Food: Juhlaruuat

Vähähiilarista pikkupurtavaa illanistujaisiin

28.9.2013 Teksti: inspirations
Saaressa kutsuimme ystäviä ja sukulaisia kuohuvalle ja pienelle purtavalle. Halusin tehdä kaikki tarjoilut vähähiilarsina ja ne olivat taas aikamoinen menestys. Olen usein huomannut, että pöydästä ei niinkään haluta hiilarituotteita, kuten suolatikut ja -keksit, sipsit, pullat ja kakut, vaan juuri niitä terveellisempiä. Niitä on myös hyvä mutustella hyvällä omalla tunnolla, kun tietää ettei tule samanlaista ähkyä kuin makeista ja leivonnaisista. 

Pienet lohileipäset on helppo valmistaa ja lopputulos on aina onnistunut. Varasin palan kotimaista savustettua lohta. Myös vakuumipakattu kylmäsavulohi käy hyvin. Leikkasin lohen saksilla pieniksi ja sekoitin creme fraicheen. Sitten leikkasin pieniksi ruukullisen tilliä ja sekoitin seokseen. Annoin sen vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ja levittelin tahnan ruissipseille. Ne ovat ihan ohuita ja kuppimaisia ja sopivat tähän tarkoitukseen täydellisesti muotonsa ja vähäisen hiilaripitoiduutensa ansiosta.

Laitoin cocktail-tikkuihin minimozzarellat, kirsikkatomaatit ja basilikan lehdet. Mozzarellat kannattaa valuttaa ensin lävikössä kunnolla, muuten niistä tulee märkä lätäkkö lautaselle.


Pujotin cocktai-tikkuihin myös parmankinkusiivuja ja hunajamelonikuutioita. Kinkuista tulee kauniita ruusumaisia nyyttejä ihan itsestään.

Laitoin esille erilaisia juustoja; sini- ja valkohome, pippurigouda ja parmesaani, joka oli illan suosikki. Pieniin kuppeihin saksan-, ja cashewpähkinöitä. Kaikki pähkinät käyvät hyvin. Samoin mansikoita ja loput hunajamelonikuutioista.

Mansikoiden ja melonien lisäksi makeaksi palaksi palastelin 70% tummaa minttusuklaata pieniin puukulhoihin jälkkäreiksi.

Laitoin joka lajia useampaan kulhoon eri puolille pöytää, jonka ympärillä kaikki istuivat. Kenenkään ei tarvinut kurkotella eikä astioita tarvinut kierrättää. Vieraat olivat 1-70-vuotiaita ja kaikille, ihan pienimmällekin, maistui hyvin. Pikkupurtavat voivat ihan yhtä hyvin – tai melkein paremminkin  – olla vähähiilarisia. Silloin ne käyvät kunnon ateriasta eikä ähkytä ja turvota, vaan päivastoin tulee hyvä olo. Syötävää kannattaa varata reilusti ; ) Meillä ainakin oli hirmuisen mukava ilta. Pikkubileitä on kiva järjestää syksylläkin. Iloista lauantai-iltaa ja viikonloppua!

Vähähiilariset pikkupurtavat illanistujaisiin, max 30 g hh/annos, noin kymmenelle:

Mozzrella-tomaattitikut
4 prk minimozzarellaa 
4 prk kirsikkatomaatteja
basilikaruukku

Lohileipäset
400 g tai enemmän savustettua lohta
2 prk creme fraichea
tilliruukku
pippuria myllystä
2 pussia ruissipsejä 
(tarjoa ylimääräiset ruissipsit sellaisenaan)

Parmankinkkutikut
2 reilua pakettia parmankinkkua
hunajameloni
(tarjoa loput hunajamenolikuutiot sellaisenaan)

Juustoja
homejuustoja (sini-, viher-, valko-)
parmesaania
pippurigoudaa
(kaikki juustot käyvät)

Pähkinöitä
cashewt
saksanpähkinät ym. 
huom. maapähkinät eivät oikeasti ole pähkinöitä

Mansikoita
Tummaa suklaata

Juomat
sitruunavesi
kuiva kuohuviini tai samppanja
punaviini