli) syövät vain planktoneita. Kaikki eliöiden käyttämä energia tulee auringosta eli ihminen tulee osaksi luonnon hienoa ravintoketjua. Ei sitä voida viljellyillä kaloilla toistaa. Tuon Omega 3:n lähde on juuri kasviplankton, vaikka sitä kalaöljyksi kutsutaan, koska kalojen kautta me sitä saamme. Vastaavanlaista öljyä kasvikunnassa saa m. Avokadoista, saksanpähkinöissä ja manteleissa. Kiitos kommentistasi ja aurinkoista viikkoa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *