Food: Salaatit

Saarenkestävät astiastot

30.9.2013 Teksti: inspirations

Astiat ovat tärkeitä. Ne ovat niin olennainen osa ruokailua ja sisustusta. Järjestin aikoinaan mainoskuvauksia ulkosaaressamme ja hankin niitä varten suuren yhtenäisen astiaston yhteistyössä Anu Pentikin kanssa. Valitsin mahdollisimman ajattoman sarjan, jonka muotoilu olisi karuun saareen tarpeeksi kookas ja kestävä. Ihastuin myös matalien laakeiden ”soppakuppien” muotoon. Ne sopivat täydellisesti saaressa usein tehtävään ja täällä blogissakin esiintyneeseen kalakeittoon.
Kymmenen vuoden jälkeen astiasto on yhä käytössä. Se on kestänyt hyvin aikaa ja kolhuja ja miellyttää silmää saariympäristössä edelleen yhtä paljon. Kaikki osatkin ovat yhä ehjiä.

Ulkosaaressa meillä on edellen aktiivisessa käytössä myös ikivanhat nokiset kattilat. Niillä keitetään ruokaa ja muulloin ne ovat koristeena käsinveistettyjen parrujen päällä. Mökki on aikoinaan  toiminut savuriihenä ja kattilat ovat olennainen osa sen tummaa tunnelmaa.

Aikoinaan tiskasin saunassa. Muutama vuosi sitten kokosimme meren tuomista laudoista ja puuosista kauniin primitiivisen tiskipöydän ja sen taakse istumista varten ahavoituneen tukin. Maisema avautuu suoraan merelle kuin laivan keulasta. Illalla tiskipaikalta päsee nauttimaan täydellisestä auringonlaskusta. Nykyisen tiskipaikan valmistuttua ei minun ole tarvinut huolehtia tiskeistä, vaan mies on hoitanut ne tunnollisen oma-aloitteisesti maisemasta nauttien.
Miksiköhän niin harvat kaupat tarjoavat nykyään luontoystävällisiä tiskiaineita? Kuvan pullo on melkein lopussa, enkä ole helposti onnistunut löytämään uutta tilalle.

Lämpimästi pukeutuneina nautimme saariastioista vielä rantapöydällä hedelmäiset fetasalaatit. Pöytä jää taas jatkamaan kaunista hopeoitumistaan talven tuiskuihin, kun liikuteltavat kalusteet siirrettiin jo sisään talvisuojaan.

Vähähiilarinen hedelmäinen fetasalaatti, max 20 g hh/annos

Salaattia, kurkkua, kirsikkatomaatteja, paprikaa
Sipulinvarsia
1 purkki fetaa kuutioina
Oliiviöljyä ja punavinietikkaa
Pippuria ja merisuolaa myllystä
1 mehukas persikka