Food: Alkuruoat 23.10.2013

Syksyn kesäkurpitsasta ja porkkanoista VHH vihannessosekeitto

Teksti: inspirations
Appivanhemmillani on idyllinen tila Viron maaseudulla. Saamme sieltä usein tuliaisina marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Otan aina isolla kiitollisuudella vastaan ihania oman maan luomutuotteita. Kun tulin töistä, ulkoportaalla odotti valtava laatikko täynnä omenoita ja niiden päällä valtava kesäkurpitsa. Vieressä oli pussi sympaattisen mallisia porkkanoita. Viro on sen verran etelämpänä, että syksyn satoakin pääsee keräämään vielä hieman myöhemmin kuin meillä Suomessa. 
Syksyisenä päivänä teki mieli pehmeää ja lämmintä vihannessosekeittoa, johon kesäkurpitsa ja porkkanat olivat kuin tilattuja. Jättimäinen kesäkurpitsa painoi 3,5 kg. Käytin siitä keittoon yli puolet. Harjasin vain perunaharjalla pinnan ja lohkoin kaiken siemenineen päivineen suurehkoiksi paloiksi. Porkkanoita otin vähemmän, pesin ja kuorin ja lohkoin pienemmiksi paloiksi. Lisäksi kuorin ja palastelin vielä muutaman sipulin ja valkosipulin kynnen. 
Kiehautin kattilassa ensin veden ja lisäsin siihen kasvisliemivalmisteen. Keitin porkkanoita pehmeämmiksi (ehkä n. 10 min.) ja lisäsin mukaan sipulit ja hetken päästä kurpistat. Kaikkiaan keittoaika oli noin 20 min. Kun kaikki olivat pehmeitä, lisäsin sekaan puoli pakettia Koskenlaskijaa ja muutaman siivun vuohenjuustoa, kaikki pieninä paloina. Sekoittelin niitä hieman ja kaadoin sekaan vielä vähän kermaa. Usein sosekeitot neuvoteaan tekemään sauvasekoittimella. Minä teen keittoa yleensä paljon kerralla, koska se vain paranee seuraavaksikin päiviksi jääkaapissa. Isompi satsi on minusta helpompi tehdä tehosekoittimessa. Otan viereen ison kulhon, nostan vettä ja vihanneksia sekoittimeen ja kaadan aina valmiin kannullisen kulhoon. Soseutettavaa tulee useampi kannullinen, mutta annokset hurahtavat pehmeäksi ja kuohkeaksi ihan hetkessä. Lopuksi kaadan kaiken takaisin kuumaan kattilaan.

Keitto oli todella hyvää. Ripottelin pinnalle lautasille vielä muutaman saksanpähkinän palasina. Vihannessosekeittoja on todella helppoa tehdä. Oikeastaan teen itse joka kerta vähän uudenlaisen keiton. Kaupan keitot ovat kalliita, aika perusmakuja eikä ollenkaan niin herkullisia kuin itsetehdyt. Kun kerran käyttää puolisen tuntia keiton tekemiseen, saa siitä useamman aterian tai vaikka evään töihin tai alkuruuan seuraavaksikin päiväksi. 
Tein keiton kaveriksi VHH sämpylöitä, jotka ovat omassa postauksessaan tämän perässä. 
Vähähiilarinen vihannessosekeitto kesäkurpitsasta, porkkanoista ja sipuleista, max 30 g hh/annos
Suuri annos, n. 10 hengelle tai useampaan ruokailuun:

2 kg kesäkurpitsaa
3 tavallista sipulia
2 punasipulia
4 vlkosipulin kynttä
7 porkkanaa
1-2 kasvissosekuutiota
0,5-1 dl kermaa
5 siivua vuohenjuustoa 
0,5 pakettia perinteistä Koskenlaskijaa
pippuria myllystä

Paloittele/hienonna kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen. 
Lisää pilkotut kasvikset (porkkanat ensin) ja keitä pehmeiksi.
Lisää kerma ja juustot ja hieman pippuria myllystä.
Soseuta tehosekoittimella ja tarjoile. Keitto paranee jääkaapissa ja on hyvää vielä seuraavan parin päivän ajan.